Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πόσο ακόμα «δύο ξένοι» στο ίδιο κόμμα;

Κανόνας πρώτος στις εσωκομματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις: μην τραβάς το σκοινί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ακόμα και με τη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να έχει ένα σχετικά εύκολο καλοκαίρι.

Αντ’ αυτού, ήταν ο ίδιος που επέλεξε να σηκώσει τους τόνους και εσωκομματικά, βλέποντας σταδιακά τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αυξάνουν την ένταση της κριτικής τους – άφησε αιχμές και έκανε έμμεσες αναφορές σε «μαύρα χρήματα» που πιθανώς έχουν μπει στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του προκατόχου του, έκλεισε χωρίς προειδοποίηση το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής «Αυγής» λόγω της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται οικονομικά το κόμμα και, ως αποκορύφωμα, με μεταμεσονύχτια ανάρτηση επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

Απότοκος της συμπεριφοράς ήταν αφενός η πίεση για κεντροαριστερές συγκλίσεις πέραν των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών (την ώρα που ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμάει πως, σε μια ανοιχτή διαδικασία βάσης για την ενιαία Κεντροαριστερά, δεν θα τον στηρίξει όλο του το κόμμα), αλλά και της επιστολής των «87» για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, η οποία ερμηνεύτηκε ως αμφισβήτηση της ηγεσίας του Κασσελάκη.

Γρήγορα αποδείχτηκε πως ο στόχος δεν ήταν αυτός –όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει και η κριτική που θα δεχόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετεκλογικές επιλογές του στις συνεδριάσεις των οργάνων, δηλαδή στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης και τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή, ήταν εδώ και μέρες σχεδόν δεδομένη.

Η μπάλα βρισκόταν στο γήπεδο του Κασσελάκη. Εκείνος είχε να χειριστεί την Πέμπτη το πρωί τα στελέχη μέσα στη συνεδρίαση και τη δική τους κριτική, αλλά και τους εργαζόμενους της «Αυγής» απ’ έξω.

Κανόνας δεύτερος: υπάρχει χρόνος να διορθώσεις τη ζημιά, αρκεί να το πάρεις απόφαση. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Κασσελάκης άρχισε τις επαφές με την κοινοβουλευτική του ομάδα, κάνοντας τους περισσότερους γνωρίζοντες των κομματικών διαδικασιών να εκτιμούν (και σωστά) πως έχει βάλει στόχο να χαμηλώσει τους τόνους – και δεν σκέφτεται προσφυγή σε κάλπη.

Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε στις εξαγγελίες της ΠΓ: οι διαφωνούντες ήθελαν συχνότερες συνεδριάσεις, έλαβαν τρεις συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου (δύο τις επόμενες εβδομάδες και μια στην αρχή του φθινοπώρου), ενώ η επιτροπή που θα επιβλέψει τις καταστατικές αλλαγές περιλαμβάνει και πρόσωπα από τους «87» όπως τον Διονύση Καλαματιανό και τον Κώστα Ζαχαριάδη – ο δεύτερος ήταν και εξ αυτών που καταψήφισε την εισήγηση του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή.

Το ύφος του Κασσελάκη, που άκουσε σκληρή κριτική από αρκετούς εντός της ΠΓ (και φάνηκε και στις ενστάσεις επτά εκ των μελών) κατέληξε στη δευτερολογία του να λέει, σε ενωτικό τόνο, πως είναι «στη διάθεση» των στελεχών για «να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει σκοπό να κάνει πίσω στις καταστατικές αλλαγές που θέλει να γίνουν στο κόμμα το φθινόπωρο και οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα στελεχών που συμμετέχουν στα όργανα που αναμένεται να αλλάξουν και δομή και σύνθεση. Μέχρι τότε, στν μεγάλη μάχη, ο Κασσελάκης έχει να δώσει άλλες μικρότερες – μια εξ αυτών και σήμερα, στην Κεντρική Επιτροπή, της οποίας ωστόσο έχει τον έλεγχο.

Κανόνας τελευταίος: όταν ο αντίπαλος δεν σηκώνει το γάντι που του ρίχνεις, σκύβεις, το σηκώνεις εσύ και το ξαναβάζεις στην τσέπη σου – τουλάχιστον για την ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται να είχε σκοπό να αντιδράσει για τίποτα απ’ όσα υπονοούσε ο Κασσελάκης γι’ αυτόν: μια ερμηνεία έλεγε, πριν από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να στενοχωριέται και πολύ με την απόσταση που έχει δημιουργηθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, μεταξύ του δικού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ του διαδόχου του, καθώς έτσι απελευθερώνεται και όσον αφορά την προσωπική του υστεροφημία.

Τι ήταν αυτό που πυροδότησε τη διαρροή για τις «χυδαιότητες» από το περιβάλλον του; Μια άλλη διαρροή, από το περιβάλλον Κασσελάκη, που έλεγε ότι ο Τσίπρας παρότι ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα κομματικά ΜΜΕ, δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για την «Αυγή».

Δεν φαίνεται όμως να έχει σκοπό να παρέμβει ξανά (είπε ό,τι είχε να πει για το μέλλον του προοδευτικού χώρου στην ομιλία του στην ιδρυτική Διάσκεψη του Ινστιτούτου) ούτε θα εμφανιστεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, επιλέγοντας να συνεχίσει τα ταξίδια και τις επαφές στο εξωτερικό, με την επόμενη επίσκεψη εκτός έδρας να είναι στη Γαλλία.

Παρότι δεν δίνει λογαριασμό στον Κασσελάκη και στη δική του διάθεση να αναμετρηθούν εντός ΣΥΡΙΖΑ (για την περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθούν αντίπαλοι για την προεδρία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς), ο Τσίπρας με τη δημόσια σιωπή του στέλνει και μήνυμα στα στελέχη του κόμματος που ενδεχομένως ελπίζουν στην επιστροφή του – αν μη τι άλλο για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει.

Αυτό σημαίνει πως πρόσωπο που θα μπορούσε να τους συσπειρώσει όλους απέναντι στον Κασσελάκη δεν υπάρχει – και αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι «87» που υπέγραψαν το κείμενο για τις αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος δεν συμφωνούν σε όλα ο ένας με τον άλλο, μάλλον το αντίθετο.

Related posts

«Με τον Τσίπρα είχα σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και συνεργασίας»

admin

Παραίτηση Ελενας Ακρίτα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Debate: Πότε και πώς θα διεξαχθεί – Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων

admin

Επαναληπτικές εκλογέςεν μέσω καταγγελιών

admin

Νέα Δημοκρατία: «Φουντώνει» η δυσαρέσκεια για τον Καραμανλή – Βουλευτές ζητούν να είναι εκτός των ψηφοδελτίων

admin

Οσα βλέπει το Politico για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

admin

Σε 12 μήνες παραλαμβάνεταιη πρώτη Belh@rra

admin

Πίσω από της κάμερες

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin