Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Goldman Sachs βλέπει πλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 2ο τρίμηνο του 2024

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει πλέον πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που είχε για το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η αμερικανική τράπεζα επικαιροποίησε την πρόβλεψή της λίγο αφότου τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο στο 2,4%, πλησιάζοντας προς το στόχο της ΕΚΤ (πέριξ του 2%).

“Παρόλο που βλέπουμε σημαντικά εμπόδια για τις μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, οι κίνδυνοι γύρω στο βασικό μας σενάριο δείχνουν σαφώς προς έναν ταχύτερο κύκλο μειώσεων εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος”, έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman.

Όπως προαναφέρθηκε, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χτες έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των 2 ετών (από τον Ιούλιο του 2021) στο 2,4%, υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Πέρα από την ισχυρή πτώση του πληθωρισμού, η νέα πρόβλεψη των αναλυτών της Goldman στηρίζεται επίσης στην επικαιροποιημένη τους εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία θα επιβαρύνει ευρύτερα την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

“Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούμε να περιμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μειώσεων” έγραψαν, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής αναμένεται ακόμα πως θα βελτιωθεί το επόμενο έτος.

Related posts

ΗΠΑ: Αυτή είναι μια επικίνδυνη χρονική στιγμή στη Μέση Ανατολή

admin

Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της χώρας

admin

Γκαμπόν: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ “καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη”

admin

Airbus – Turkish Airlines: Προ των πυλών deal “μαμούθ” 350 αεροσκαφών

admin

Ερντογάν: Το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο η επικύρωση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Hollywood: Ρεκόρ εισπράξεων για τη “Barbie”, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το “Oppenheimer”

admin

ΟΗΕ: Η Γάζα έχει γίνει “νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά”

admin

Σολτς και Ερντογάν έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, επιβεβαιώνοντας ότι “τους χωρίζουν πολλά” στο Μεσοανατολικό

admin

CVS Health: Έχασε τις προβλέψεις για κέρδη και έσοδα – Βουτιά έως και 10% για τη μετοχή

admin