Image default
ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: “Το Ισραήλ εξετάζει συμφωνία με τη Χαμάς για να απελευθερωθούν οι όμηροι”

Για συμφωνία της κυβέρνησης του Ισραήλ με τη Χαμάς, για την απελευθέρωση ομήρων και αμάχων που βρίσκονται στη Γάζα, κάνουν λόγο οι New York Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ και οι Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ρόλο βασικού διαμεσολαβητή στις συνομιλίες φέρεται να έχει αναλάβει το Κατάρ ενώ συμμετέχουν και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Σε μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλοι 100.

Η Χαμάς απο την πλευρά της ζητά σύντομα παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα για τα νοσοκομεία καθώς και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Ισραήλ εμφανίζεται διστακτικό αναφορικά με την απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές.

Μπλίνκεν: Οι βασικές αρχές για το σχέδιο της επόμενης μέρας στη Γάζα

Την ανάγκη να γίνουν περισσότερα προκειμένου να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα, τόνισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

“Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που τους παρέχεται”, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του υπουργικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ινδίας στο Νέο Δελχί. “Περισσότερα μπορούν και πρέπει να γίνουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση του Ισραήλ να αρχίσει να εφαρμόζει καθημερινές, τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Γάζας, ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν ή να εφοδιαστούν με τρόφιμα, νερό, φάρμακα ή άλλα απαραίτητα αγαθά εν μέσω των μαχών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει το Ισραήλ για να προστατεύσει τους αμάχους εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα, ενώ παράλληλα εργάζεται “ασταμάτητα” για να την απελευθέρωση των 239 ομήρων.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει μια σειρά από “βασικές αρχές” που θα καθοδηγήσουν τη μεταπολεμική ειρηνευτική προσπάθεια: όχι βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα. μη χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας και δέσμευση για διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, με ενιαίο τρόπο.

Related posts

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εξαλείψει τις ταξιαρχίες της Χαμάς

admin

ΕΕ: Κυρώσεις κατά έξι προσώπων που συνδέονται με τη Χαμάς, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου

admin

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

admin

Το Ιράν προειδοποιεί για εξάπλωση του πολέμου εάν δεν παραταθεί η εκεχειρία Χαμάς – Ισραήλ

admin

ΗΠΑ και Βρετανία αναλαμβάνουν άμεσα στρατιωτική δράση κατά των Χούθι της Υεμένης – “Ζήτημα ωρών”

admin

ΕΕ: Ενίσχυση της συνεργασίας με Ουκρανία και Μολδαβία

admin

Μπέιλι (BoE): Δεν πρέπει να αυξηθεί στο 3% ο στόχος για τον πληθωρισμό

admin

Μερίδιο 10% αποκτά η Saudi Aramco σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

admin

ΗΠΑ: Η Στόρμι Ντάνιελς αναμένεται να καταθέσει στη δίκη του Τραμπ

admin