Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια “γενικευμένη κρίση” αλλά “ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια “γενικευμένη κρίση” στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου.

“Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή”, είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι “ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες”.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται “Άξονας της Αντίστασης”, μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. “Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη”, προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Related posts

H Βρετανία μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθεί στο Κόσοβο “εφόσον χρειαστεί”

admin

Σουδάν: Ο στρατός στέλνει διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία έπειτα από τρεις εβδομάδες μαχών

admin

Η Ρωσία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι κατέρριψε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal

admin

Νέα Σκωτία: Πλήττεται από έντονες πλημμύρες – Διατάχθηκε εκκένωση, καθώς φράγμα κινδυνεύει να καταρρεύσει

admin

H Ρωσία κατηγορεί την Αρμενία ότι κάνει “τεράστιο λάθος” που απομακρύνεται από τη Μόσχα

admin

Το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψε σήμερα τον Ισημερινό

admin

Ithaca Energy: Εξαγοράζει τις δραστηριότητες της Eni στο Ην. Βασίλειο έναντι $940 εκατ.

admin

Υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας τάχθηκε ο Σι Τζινπίνγκ – Να τηρηθεί στους Αγώνες του 2024

admin

Το Ισραήλ επιχειρεί πια στην καρδιά της πόλης της Γάζας – “Τραγική” η ανθρωπιστική κρίση

admin