Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητείται σχέδιο για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο

Ενα επιχειρησιακά σύνθετο σχέδιο, όπως χαρακτηρίζεται από ελληνικές διπλωματικές πηγές, διερευνά η Αθήνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα. Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο ακολουθεί την πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και προς την κατεύθυνση αυτή η χώρα μας «συζητεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει την «ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή», αλλά ταυτόχρονα επιμένει και στην καθαρή γραμμή στήριξης του Ισραήλ, καυτηριάζοντας μάλιστα τη στάση της Τουρκίας.

«Είμαι κατηγορηματικός, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή, και πιστεύω ότι αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξει σε αντίθετο συμπέρασμα» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής o Kυριάκος Μητσοτάκης και προτού σχολιάσει ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς».

Αντιδράσεις για την αποχή

Στο εσωτερικό, πάντως, αναταράξεις προκάλεσε η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Η αντιπολίτευση επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ανάμεσα σε άλλα στα σόσιαλ μίντια ότι «αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς νίψαμε τας χείρας μας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως «δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι». Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση «που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός».

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στην αντιπολιτευτική κριτική λέγοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων».

Related posts

Κασσελάκης για Αγίους Αναργύρους: Παίζετε με τις λέξεις «καρατόμηση – μετάθεση» και εμπαίζετε τον λαό

admin

Υπουργοί με… προεκλογικό «φύλλο πορείας» για τις περιφέρειες

admin

Αχτσιόγλου – Κασσελάκης: Νέα μηνύματα πριν ανοίξουν οι κάλπες

admin

Μοναχικά Χριστούγεννα στις φυλακές για την Εύα Καϊλή

admin

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

admin

Κασιδιάρης – Κανελλόπουλος: Τι τους συνδέει

admin

Ταλέντα

admin

Υποσχέθηκε ξανά επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός

admin

Κύρτσος: Κατέθεσε μήνυση κατά όσων έστησαν την παρακολούθησή του

admin