Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα γέφυρα της Κίνας με την ΕΕ»

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο ξεκίνησε χθες με μια ξενάγηση στην Απαγορευμένη Πόλη. Σήμερα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί. Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τους Κινέζους ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνονται τόσο ζητήματα διμερούς συνεργασίας όσο και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος – με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του.

Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση και στις δύο κατηγορίες θεμάτων, μια κι η Κίνα αποτελεί κομβική περιοχή για το σχέδιο οικονομικής διπλωματίας το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα – επειδή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στους εκεί συνομιλητές του ότι είναι αναγκαίοι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Η φιλοδοξία

Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι φιλοδοξεί η Ελλάδα να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Κίνας – εκμεταλλευόμενη τους πολιτισμικούς της δεσμούς με τη δεύτερη καθώς και τη γεωπολιτική της θέση. Βέβαια, ο Μητσοτάκης έχει ήδη τονίσει αρκετές φορές ότι δεν θα πει στο Πεκίνο πράγματα διαφορετικά από αυτά που λένε οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όταν επισκέπτονται την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πεδίο για περαιτέρω ενίσχυση των σινοελληνικών σχέσεων και στον τουρισμό. Στα υπέρ του τάιμινγκ της πρωθυπουργικής επίσκεψης οι παραπάνω πηγές συγκαταλέγουν και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P και προσθέτουν ότι πρόσφατα δύο μεγάλοι κινεζικοί οίκοι αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, έδωσαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι δύο τελευταίοι θα βρεθούν επίσης στη Σαγκάη και στην 6η Εκθεση CIIE (China International Import Expo), στην οποία θα υπάρχει και ελληνικό περίπτερο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, την έκθεση θα επισκεπτόταν και ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις μείωσαν τον χρόνο της παραμονής του σε κινεζικό έδαφος κι έτσι επιστρέφει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις του με την κινεζική πολιτική ηγεσία.

Related posts

Τουρκία – Η Ελλάδα παραβίασε 423 φορές το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών

admin

Ταξίδι στη Σερβία με μήνυμα στήριξης

admin

Στο έλεος της βαρυχειμωνιάς: Η παγωνιά φέρνει «κόφτη» στο φυσικό αέριο

admin

Χαρίτσης και Ηλιόπουλος στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου

admin

Κλείδωσαν για την άνοιξη οι εκλογές – Η δέσμευση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

admin

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή και ο σύζυγος της – Ελεύθερος ο πατέρας της

admin

Από το «βρείτε αντίπαλο και πάμε» στο «δεν πάμε πουθενά» – Η αλλεργία Κασσελάκη στο καταστατικό και η Γεροβασίλη

admin

Ματαιώνεται η δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

admin

Το δόγμα του «Ψυχρού Πολέμου» επέστρεψε στην Ευρώπη

admin