Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Hürriyet: Συνεργασία έκπληξη Ελλάδας – Τουρκίας στον ΟΑΣΕ

Για συνεργασία – εκπληξη στο δούναι και λαβείν της διαδικασίας προσέγγισης την οποία διανύουν Ελλάδα και Τουρκία, κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, σε δημοσιεύματά τους.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η Ελλάδα με επιστολή της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), γνωστοποίησε ότι στηρίζει τις τουρκικές υποψηφιότητες για δύο καίριες θέσεις του οργανισμού. Με επιστολές τους προς τον ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).

“Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, οι δύο χώρες πρότειναν τον πρώην Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου ως Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ και την Ελληνίδα διπλωμάτη Τελαλιάν, ως διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ”, γράφει η Hürriyet στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

“Κατά τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 12 Ιουλίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και ο Μητσοτάκης την Άγκυρα. Μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη σειρά συμφωνιών. Επιτεύχθηκε συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, το Αιγαίο εδώ και καιρό βιώνει μια ήρεμη περίοδο, απαλλαγμένη από εντάσεις. Ένας από τους καρπούς της νέας σελίδας στις σχέσεις ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα τον Μάιο για την επιστροφή αυτών των έργων, με την ανακοίνωση ότι δεν υπήρχε σουλτανικό διάταγμα που να δίνει άδεια στον λόρδο Έλγιν να πάρει τα γλυπτά του Παρθενώνα σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε η Αγγλία στην UNESCO.

Αφού η εφημερίδα παραθέσει τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, προχωρά στην προβολή των αντιδράσεων που ήρθαν από την Κύπρο ως προς το συγκεκριμένο βήμα της ελληνικής πλευράς: “Η απόφαση Τουρκίας και Ελλάδας να στηρίξουν κοινούς υποψηφίους για τον ΟΑΣΕ επέφερε αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος γράφει: ‘Ενώ η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση αναστάτωσε την Κύπρο. Αποκλείεται να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου”.

Π.Κ.

Related posts

Coca-Cola: Αύξηση κερδών και εσόδων, αναθεώρησε ανοδικά το guidance

admin

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο δείχνει ομήρους να μεταφέρονται από την Χαμάς εντός του νοσοκομείου αλ-Σίφα

admin

Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Μεσανατολικό: Νέοι βομβαρδισμοί στην Πόλη της Γάζας και στα νότια του θύλακα

admin

Η Ουκρανία απέρριψε τις κατηγορίες για ανάμειξή της στις αναταραχές στο Νταγκεστάν

admin

Ρωσία: Πρέπει να μιλήσουμε με τις ΗΠΑ, αλλά απαραίτητο να είναι στην ατζέντα και η Ουκρανία

admin

Ισραήλ: 100.000 πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια οπλοκατοχής

admin

2ο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο: Στο επίκεντρο οικονομία, επενδύσεις, καινοτομία και Ελληνο-Καναδικές σχέσεις

admin

Ισπανία: “Άνθρωποι ζουν εδώ!” – Χιλιάδες κάτοικοι διαδηλώνουν στα Κανάρια Νησιά κατά του μαζικού τουρισμού

admin