Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση πρόταση μομφής

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην σηκώνει το γάντι που του πέταξε ο Παύλος Πολάκης ζητώντας εδώ και τώρα κάλπες δίνοντας ραντεβού με όσους τον αμφισβητούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μυρίζει μπαρούτι. Ανάλογο αίτημα με του Παύλου Πολάκη κατέθεσε εκ μέρους της ομάδας των «87» η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πλέον, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Ένα εξ αυτών θέλει την κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθει «πληγωμένος» να εκτιμά πως μια πιθανή τέτοια πρόταση «ρευστοποιεί το κόμμα» «δεν προσφέρει τίποτα» και «πληγώνει και τον κόσμο μας».

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50% 1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% 1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει ήδη «φωτιά». Εκτιμήσεις θέλουν οι «87» να έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης κοντά στα 20 με 30. Τα νούμερα είναι οριακά ενώ θα μετρηθεί σίγουρα και η αλλαγή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αν οι ισορροπίες έχουν αλλάξει.

Related posts

«Ας συζητήσουμε για την έξοδο της Ελλάδας»

admin

Ωρωπός: Απολύεται ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων που ευθύνεται για τις εικόνες ντροπής με την άρρωστη ηλικιωμένη

admin

Μητσοτάκης και Ερντογάν επιδιώκουν βήματα εδραίωσης φιλίας – Τη Δευτέρα η συνάντηση στην Άγκυρα

admin

Υποσχέσεις, εξαγγελίες και διαμαρτυρίες

admin

Οι τρεις λόγοι για το μπλόκο στο τουρκολιβυκό σύμφωνο

admin

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Αγκυρα

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Αντεπίθεση Κασσελάκη με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα

admin

Στο Κατάρ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin