Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Από τη δολοφονία Κένεντι στην απόπειρα κατά Τραμπ

Η χαοτική σκηνή με τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια, μια βδομάδα πριν την επίσημη ανακήρυξή του, σε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έφερε στη μνήμη τις παλαιότερες εποχές πολιτικής βίας της αμερικανικής ιστορίας.

Πριν 50 χρόνια, σε τρεις διαδοχικούς εκλογικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι υποψήφιοι για την προεδρία έγιναν στόχος δολοφόνων. Δύο σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας εν ενεργεία πρόεδρος. Ένας τραυματίστηκε βαριά.

Το πρώτο θύμα της πολιτικής βίας στη δεκαετία του 1960 υπήρξε ο πρόεδρος Τζον Κένεντι, μεγαλύτερος αδερφός του Ρόμπερτ Κένεντι που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963 για να υποστηρίξει την υποστήριξή του για την επανεκλογή του το 1964. Η δολοφονία του συγκλόνισε το αμερικανικό έθνος και έδωσε τροφή σε αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, γερουσιαστής και πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, κέρδιζε έδαφος στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια το 1968, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα μετά από ομιλία στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες. Ο γιος του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είναι επί του παρόντος υποψήφιος για την προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος και έχει αναζητήσει της προστασία των μυστικών υπηρεσιών. 

Τέσσερα χρόνια πιο μετά, το 1972, όταν ο κυβερνήτης Τζορτζ Ουάλας της Αλαμπάμα πυροβολήθηκε ενώ έκανε εκστρατεία σε ένα εμπορικό κέντρο έξω από την Ουάσιγκτον. Ο κ. Ουάλας  έμεινε εν μέρει παράλυτος στον πυροβολισμό και χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το θάνατό του το 1998.

Πριν την επίθεση κατά του Τραμπ,  είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 15 άμεσες επιθέσεις σε προέδρους, εκλεγμένους προέδρους και υποψηφίους για την προεδρία, και πέντε από αυτές οδήγησαν σε θανάτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Το 1975, έγιναν δύο απόπειρες δολοφονίας του Προέδρου Τζέραλντ Ρ. Φορντ σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Στην πρώτη, η Λινέτ Φρομ, συνεργάτιδα του Τσαρλς Μάνσον, επιχείρησε να πυροβολήσει με ένα πιστόλι στον πρόεδρο Φορντ καθώς περπατούσε από το ξενοδοχείο του προς το κρατικό Καπιτώλιο στο Σακραμέντο, αλλά το όπλο δεν είχε σφαίρα. 

Δεκαεπτά μέρες αργότερα, η Σάρα Τζέιν Μουρ, η οποία είχε εμπλακεί σε πολλές αριστερές ομάδες, προσπάθησε να πυροβολήσει τον πρόεδρο έξω από ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο αλλά αστόχησε όταν ένας πεζοναύτης που στεκόταν δίπλα της αντιλήφθηκε τι έκανε και έσπρωξε το χέρι της προς τα πάνω.

Τον Μάρτιο του 1981, περίπου δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά έξω από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον από τον Τζον Χίνκλεϊ, ο οποίος προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή της ηθοποιού Τζούντι Φόστερ, που είχε δει  στην ταινία “Ο ταξιτζής”. Ο κ. Χίνκλεϊ αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων το 2022.

Related posts

ΟΟΣΑ: Επεκτείνονται διεθνώς τα μέτρα για την επιβάρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

admin

Βολές Κίνας κατά Ολλανδίας μετά τους νέους περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλισμού παραγωγής τσιπ

admin

Το Κατάρ και η Ρωσία εκτρέπουν δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου από το Σουέζ καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι

admin

Πριγκόζιν (Ομάδα Wagner): “Ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανατινάξουν άνδρες μου”

admin

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο Βίλνιους με την Τσιχανούφσκαγια, μορφή της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

admin

Εντός εβδομάδας η συνάντηση Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν και η Δύση ανησυχεί για το τι σχεδιάζουν

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν παρέστη σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων

admin

Πακιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν

admin

Τρεις νεκροί και ισάριθμοι τραυματίες από πλήγμα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Ιρακινού Κουρδιστάν

admin