Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πρώτη φορά ντιμπέιτ με διάλογο μεταξύ των «6»

Ο πρώτος λευκός καπνός βγήκε για την πασοκική τηλεμαχία – και αν η πρώτη συμφωνία που επετεύχθη δεν χαλάσει στις λεπτομέρειες που θα οριστικοποιηθούν σήμερα, πιθανόν να μιλάμε για το πιο προωθημένο ντιμπέιτ που έχει δει ποτέ η ελληνική πολιτική σκηνή. Με ημερομηνία διεξαγωγής την ερχόμενη Τρίτη, στις 24 Σεπτεμβρίου, οι έξι υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια διαδικασία που θα έχει (για πρώτη φορά σε αυτόν τον αριθμό συμμετεχόντων) και απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Τόπος διεξαγωγής θα είναι η ΕΡΤ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίζουν δύο δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης.

Πριν από τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Αννας Διαμαντοπούλου, Παύλου Γερουλάνου, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο Ανδρουλάκης είχε ήδη προτείνει ανοιχτό διάλογο μεταξύ τους, μια διάθεση που είχε ήδη εκφραστεί και από τη Διαμαντοπούλου, αλλά και τον Δούκα και βρήκε ομόφωνη συμφωνία. Η πλευρά Ανδρουλάκη πρότεινε 6 θεματικές που κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν σήμερα, οι οποίες αφορούν την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και την περιφερειακή ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα, τους θεσμούς, το κράτος και την αυτοδιοίκηση, το ΠΑΣΟΚ στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, αλλά και μια ειδική ενότητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς. Από το επιτελείο Δούκα έκαναν λόγο για πέντε θεματικές που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική κρίση), το κράτος και τους θεσμούς και το ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά Διαμαντοπούλου πρότειναν οι θεματικές να είναι μόνο δύο και τα υπόλοιπα να συζητηθούν σε επόμενες τηλεμαχίες – ωστόσο ό,τι κι αν συμφωνηθεί δεν θα διαφωνήσουν.

Ποτέ σε τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών

Ισως πιο ενδιαφέρουσα είναι η τελική απόφαση για τον απευθείας διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ σε εθνικό ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, αλλά έχει «παίξει», σε κάποιον βαθμό, στις τελευταίες δημοτικές: η πλευρά Ανδρουλάκη πρότεινε 3 ευκαιρίες για τον κάθε υποψήφιο για 2λεπτο απευθείας διάλογο με διαφορετικό συνυποψήφιό-ά του, στα πρότυπα ντιμπέιτ του εξωτερικού και χωρίς καθορισμένο χρόνο για τον καθένα. Από την πλευρά του Δούκα, ακολουθώντας το πρότυπο της τηλεμαχίας που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων με τον προκάτοχό του, Κώστα Μπακογιάννη, πρότεινε τουλάχιστον 3 follow up ερωτήσεις-παρεμβάσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιούς τους και με τη δυνατότητα απάντησης, προκειμένου να υπάρξει απευθείας διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και θα γίνει προσπάθεια η όποια τελική απόφαση ληφθεί σήμερα να είναι ομόφωνη, στέλνοντας ένα μήνυμα και για το ύφος του προεκλογικού αγώνα στο ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα. «Ακόμα καλύτερα αν είναι ανοιχτό το debate» σημείωναν χθες από την πλευρά του Γερουλάνου, ενώ με ανάρτησή της η Γιαννακοπούλου τόνιζε πως επιλέγει τη δυνατότητα ανοιχτής συνεδρίασης, χωρίς «κανόνες που να τυποποιούν» τη συζήτηση.

Στη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, που τελείωσε αργά χθες το βράδυ, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του αριθμού των διασυνδεδεμένων καλπών – καθώς υπάρχει πίεση το σύστημα να «αντέξει» πάνω από τους 270.000 ψηφοφόρους που έδωσαν το «παρών» το 2021, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην κάλπη μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 300.000.

Related posts

Αν τα «ορφανά» του ΣΥΡΙΖΑ χτυπήσουν την πόρτα του ΠΑΣΟΚ…

admin

Στον εξώστη

admin

«Ουδέν σχόλιον» από την κυβέρνηση για τις ομιλίες Σαμαρά – Καραμανλή

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Φτάνουν τις 50.000 οι ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές – Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου

admin

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των υπογραφών κρίνει την τελική λίστα

admin

Πιερρακάκης: Πριν τα Χριστούγεννα η παρέμβαση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

admin

Κυβέρνηση: Δεν θέλουν ρήγματα με τη μεσαία τάξη

admin

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Δεν δεχομάστε επέκταση των χωρικών υδάτων – Διδαχθείτε από το 1922»

admin

Πνοή

admin