Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις βουλευτές πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που έχει αρχίσει πλέον να παγιώνεται ως αίσθηση στην κοινή γνώμη: το ΠΑΣΟΚ είναι πια το δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και μπαίνει στην κούρσα των ευρωεκλογών για να επικυρώσει τη νέα κατάταξη και εκλογικά. Η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ του δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα – φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη τέσσερις βουλευτές μακριά από την πιθανότητα να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσφέρει στο κόμμα του τον αέρα της ανερχόμενης δύναμης στην Κεντροαριστερά. Με αυτόν τον γνώμονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να διαχειριστεί όχι έναν, αλλά δύο σχηματισμούς στα αριστερά του που θα διεκδικήσουν ένα μερίδιο του δικού του ακροατηρίου, με αφήγημα περί «προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης» που θυμίζει αυτά που εκείνος λέει το τελευταίο διάστημα.

Το βασικό του πλεονέκτημα, σ’ αυτή τη φάση, είναι πως ο άνεμος φυσάει ούριος για το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους είναι πολύ προσεκτικά: δεν σχολιάζουν την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διατυμπανίζουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ωστόσο περιγράφουν πια το ΠΑΣΟΚ ως τον πολιτικό φορέα που σηκώνει το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης. Το κάλεσμα που απευθύνει και ο πρόεδρος του κόμματος είναι βασικά κοινωνικό, σε όλους τους ψηφοφόρους από το πολιτικό Κέντρο έως την Αριστερά και την πολιτική Οικολογία, σε μοντέλο που δοκιμάστηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανάμεσα σε δύο πολιτικά σχήματα

Στο Κοινοβούλιο, πέραν από τη ΝΔ, από τη μια θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά και από την άλλη η νέα κοινοβουλευτική ομάδα υπό, όπως όλα δείχνουν, τον Αλέξη Χαρίτση.

Αν με τον πρώτο το σημείο επαφής είναι μικρό, κυρίως λόγω προσώπων (επομένως και διάθεσης συνεννόησης), με τη δεύτερη τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά: «Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσει η ανανέωση με πρόσωπα που ανήκουν στην Κεντροαριστερά, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, φύσει και θέσει, σχολίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας την εναντίωσή του στη λογική των μεταγραφών. «Αν συμφωνούμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε με ένα κομμάτι της Ανανεωτικής Αριστεράς το οποίο είναι εντός ΚΙΝΑΛ, με χαρά μεγάλη να συνομιλήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε. Οχι με οπορτουνίστικους όρους, είδαμε τα αποτελέσματα», απάντησε όταν ρωτήθηκε ειδικά για τους «6 6». Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ενόψει ευρωεκλογών οι δύο πλευρές δεν θα συγκρουστούν – μάλλον το αντίθετο, αφού την ψήφο του ίδιου κοινού αποζητούν. Απλώς το παράθυρο θεσμικής, κοινοβουλευτικής συνεννόησης παραμένει ανοιχτό, με δεδομένο πως μπορεί να υπάρχει συνεργασία σε κρίσιμα αντιπολιτευτικά ζητήματα. Βοηθάει το γεγονός ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτήν την προσπάθεια, σε αντίθεση με εκείνα που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν το ύφος του πολακισμού και δεν έχουν επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ με τρόπο που μια τέτοιου είδους συζήτηση να προκαλούσε ενόχληση.

Related posts

Ανδρουλάκης: Το ευχαριστώ στον Κώστα Σημίτη για την προσφορά του

admin

Χωρίς εκπλήξεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – Στις συναντήσεις το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

admin

Στα 54 το νέο όριο ηλικίας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

admin

«Αναγνώριζαν τον Κασιδιάρη ως πραγματικό αρχηγό τους…»

admin

Βόλτα στην Αθήνα και σέλφι με τους τουρίστες

admin

«Κόκκινη κάρτα» σε Ρωσία και Πούτιν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέοι ρίχνουν άκυρο στον Κασσελάκη – Αποχωρούν οι νεολαίες

admin

Γαλάζιες ασκήσεις συσπείρωσης στο Ζάππειο

admin

Οι αγρότες περικυκλώνουν Παρίσι και αεροδρόμια

admin