Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές επιδρομές σε αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι – Ετοιμαζόταν να προσγειωθεί ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:05

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίστηκε να “συντρίψει” και να “καταστρέψει” το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους. Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Επιδρομή στη Συρία

Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπολύουν επιδρομές εναντίον των αεροδρομίων στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

BREAKING:

The airport in Damascus, Syria is on fire after it was struck by the Israeli Air Force moments ago pic.twitter.com/Uqhi5eYFCC

— Visegrád 24 (@visegrad24) October 12, 2023

Το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM λέει ότι η συριακή αεράμυνα αντιμετωπίζει την επίθεση.

Η επίθεση έγινε με στόχο να αποτρέψει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, το αεροσκάφος του οποίου ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Αντί προσγείωσης, το αεροσκάφος του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν έκανε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς Τεχεράνη.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε ανακοινωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αρχίζει σήμερα περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Αν και δεν δημοσιοποιείται ότι ο λόγος της επίσκεψής του είναι αυτό, δεν γίνεται να παραγνωριστεί το γεγονός στον Λίβανο βρίσκεται η Χεζμπολάχ και στο Ιράκ η Καταΐμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ), σιιτικές και οι δύο που τελούν υπό την καθοδήγηση της Τεχεράνης.

Τελειώνουν τα καύσιμα στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε την Πέμπτη ότι η αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας έχει ακόμα κάποια καύσιμα για τη λειτουργία γεννητριών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, αλλά ότι μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες ώρες. “Η κατανόησή μας είναι ότι υπάρχει ακόμα καύσιμο – αλλά πιθανώς μόνο για λίγες ώρες – για να επιτραπεί στις γεννήτριες να λειτουργήσουν, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της ICRC για την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Ο Καρμπόνι είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτραπεί η ασφαλής διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ήδη εντός της Γάζας. Είπε ότι οι λιγοστές προμήθειες του θύλακα δεν μπορούν να διατηρήσουν τον άμαχο πληθυσμό για πολύ. “Υπάρχουν προμήθειες στη Γάζα, καύσιμα, χλώριο, ιατρική βοήθεια. Έχουμε κάποιες προμήθειες σε απόθεμα που θα θέλαμε να διανείμουμε”, είπε. “Με τις προμήθειες που έχουμε μέσα στη Γάζα, δεν θα μπορούμε να υποστηρίξουμε τον άμαχο πληθυσμό για πολύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μπορούμε να φέρουμε τις προμήθειες που χρειαζόμαστε στη Γάζα.”

Γάζα
Η Λωρίδα της Γάζας


– Με κόκκινο οι περιοχές τις οποίες βομβαρδίζει ο στρατός του Ισραήλ


– Με κίτρινο οι αποκλεισμένες από τους Ισραηλινούς περιοχές

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει αναπτύξει εφεδρικές δυνάμεις σε πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο, εν μέσω γενικής ενίσχυσης των στρατευμάτων στο βόρειο Ισραήλ. “Οι δυνάμεις εκτελούν διάφορα αμυντικά καθήκοντα στις πόλεις, που περιλαμβάνουν περιπολίες, ενέδρες και την ανάπτυξη οδοφραγμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων”, λέει ο στρατός. Το θερμόμετρο είναι υψηλό στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω αρκετών θανατηφόρων συγκρούσεων στα σύνορα, ορισμένες από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στον ελεγχόμενο από τη Χεζμπολάχ νότιο Λίβανο και άλλες από την ίδια τη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν “χερσαίο ελιγμό” στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα “δεν έχει αποφασιστεί ακόμη”, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου. “Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά. “Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί”, πρόσθεσε ο αξιωματικός. “Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί”, συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Οι ρουκέτες της Χαμάς και ο… πόλεμος διαρκείας

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο “αμάχους” σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. “Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια”, ανέφερε η Χαμάς. Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα. Πέραν τούτου, σειρήνες ηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με ρουκέτες να εκτοξεύονται προς όλες τις πόλεις και τα κιμπούτς της μεθορίου.

Ο αρχηγός της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, Υποστράτηγος Ράφι Μίλο, λέει ότι ο αργός ρυθμός εκτόξευσης πυραύλων την τελευταία ημέρα δείχνει ότι η Χαμάς προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο. “Έχουμε εντοπίσει τη συμπεριφορά της Χαμάς, η οποία συνειδητοποιεί ότι εισέρχεται σε έναν μακρύ πόλεμο”, λέει ο Μίλο σε μια κλήση με δημοσιογράφους. “Η Χαμάς διαχειρίζεται τα πυρά με τρόπο που προορίζεται για εβδομάδες [μάχης] και μείωσε τον ρυθμό εκτόξευσης σε περίπου 200-400 ρουκέτες την ημέρα, για να επιτρέψουν στον εαυτό τους μια πολύ μεγάλη μάχη”, λέει. Ο Μίλο λέει ότι η Χαμάς στοχεύει το κεντρικό Ισραήλ μία ή δύο φορές την ημέρα για να κρατήσει πολλούς Ισραηλινούς υπό την απειλή εκτόξευσης ρουκετών.

Για εκστρατεία μακράς διαρκείας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ λέει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: “Το έθνος μου θρηνεί. Αυτή η τραγωδία έχει προκαλέσει θρήνο σχεδόν κάθε σπίτι στο Ισραήλ”, είπε σε ξένους δημοσιογράφους στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ. “Θα είναι μια μακρά, παρατεταμένης διάρκειας εκστρατεία κατά της Χαμάς, η οποία είναι βασικά μια μακρά, παρατεταμένης διάρκειας εκστρατεία κατά του ISIS”, είπε.

Αυξάνονται οι νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.354, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. “Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 6.049”, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.

Ο αριθμός των νεκρών του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τους 1.300, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης. Η τύχη περίπου 150 ανθρώπων που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της καταστροφικής επίθεσης από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς είναι ακόμα ασαφής. Περίπου 3.300 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 28 σε κρίσιμη κατάσταση και 350 σε σοβαρή κατάσταση.

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι όμηροι

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ειδοποιήσει τις οικογένειες 81 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. “Γνωρίζουμε την αβεβαιότητα, αλλά υπάρχει μια ένταση μεταξύ της αξιοπιστίας και της ταχύτητας και της κατανόησης του τι συμβαίνει στο έδαφος, πρέπει να είναι ακριβές”, είπε σε δημοσιογράφους.

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίζονται ότι κρατούν 130 ομήρους, με ορισμένες αναφορές να υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 200 κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρ’ όλα αυτά εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν ειδοποιήσει οικογένειες 97 ανθρώπων για τους επιβεβαιωμένα αγνοούμενους.

Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι έπληξαν και σκότωσαν ένα ανώτερο στέλεχος της ναυτικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας. Το IDF λέει ότι ο Muhammed Abu Shamala ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων των τρομοκρατικών ομάδων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

IDF says it struck and killed a senior member of Hamas’s naval force, Muhammed Abu Shamala, in the Gaza Strip overnight. pic.twitter.com/mfVFJ8WRwu

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 12, 2023

“Το σπίτι του Abu Shamala χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αποθήκευση ναυτικών όπλων που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ”, προσθέτει ο στρατός.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός σκότωσε επίσης τον Μουσταφά Σαχίν, στέλεχος της Χαμάς που κινηματογράφησε και μετέδωσε τη δολοφονική επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο.

“Θα κλείσουμε τους λογαριασμούς με όλους όσους συμμετείχαν στη φρίκη του πολέμου. Παίρνουμε βίντεο από το διαδίκτυο και τα αναγνωρίζουμε με τη βοήθεια της αναγνώρισης προσώπου”, λέει ο Χαγκάρι.

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς –κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί– και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν την παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα.

Κάλεσμα Ραΐσι – Άσαντ: Τα ισλαμικά κράτη να ενωθούν και να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους

Οι πρόεδροι του Ιράν και της Συρίας προέτρεψαν τις ισλαμικές χώρες να κρατήσουν μια ενιαία θέση για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το ανώτατο πρακτορείο ασφαλείας του Ιράν, ανέφερε την Πέμπτη το Nournews.

“Οι ισλαμικές και αραβικές χώρες καθώς και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι του κόσμου πρέπει να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού”, είπε ο Εμπραχίμ Ραΐσι στον Σύρο ομόλογό του τηλεφωνικά, σύμφωνα με το Nournews.

Βρέθηκε σημαία του ISIS σε νεκρό τρομοκράτη κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες βρήκαν μια σημαία της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος στο γιλέκο ενός τρομοκράτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Κιμπούτζ Σούφα, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Το IDF δημοσιεύει μια φωτογραφία που δείχνει στρατεύματα να κρατούν τη σημαία.

Χθες, ένα κανάλι στο Telegram με το όνομα South First Responders, το οποίο διένειμε συγκλονιστικά πλάνα από σκηνές σε κιμπούτς και άλλες περιοχές που καταστράφηκαν από την επίθεση του Σαββάτου, δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα συνδέσει τη Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος μετά την επίθεση. Οι πραγματικοί δεσμοί μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Κράτους – το οποίο έχει αποδεκατιστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει καταστεί άχρηστο τα τελευταία αρκετά χρόνια – είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Ένα παράρτημα του ΙΚ στο Σινά, το Ansar al-Bayt al-Maqdis, θεωρείται επίσης ότι έχει λίγες διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Βέβαια δεν αποκλείεται οι εν λόγω διασυνδέσεις να προέρχονται από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ η οποία επιδίωξε κατά το παρελθόν παρόμοιους στόχους με το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον της Χαμάς.

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να κάνει “ευκολότερη” την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

admin

Διακοπή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και στη Β. Εύβοια

admin

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για την εισβολή στη Ράφα, θα πάρει λίγο χρόνο

admin

Απέλαση μεταναστών προς την Ρουάντα – Ρίσι Σούνακ: “Αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει”

admin

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το Ισραήλ με drones και πυραύλους

admin

Μπ. Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Γάζα

admin

Chevron: Χαμηλότερη των προσδοκιών κερδοφορία στο τρίμηνο

admin

Ζαχάροβα: Η Μόσχα έχει λάβει περίπου 30 προτάσεις ειρηνευτικών πρωτοβουλιών

admin

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα

admin