Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαγνήτης οι ΗΠΑ για επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες

Πολλοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες που καυτηριάζουν την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει ουσιαστικά την τοπική παραγωγή, σε αντίθεση με τα ισχυρά κίνητρα και το ευνοϊκό περιβάλλον που προσφέρονται απλόχερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο 5ο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο οποίος τόνισε πως το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα μας οδηγήσει πουθενά και πως η υλοποίηση των προτάσεων Ντράγκι είναι ανέφικτη, καθώς ζητείται από τις πλούσιες χώρες να δανειστούν προκειμένου να επενδύσουν όλοι, πράγμα που πολύ δύσκολα θα προχωρήσει.

Στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ να προσελκύσουν παραγωγικές επενδύσεις, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί η Ευρώπη, έχουν εκφραστεί πολλοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των Ευάγγελου Μυτιληναίου (Metlen) και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου (Τιτάν).

Χθες ήταν η σειρά του Αλέξη Αλεξίου, διευθύνοντος συμβούλου της Cenergy, να αναφερθεί στο θέμα, μιλώντας για τη μονάδα παραγωγής που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει ο εισηγμένος όμιλος στην Πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ. «Η όλη εμπειρία για εμάς αποτέλεσε μια θετική έκπληξη. Συναντήσαμε μια πολύ καλή υποδοχή και αποδοχή από όλους: Από την κεντρική κυβέρνηση, από την κυβέρνηση της συγκεκριμένης Πολιτείας, από τη διαδικασία και την ταχύτητα των αδειοδοτήσεων, αλλά και από την τοπική κοινωνία. Μπορεί να μην επηρέασε την τελική μας απόφαση η έγκριση φορολογικού κινήτρου 58 εκατ. δολαρίων, αλλά αναμφίβολα αποτελεί ένα επιπλέον όφελος για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόλις χθες, η βιομηχανία πλαστικών Flexopack ανακοίνωσε την αγορά οικοπέδου και την πρόθεσή της να δημιουργήσει τοπική μονάδα παραγωγής στην Πενσιλβάνια, μια επένδυση της τάξεως των 33 εκατ. δολαρίων.

Ο εισηγμένος όμιλος έχει ήδη λάβει έγκριση επιχορήγησης 500 χιλ. δολαρίων από την Πολιτεία της Πενσιλβάνια, ενώ παράλληλα προτίθεται να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, στο πλαίσιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά και στο πρόγραμμα Rail Freight Assistance της Πενσιλβάνια, που αφορά τη λήψη οικονομικής υποστήριξης για την υλοποίηση επενδύσεων σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις του υπουργείου Μεταφορών της Πενσιλβάνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Flexopack (διαθέτει ήδη εργοστάσια σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία) Σταμάτης Γκινοσάτης έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί στις δυσκολίες και στα αντικίνητρα που συχνά υπάρχουν προκειμένου να υλοποιηθεί μια επένδυση στην Ελλάδα.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς τόνισε πως «είναι περίπου τρεις φορές δυσκολότερο και αργότερο να προχωρήσεις μια επένδυση στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Εκεί, αν για κάποιο λόγο καθυστερήσεις τη διαδικασία της επένδυσης, έρχονται οι ίδιοι και σε ρωτούν αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα και πώς αυτό θα μπορούσαν να το λύσουν. Στις ΗΠΑ, το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τις επενδύσεις, ανεξάρτητα από τον πρόεδρο που θα εκλεγεί και το πολιτικό κόμμα που θα τον στηρίζει».

Related posts

Η Ελλάδα συνεχίζει να γεμίζει το… ποτήρι της Carlsberg

admin

Public: 90 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Olympia με τον 2ο γύρο

admin

Νέος χώρος για την υποδοχή προσφύγων από την Prodea Investements

admin

Μέχρι 26 Μαρτίου οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό «Idea Platform» του CapsuleT

admin

iStorm: Σάββατο τα εγκαίνια του πρώτου Apple Premium Partner Store στη Θεσσαλονίκη

admin

Στην Howden ο Σάββας Μυρίδης, ενισχύεται το Marine

admin

Ξενοδοχεία: Εξαγορά των SERITA και RODA από την G Hotel

admin

Νέα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες δίνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

admin

Στρατηγική συνεργασία της Onesoft με την Unique Marketing

admin