Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα θα “συντρίψει” κάθε παραβίαση της κυριαρχίας της

Η Κίνα θα “συντρίψει” οποιαδήποτε ξένη κίνηση παραβιάσει την κυριαρχία της, ειδικά στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα κινέζος ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων σε μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο φόρουμ για την ασφάλεια στο Πεκίνο.

“Ελπίζουμε ότι η Νότια Σινική Θάλασσα θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης”, δήλωσε ο κινέζος υποστράτηγος Χε Λέι.

Όμως “αν οι ΗΠΑ προωθούν τα πιόνια τους παρασκηνιακά, αν σπρώχνουν χώρες στην πρώτη γραμμή, ή αν οι ίδιες οι ΗΠΑ καταλήξουν στην πρώτη γραμμή”, ο κινεζικός στρατός “δεν θα διστάσει”, διεμήνυσε.

“Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα συντρίψει αποφασιστικά κάθε ξένο εχθρικό σφετερισμό (που θα παραβιάσει) τα κυρίαρχα εδαφικά και θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας”, προειδοποίησε ο αξιωματικός.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται εδώ και μήνες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, καθώς η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις, επικαλούμενο ιστορικούς λόγους, σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικρών νησίδων και υφάλων, ερχόμενη σε διένεξη με άλλες χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) που έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανέφερε πως υπερασπίζεται “δικαιώματά του” με “νόμιμο” τρόπο, μετά την πολλοστή σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής και πλεούμενα των Φιλιππίνων κοντά σε διεκδικούμενο ύφαλο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αμερικανός ανώτερος αξιωματικός προειδοποίησε κινέζο ομόλογό του εναντίον οποιασδήποτε “επικίνδυνης” και “εκβιαστικής τακτικής” που θα “μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κλιμάκωση” στη Νότια Σινική Θάλασσα από την πλευρά του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια —της πρώτης έπειτα από δυο χρόνια— συζήτησης μέσω βιντεοσύνδεσης.

Σήμερα, ο υποστράτηγος Χε Λέι εκτίμησε αντιθέτως ότι η επίλυση των τρεχουσών εντάσεων “εξαρτάται από τις ΗΠΑ”.

Είπε επίσης ότι ο αμερικανός βοηθός υπουργός Άμυνας Μάικλ Τσέις θα συμμετάσχει στο φόρουμ, εκφράζοντας την “ελπίδα” πως θα “ακούσει τις φωνές της Κίνας και του κινεζικού στρατού”. “Το μήνυμα το οποίο στέλνουμε στις ΗΠΑ είναι πως θέλουμε οι δυο χώρες και οι στρατοί τους να είναι εταίροι, φίλοι, θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις Κίνας/ΗΠΑ σε πνεύμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας”.

Στο φόρουμ αυτό, το Σιανγκσάν, συμμετέχουν πάνω από 500 αντιπρόσωποι από 90 χώρες και διεθνείς οργανισμούς — το Πεκίνο θα ήθελε προοδευτικά να γίνει το κινεζικό αντίστοιχο του λεγόμενου Διαλόγου Σαγκρί-Λα, διεθνούς διάσκεψης που οργανώνεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, του Πακιστάν, της Σιγκαπούρης, του Ιράν, της Γερμανίας και άλλων χωρών αναμένεται να συμμετάσχουν σε διάφορες συζητήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Σκληραίνει η ισλαμιστική δικτατορία στο εσωτερικό του Ιράν εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

admin

Χοχστάιν: Ένας πόλεμος στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δεν θα μπορεί να περιοριστεί

admin

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά ΟΗΕ, ΗΠΑ: Το ΣA του ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ

admin

Νότια Κορέα: Η πανδημία κορονοϊού μείωσε το προσδόκιμο ζωής στη χώρα για πρώτη φορά μετά το 1970

admin

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO, Changpeng Zhao αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους

admin

Ισραηλινές επιδρομές σε αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι – Ετοιμαζόταν να προσγειωθεί ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών

admin

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μην εκμεταλλευθεί την επίθεση στη Μόσχα

admin

Χαμάς: Δεσμεύτηκε για εκεχειρία εάν το Διεθνές Δικαστήριο τη ζητήσει και το Ισραήλ τη σεβαστεί

admin

Βραζιλία: Συνελήφθησαν μέλη της Χεζμπολάχ που φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις κατά Εβραίων

admin