Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Nvidia: Έχασε $900 δισ. σε κεφαλαιοποίηση παρά το ότι οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται

Επιφανειακά, το sell-off της Nvidia κατά 900 δισ. δολάρια από το ρεκόρ του Ιουνίου θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η “έκρηξη” των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη που την ώθησε ψηλά, έχει μετριαστεί. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ λιγότερο δυσοίωνη εικόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Microsoft, η Amazon, η Alphabet και η Meta Platforms – οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των εσόδων της Nvidia – ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν δισεκατομμύρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Εν τω μεταξύ, η Super Micro Computer – η οποία κατασκευάζει data center servers που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη – ανέφερε στους επενδυτές ότι αναμένει να πραγματοποιήσει πωλήσεις έως και 30 δισ. δολαρίων κατά το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Και όμως, η Nvidia – που ωφελείται περισσότερο από τις δαπάνες στην τεχνητή νοημοσύνη – είδε τη μετοχή της να πέφτει πάνω από 27% σε λιγότερο από δύο μήνες.

“Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν για την τεχνητή νοημοσύνη ή ότι κάνουμε παύση στον κλάδο”, δήλωσε ο Rhys Williams, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Wayve Capital Management LLC. “Απλώς οι άνθρωποι είναι πολύ νευρικοί”.

Η πτώση έφερε τη μετοχή της Nvidia σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο

Οι επενδυτές είχαν ήδη απομακρυνθεί από τις ακριβές μετοχές τεχνολογίας εδώ και εβδομάδες και αντ’ αυτού αγόραζαν τα πάντα, από μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έως μετοχές αξίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και εταιρειών ακινήτων. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας τροφοδότησε περαιτέρω τους φόβους ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό μπορεί να ενισχύσει τη νευρικότητα και να επιβαρύνει περισσότερο την Nvidia και τους ομολόγους της από ό,τι τα  κέρδη τριμήνου, δήλωσε ο Williams. Η κίνηση προς τα κάτω επιδεινώθηκε από την εκκαθάριση του παγκόσμιου carry trade, κάτι που πολλοί στη Wall Street έχουν επισημάνει ως το έναυσμα για την πρόσφατη αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά.

Παράλληλα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να πείσουν τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της περιόδου κερδών ότι οι δαπάνες τους για την τεχνητή νοημοσύνη “μεταφράζονται” σε περισσότερες πωλήσεις και μεγαλύτερα κέρδη. “Η απόδοση αυτών των δαπανών είναι ασαφής. Το ερώτημα είναι, πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό;”, διερωτήθηκε ο Srini Pajjuri, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος αναλυτής ερευνών στην Raymond James.

Επίσης, η Nvidia αντιμετώπισε και άλλες προκλήσεις προσφάτως. Η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα στην ανάπτυξη δύο νέων προηγμένων τσιπ, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ανταγωνισμού. Πολλοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της Nvidia, συμπεριλαμβανομένης της Alphabet και της Microsoft, αναπτύσσουν τα δικά τους τσιπ για να τα χρησιμοποιήσουν σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να είναι έτοιμα αυτά τα προϊόντα, θα μπορούσαν να πάρουν μερίδιο αγοράς.

Η Nvidia δεν είναι το μόνο όνομα που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και έχει πληγεί από την εκτεταμένη πτώση. Ο δείκτης Philadelphia Semiconductor Index έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% από το αποκορύφωμα του Ιουλίου (σ.σ. είναι ένας σταθμισμένος με κεφαλαιοποίηση δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας που αποτελείται από τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ που ασχολούνται κυρίως με το σχεδιασμό, τη διανομή, την κατασκευή και την πώληση ημιαγωγών). Και παρά τις ισχυρές προοπτικές της Super Micro Computer, οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 20% την Τετάρτη, καθώς τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σαφώς, η μετοχή της Nvidia έχει διπλασιάσει την αξία της φέτος, ακόμη και μετά την πρόσφατη πτώση. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για σταθερή ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης βραχυπρόθεσμα και η Wall Street είναι σε μεγάλο βαθμό θετική για την τεχνολογία. Οι μετοχές της Advanced Micro Devices εκτινάχθηκαν όταν ανακοίνωσε κέρδη στα τέλη Ιουλίου που περιλάμβαναν μια αισιόδοξη πρόβλεψη εσόδων, επικαλούμενη αυξημένη ζήτηση για accelerators τεχνητής νοημοσύνης.

Ίσως ήταν απλώς θέμα χρόνου η πτώση της Nvidia. Η μετοχή διαπραγματευόταν περίπου 44 φορές τα μελλοντικά κέρδη στα μέσα Ιουνίου. Μετά το πρόσφατο sell-off, η εταιρεία κατασκευής τσιπ διαπραγματεύεται περίπου 30 φορές τα μελλοντικά κέρδη, γεγονός που ενδεχομένως να καθιστά τη μετοχή της και πάλι πιο ελκυστική για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.


 

Related posts

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι αυτονομιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους – Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ενσωματώσει τον πληθυσμό

admin

Αυστριακός ακροδεξιός αφήνεται ελεύθερος έπειτα από 9 μήνες στη φυλακή στο Αφγανιστάν

admin

Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία κατά των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοινώνει ότι ανακάλυψε “το μεγαλύτερο τούνελ” κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας

admin

Τζ. Πάουελ: Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Αβέβαιες οι προοπτικές

admin

Παραδόθηκε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ όπου κατηγορείται για insider trading

admin

Ταραχές στη Γαλλία: “Η τάξη αποκαταστάθηκε”, δήλωσε ο Μακρόν

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν αναθέτει σε πρώην διοικητή της Wagner τη διοίκηση εθελοντικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία

admin

Ελικόπτερο με 3 επιβαίνοντες συντρίβεται σε λίμνη της Ρωσίας

admin