Image default
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Τι έρχεται μετά την τολμηρή αντεπίθεση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κρατήσει μόνιμα τον μόνιμα τον μικρό κομμάτι του ρωσικού εδάφους που κατέλαβε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC.

Αλλά το Κίεβο βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: Αν θα διατηρήσει τις δυνάμεις του εκεί για να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στη Μόσχα ή αν θα αποχωρήσει σύντομα.

Χτυπημένη καθημερινά από τα drones, τους πυραύλους και τις βόμβες ολίσθησης της Ρωσίας, με τις εξαντλημένες δυνάμεις της πρώτης γραμμής να υποχωρούν αργά στο Ντονμπάς, η Ουκρανία είχε απόλυτη ανάγκη από κάποια καλά νέα αυτό το καλοκαίρι.

Με αυτή την εξαιρετικά τολμηρή και καλά εκτελεσμένη εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, ήρθαν τα καλά νέα που είχε ανάγκη το Κίεβο.

“Το πιο εντυπωσιακό πράγμα σχετικά με αυτή την εισβολή”, δήλωσε μια ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας, “είναι το πόσο καλά οι Ουκρανοί πολεμούν με συνδυασμό όπλων, αναπτύσσοντας τα πάντα, από την αεράμυνα μέχρι τον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς και τεθωρακισμένα και πεζικό. Είναι εντυπωσιακό”.

Οι Ουκρανοί φαίνεται επίσης να έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση – όπως τα γερμανικά Marder και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα – μάλλον πιο αποτελεσματικά από ό,τι έκαναν στην αποτυχημένη περσινή καλοκαιρινή επίθεση για την εκδίωξη του ρωσικού στρατού από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Πού θα καταλήξει επομένως η ουκρανική επέλαση στη Ρωσία;

Κάποιοι πιο επιφυλακτικοί θα πουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη δώσει το μήνυμά της, ότι ο πόλεμος – που ήταν επιλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – πρέπει τώρα να προκαλέσει πόνο στους Ρώσους, ότι παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στο πεδίο των μαχών στο Ντονμπάς, η Ουκρανία είναι ικανή να οργανώσει μια επίθεση με συνδυασμό όπλων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ενός σύγχρονου πολέμου.

Με άλλα λόγια, αποχωρήστε τώρα με τιμή, έχοντας προσφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο Κρεμλίνο, πριν η Ρωσία φέρει αρκετές δυνάμεις για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους Ουκρανούς εισβολείς.

Όμως η απόσυρση των δυνάμεων θα αναιρούσε δύο από τους προφανείς στόχους της ουκρανικής εισβολής, δηλαδή το να ασκήσει αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει κάποια από τα δικά της στρατεύματα στο Ντονμπάς και δεύτερον να καταλάβει αρκετό ρωσικό έδαφος για να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

“Εάν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος”, λέει ο Δρ Ντείβιντ Μπλάγκντεν του Πανεπιστημίου Exeter, “μπορεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή των δικών του εδαφών από μια θέση μεγαλύτερης ισχύος. Το Κίεβο θα έχει επίσης πλήξει την εικόνα του παντοδύναμου καθεστώτος Πούτιν στους Ρώσους και θα ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση για να μην θέσει σε κίνδυνο την εξουσία του”.

Ένα πράγμα είναι σαφές. Η παρουσία στο ρωσικό έδαφος ξένων δυνάμεων από την Ουκρανία – μια χώρα που ο πρόεδρος Πούτιν δεν πιστεύει καν ότι πρέπει να υπάρχει ως ανεξάρτητο έθνος – είναι μη αποδεκτή για το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα ρίξει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Ουκρανία στο Ντομπάς και θα πλήττει τον ουκρανικό λαό με ακόμη περισσότερες επιθέσεις με drones και πυραύλους.

Εξάλλου, ο εκνευρισμός του ήταν εμφανής στα πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης καθώς συμμετείχε σε έκτακτη συνεδρίαση στη Μόσχα χθες.

Επομένως, μπορούμε να πούμε αν έχει αποδώσει το στοίχημα της Ουκρανίας;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό. Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις  παραμείνουν στη θέση τους εντός των ρωσικών συνόρων, μπορούν να αναμένουν ότι θα δέχονται ολοένα και πιο σφοδρές επιθέσεις καθώς η Μόσχας θα ενισχύει την αντίδρασή της.

Ο Δρ Μπλάγκντεν προειδοποιεί ότι “οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή για την προσπάθεια να διατηρηθεί η εισβολή και στη συνέχεια να κρατηθεί το καταληφθέν έδαφος θα είναι σημαντικές, ειδικά καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού θα μεγαλώσουν”.

Η ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος είναι αναμφίβολα η πιο τολμηρή κίνηση της Ουκρανίας φέτος, καθώς επίσης και η πιο ριψοκίνδυνη.

Η εικόνα του πολέμου

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση πέρα από τα σύνορα στις αρχές Αυγούστου, προελαύνοντας έως και 30 χιλιόμετρα στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Μπελόβσκι και Κράσναγια Γιάρουγκα, από τη ρωσική κυβέρνηση και ο Πούτιν καταδίκασε την ουκρανική επίθεση ως “μεγάλη πρόκληση”.

Μετά από μια εβδομάδα, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους, αν και αναλυτές υποστήριξαν ότι η πραγματική κλίμακα ήταν μικρότερη, ενώ οι περιοχές του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ είχαν κηρύξει και οι δύο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι 28 κοινότητες είχαν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε αργότερα ότι ο αριθμός τους ήταν 74.

Ρωσική εισβολή βόρεια του Χάρκοβο

Στις αρχές Μαΐου 2024, οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τα διεθνή σύνορα βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο. Αρκετά χωριά καταλήφθηκαν και χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή.

Η κύρια επίθεση της Ρωσίας επικεντρώνεται εδώ και καιρό στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες χερσαίες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου και επέκτεινε περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η ρωσική προώθηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας τετράμηνης περιόδου κατά την οποία οι ΗΠΑ δεν προμήθευαν όπλα στην Ουκρανία, λόγω αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το ζήτημα επιλύθηκε τελικά στα τέλη Απριλίου, όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την παροχή πυραύλων, πυροβολικού και συστημάτων αεράμυνας στον ουκρανικό στρατό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κράτησαν τελικά τις θέσεις τους και παρόλο που η πόλη του Χάρκοβο έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από βόμβες ολίσθησης που εκτόξευσαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, παραμένει εκτός του βεληνεκούς του ρωσικού πυροβολικού.

Ανατολικά

Η εισβολή βόρεια του Χάρκοβο ήταν σε κάποια απόσταση από την κύρια γραμμή του μετώπου στα ανατολικά, όπου η Ρωσία συνέχισε τις επιθετικές επιχειρήσεις της και προωθήθηκε από τον Οκτώβριο του 2023.

Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί αμφισβητούμενο έδαφος από το 2014, όταν μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και έχει δείξει προθυμία να ρίχνει στρατιώτες σε συνεχή κύματα επιθέσεων για να κερδίσει μερικά μέτρα κάθε φορά.

Περίπου 1.200 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονταν ή τραυματίζονταν καθημερινά τον Μάιο και τον Ιούνιο, στο υψηλότερο ποσοστό από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ελπίζοντας να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξαντλημένων στρατευμάτων της πρώτης γραμμής, η Ουκρανία μείωσε το κατώτατο όριο ηλικίας για τη στράτευση από τα 27 στα 25 έτη.

Η Ρωσία πέτυχε μια αξιοσημείωτη επιτυχία στην πόλη Αβντίιβκα, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν τον Φεβρουάριο μετά από μήνες μαχών, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την κοντινή πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023.

Εάν η ουκρανική αντεπίθεση ήταν επιτυχής, η Αβντίιβκα είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει πύλη για την Ουκρανία ώστε να φτάσει στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ, αλλά αυτή η ευκαιρία έχει πλέον χαθεί.

Σχεδόν όλος ο προπολεμικός πληθυσμός της Αβντίιβκα, που αριθμούσε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, έχει φύγει και η ίδια η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα ό,τι έχει απομείνει και συνεχίζουν να προωθούνται δυτικά, με στόχο τις πόλεις Ποκρόβσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία και βορειότερα τοΤσάσιφ Υιαρ.

Οι περιοχές γύρω από το Μπαχμούτ παραμένουν σημείο μαχών και έχουν υποστεί μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου.

Αν και η Ουκρανία έχει κερδίσει κάποιο έδαφος στις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έκτοτε προχωρήσει γύρω από την πόλη.

Δυόμισι χρόνια πολέμου

Η ρωσική εισβολή ξεκίνησε με δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα κινήθηκαν γρήγορα και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της Ουκρανίας και είχαν προχωρήσει μέχρι τα προάστια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το Χάρκοβο και είχαν καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και τα νότια μέχρι τη Χερσώνα, ενώ είχαν περικυκλώσει την πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Αλλά ο ρωσικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος σχεδόν παντού με πολύ ισχυρή ουκρανική αντίσταση και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής με τα κακώς κινητοποιημένα ρωσικά στρατεύματα που υπέφεραν από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και πυρομαχικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έσπευσαν επίσης να αναπτύξουν τα όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση, όπως το αντιαρματικό σύστημα Nlaw, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της ρωσικής προέλασης.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, η εικόνα είχε αλλάξει δραματικά και αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, η Ρωσία αποσύρθηκε πλήρως από το βορρά. Τον επόμενο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα.

Έκτοτε, η μάχη διεξάγεται κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος επί πολλούς μήνες, ενώ έχουν χάσει τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και πιθανότατα πολύ περισσότερους.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Ο πρώην CEO του Twitch αναλαμβάνει το “τιμόνι” της OpenAI, μετά την εκδίωση του Σαμ Άλτμαν

admin

Γάζα: Είκοσι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Νουσεϊράτ

admin

Οι Βρετανοί ερευνούν “περιστατικό” στα ανοιχτά της Υεμένης

admin

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά σε βάρος ενός πρώην υφυπουργού Άμυνας και ενός συνεργάτη του

admin

Μακρόν και Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ζήτησαν να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

admin

ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση θανάτων αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

admin

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός όπως η Χαμάς

admin

Ισπανία: Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη κατά της αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών

admin

ΗΠΑ: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι θέσεις εργασίας, στο 3,9% αυξήθηκε η ανεργία

admin