Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία ζητά να σταματήσει η χορήγηση προνοιακών επιδομάτων στην Ευρώπη προς Ουκρανούς στρατεύσιμης ηλικίας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν επιδόματα πρόνοιας σε Ουκρανούς άνδρες σε ηλικία στράτευσης που ζουν στις χώρες τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ώστε να παρακινηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά από συνάντηση που είχε χθες στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρί Συμπρίχα, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας δήλωσε επιπλέον ότι ο τερματισμός των κοινωνικών παροχών προς τους νεαρούς Ουκρανούς πρόσφυγες θα ωφελήσει επίσης τα κρατικά οικονομικά στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής.

Περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκές χώρες υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας και περίπου το 22% από αυτούς είναι ενήλικοι άνδρες σε ηλικία στράτευσης, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.

“Δεν θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την αποφυγή της στράτευσης στην Ουκρανία”, σχολίασε ο Σικόρσκι, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να πληρώνεσαι για να αποφεύγεις να υπερασπιστείς τη χώρα σου”.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το κάλεσμα του Σικόρσκι: “Είναι καιρός να θέσουμε το ζήτημα της ανάπτυξης προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των Ουκρανών στην πατρίδα τους. Σίγουρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό και πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη”.

Σχεδόν 31 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες για να διατηρήσει τις αμυντικές του γραμμές και να αναπληρώσει τις απώλειες στα εξαντλημένα στρατεύματα.

Όταν άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο απαγορεύοντας σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς ειδική άδεια και επέβαλε μια κυλιόμενες κλήσεις πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, πολλοί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας κατόρθωσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και παραμένουν ακόμη εκεί, εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά στο σύστημα στρατολόγησης, η οποία επέτρεψε σε απροσδιόριστο αριθμό στρατεύσιμων να δωροδοκήσουν τα αρμόδια όργανα ώστε να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία.

- ΕΡΤnews

Related posts

ΗΠΑ: Ανάκαμψη για τα αποθέματα χονδρικής τον Δεκέμβριο

admin

Επικοινωνία Μπορέλ με τον υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ

admin

Αγγλία: Επισπεύδεται η έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου λόγω της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.86

admin

ΗΠΑ: Άλλοι δύο Δημοκρατικοί βουλευτές καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

admin

Αυστραλία: Ακραίος κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα

admin

Γάζα: Ισραηλινή αποστολή μεταβαίνει στο Κάιρο για συζητήσεις για συμφωνία εκεχειρίας

admin

Ραϊσί: Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει πόλεμο αλλά θα δώσει ισχύρη απάντηση σε όποιον το εκφοβίζει

admin

Ο πρόεδρος της ισπανικής BBVA κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας σε υπόθεση ετσιρικής κατασκοπείας

admin

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στο Ισραήλ προθεσμία για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

admin