Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχος €17,9 για τον ΟΠΑΠ

Όντας μια επιχείρηση που λειτουργεί με παραχωρήσεις ορισμένης διάρκειας ζωής, ο ΟΠΑΠ είναι πολύ πιο περίπλοκο να αποτιμηθεί από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι επενδυτές, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, με την οποία δίνει σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 17,9 ευρώ.

Στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι καθώς πλησιάζει η λήξη της παραχώρησης, οι μετοχές θα πρέπει να ενσωματώνουν χαμηλότερη αποτίμηση που αντανακλά τη μειωμένη διάρκεια ζωής της παραχώρησης. Από την άλλη πλευρά, σημειώνουμε επίσης ότι ορισμένες από τις διατάξεις που ενσωματώνονται σε ορισμένες παραχωρήσεις λειτουργούν ως αποτελεσματικοί φραγμοί εισόδου, αποδίδοντας σε αυτές τις άδειες συνεχιζόμενα χαρακτηριστικά.

Έχοντας αυτό κατά νου, θεωρούμε ότι η αποτίμηση του OΠΑΠ απαιτεί μια πιο σχολαστική προσέγγιση από ό,τι εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά, σημειώνει. Στη βασική της αποτίμηση, η χρηματιστηριακή ενσωματώνει μια αξία ανανέωσης για όλες τις παραχωρήσεις εκτός από τα Ελληνικά Λαχεία, επαναλαμβάνοντας την τιμή-στόχο των 17,9 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν, πολύ σωστά, επικεντρωθεί στην υψηλή ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της επιχείρησης και στη γενναιόδωρη πολιτική αμοιβών των μετόχων που απορρέει από αυτήν. Πράγματι, ο ΟΠAΠ έχει διανείμει κατά μέσο όρο 1,6 ευρώ/μετοχή τα τελευταία τρία χρόνια (απόδοση περίπου 12%) και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει επιπλέον πάνω από 30% της κεφαλαιοποίησης σωρευτικά την περίοδο 2024-26.

Related posts

Νέο έργο πληροφορικής για την ΑΑΔΕ από Q&R-Profile

admin

Γιατί η Carlsberg εξαγόρασε πάνω από 20% της Νήσος

admin

«Πράσινη» πιστοποίηση και για τα τρία εργοστάσια της Ήπειρος ΑΕΒΕ

admin

Cenergy: Στα σκαριά σχέδιο για μονάδα παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ

admin

Τα οφέλη στις ΜμΕ από τη διαχείριση της διαφορετικότητας

admin

Βόρεια Μακεδονία: Ακυρώνεται διαγωνισμός για υδροηλεκτρικό που μειοδότησε η ΔΕΗ

admin

Costa Navarino: Αφιξη πολυτελών brands και επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

admin

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου «Coffee Island» στην Ελβετία

admin

Oι sans voir στόχοι της Κωτσόβολος για το 2023 

admin