Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και το Ουκρανικό βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο πρόεδρος Μακρόν ενημέρωσε τον Κινέζο πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας που αποσκοπούν στην ειρήνη και στην ασφάλεια της περιοχής, στη μάχη κατά του συνόλου των τρομοκρατικών οργανώσεων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αστικό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας και στη δρομολόγηση μίας πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή που θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου και την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία, έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας, αλλά και την ανησυχία του για τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να διατηρήσουν δίαυλους διαλόγου με το Κίεβο.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σύμφωνα με το Ελιζέ η Κίνα δεσμεύτηκε να μην χρηματοδοτεί πλέον μονάδες εξαγωγής άνθρακα στο εξωτερικό αλλά και να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην επικράτεια της.

Τέλος, ενόψει της 60ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψή του Μακρόν στο Πεκίνο. Η γαλλική πλευρά επισήμανε ότι στο οικονομικό επίπεδο το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς θα πρέπει να συνοδευτεί από τη δημιουργία ίδιο συνθηκών ανταγωνισμού ανάμεσα στις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

H Γαλλία καλεί τη Ρωσία “να σταματήσει τον εκβιασμό” με τα σιτηρά

admin

ΟΗΕ: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις πληροφορίες περί ισραηλινής προειδοποίησης για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα

admin

Γιατί από περιστέρι έγινε γεράκι ο Μακρόν στο ουκρανικό

admin

Βρετανία: Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος του πρώην στρατιώτη που δραπέτευσε από φυλακή του Λονδίνου τη Δευτέρα

admin

Renault: Αύξηση των πωλήσεων κατά 9% το 2023

admin

Γάζα: Οι ΗΠΑ απειλούν να ασκήσουν βέτο σε νέα ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ

admin

ΕΕ: Η Meta στόχος προσφυγών από ενώσεις καταναλωτών 8 χωρών

admin

Έφτασε Κωνσταντινούπολη το πρώτο πλοίο που χρησιμοποίησε τον ουκρανικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα

admin

Tο Ισραήλ επιχειρεί “παντού στη Μέση Ανατολή εναντίον εχθρών”

admin