Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κορδελιό άναψε φωτιές στην Τουρκία

Καλή η αλληλεγγύη, καλή και η «διπλωματία των φυσικών καταστροφών», αλλά την ώρα της κρίσης οι καλοσύνες ξεχνιούνται αμέσως. Το σχόλιο αφορά την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, την ώρα που οι γείτονες έχουν κι αυτοί δεκάδες ενεργά μέτωπα (περί τα 72 μετρήθηκαν το Σαββατοκύριακο). Με σοβαρότερο αυτό στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Σμύρνη, όπου οι φλόγες ξεκίνησαν από δασική περιοχή, εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς κι έφτασαν να απειλούν ως και κατοικημένα προάστιά της όπως το πολυπληθές Καρσιγιάκα. Το γνωστότερο σε εμάς με το ελληνικό του όνομα, Κορδελιό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ και καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, στην πυρκαγιά αυτή τα εναέρια μέσα δεν πέταξαν για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να καταστεί ανεξέλεγκτη. Η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογαν και τις τοπικές Αρχές, με βασικό επιχείρημα πως αντί να «σηκώσουν» όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα πυρόσβεσης και να ζητήσουν αμέσως διεθνή συνδρομή, είχαν στείλει δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα. «Στείλαμε αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Ελλάδα και δεν έχουμε εμείς» ήταν χαρακτηριστικοί τίτλοι που εμφανίστηκαν σε τουρκικά αντιπολιτευόμενα Μέσα. Κατόπιν αυτών, από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης δόθηκαν (μάλλον μάταιες) διαβεβαιώσεις ότι τα εναέρια μέσα είχαν όλα ανακληθεί εγκαίρως και βρίσκονταν στο καθήκον – εν ολίγοις επέστρεψαν από την Ελλάδα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Διαπιστευτήρια στα Κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο σιωπηλής κινητικότητας για το Κυπριακό, να σας πω ότι έκανε την εμφάνισή του και ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, που συνόδευσε την τυπική παρουσία για τα διαπιστευτήριά του στον Ερσίν Τατάρ με δηλώσεις που δίνουν τον τόνο της γραμμής της Αγκυρας. Ο νέος πρεσβευτής  ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι ο μεγάλος διπλωματικός στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους που θα βρίσκεται πάντοτε υπό την προστασία της «ισχυρής» Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν, στην πρόσφατη ομιλία του στα Κατεχόμενα, χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «κόρη οφθαλμού». Οσο για τις πιο «άμεσες» προτεραιότητές του, είπε πως θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την «άμεση επαφή» με την Τουρκία και το διεθνές περιβάλλον, τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο των Κατεχομένων, το «άμεσο εμπόριο» και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξής του.

Πόλεμος με λίστες γάμου

Στην εγχώρια επικαιρότητα, από την άλλη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι η ανάγκη να ξεφύγουμε από τη δυσάρεστη ατζέντα των πυρκαγιών μάς έφερε στο σημείο να ασχολούμαστε με… λίστες γάμου. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς ότι έγινε αντικείμενο σχολιασμού και πολιτικής αντιπαράθεσης η διαρροή της καταχώρισης του ζεύγους Στέφανου Κασσελάκη και Τάιλερ Μακμπέθ σε αμερικανικό ιστότοπο, μέσω του οποίου οι νεόνυμφοι δέχονται, αντί παραδοσιακών δώρων, χρηματικές δωρεές.  Χαμός έγινε στα social media από σχόλια και πυρά, τόσο εξ αριστερών όσο κι εκ δεξιών, αν και τα λεγόμενα «honeymoon registries» είναι πολύ μόδα στις ΗΠΑ, όπως με ενημέρωσε φίλη της στήλης που ασχολείται επαγγελματικά με διοργάνωση γάμων (είδατε πού φτάνουν οι ανάγκες του «ρεπορτάζ»;). Εμένα, από την άλλη, επειδή έχω πάει σε πολλούς γάμους στην Κρήτη, μου μοιάζει με ηλεκτρονική εκδοχή των φακέλων με τα μετρητά που μοιράζονται, κατά το έθιμο, στα ζευγάρια στο νησί.

Ο εκτροχιασμός και ο… χαρταετός

Περισσότερο σοβαρή ήταν η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαρροή γραπτών κι ηχητικών μηνυμάτων που αντάλλαξαν ένας αστυνομικός και ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς. Ειδικότερα, ο αστυνομικός (που πληροφορούμαι ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν για προβληματική συμπεριφορά στα social media) έστειλε ένα επιθετικό μήνυμα στον Παππά που αντί να συγκρατηθεί, ως αιρετός και δημόσιο πρόσωπο, του απάντησε κι αυτός υβριστικά και τα πράγματα εκτροχιάστηκαν άσχημα. Με αποτέλεσμα να ζητηθεί η διαγραφή του Παππά από την Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και από τη ΝΔ. Στη μεν Ενωση ο ευρωβουλευτής απάντησε ότι σέβεται τα σώματα ασφαλείας «κάτι που γνωρίζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί», αλλά «δεν δέχομαι από κανένα ακροδεξιό τρολ, κανένα φασιστάκο, από τον οποιονδήποτε, να με υποτιμάει, να με προσβάλλει και να με απειλεί εμένα και την οικογένειά μου». Στη δε ΝΔ ότι «καλό θα ήταν εκεί στο Μαξίμου να ασχοληθείτε με πιο σοβαρά θέματα, ο κόσμος καίγεται, πεθαίνει, μένει στον δρόμο και, εσείς πετάτε χαρταετό πάλι».

Related posts

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Παραιτήθηκε από βουλευτής – Αποχωρεί από την πολιτική

admin

Στόχος οι προοδευτικοί αναποφάσιστοι

admin

Στέλιος Κουτνατζής: Ορίστηκε προσωρινός γενικός γραμματέας πρωθυπουργού – Τι συνέβη με Μπρατάκο

admin

Γάμος ομόφυλων: Αποχή αποφάσισε ο Πλεύρης – «Δεν μπορώ να ψηφίσω»

admin

Ο Κασσελάκης έχει εταιρίες στο εξωτερικό – «Θα τις πουλήσω αν με αφορά ο νόμος»

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για debate

admin

Ανατροπές δεδομένων

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυριακή του μισού βήματος και των ερωτημάτων

admin

AΛΛΟ ΕΝΑ ΣτΕ

admin