Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Microsoft: Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι κυβερνοεπιθέσεις εστιάζουν περισσότερο σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει λιγότερο καταστροφικές και εστιάζουν περισσότερο σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζεται σε μια έκθεση της εταιρείας Microsoft που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση ψηφιακής άμυνας (MDDR) της αμερικανικής εταιρείας, οι κυβερνοεπιθέσεις των κρατών και των ιδιωτών που συνεργάζονται μαζί τους επικεντρώνονται κυρίως στην κατασκοπεία και όχι στην “καταστροφή του στόχου”, όπως παλαιότερα.

Οι χάκερ που στηρίζονται από τη Μόσχα και την Τεχεράνη “αύξησαν τις δυνατότητές τους όσον αφορά τη λήψη” πληροφοριών, συνεχίζει η έκθεση αυτή. Επίσης, περίπου οι μισές ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών δικτύων σημειώθηκαν κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται.

Ο αμερικανικός κολοσσός υπογραμμίζει εξάλλου την αυξανόμενη σύνδεση των κυβερνοεπιθέσεων με την προπαγάνδα. Ο στόχος είναι η χειραγώγηση της παγκόσμιας και της εθνικής κοινής γνώμης “ώστε να αποδυναμωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί” των αντιπάλων τους, κυρίως με την εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοινωνικών ρηγμάτων. Υπό αυτήν την άποψη, οι δραστηριότητες των Ρώσων στον κυβερνοχώρο αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να στοχοποιηθεί “οποιαδήποτε κυβέρνηση (…) ή βασική υποδομή μιας χώρας η οποία παρέχει πολιτική, στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία”. Μολονότι το 48% των ρωσικών επιθέσεων επικεντρώνονταν σε στόχους στην Ουκρανία, το ένα τρίτο στρεφόταν κατά χωρών του ΝΑΤΟ, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας.

Αναφορικά με την Κίνα, η Microsoft αναφέρει ότι η δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο “αντικατοπτρίζει τους στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου” στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις εντάσεις με την Ταϊβάν. Πολλές από τις κινεζικές επιχειρήσεις πάντως “φαίνεται να συνδέονται με συλλογή πληροφοριών”.

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, φαίνεται ότι έχει ως στόχο “τη συλλογή πληροφοριών γύρω από τα πολιτικά σχέδια των αντιπάλων της (…), τις στρατιωτικές δυνατότητες των άλλων χωρών ώστε να βελτιώσει τις δικές της και την κλοπή κρυπτονομισμάτων για να χρηματοδοτήσει το κράτος”.

Η MDDR προειδοποιεί επίσης για τον αυξανόμενο συντονισμό των κρατών με χάκερ-ακτιβιστές αλλά και την αύξηση παγκοσμίως των μη κρατικών δραστών, τους οποίους αποκαλεί “κυβερνομισθοφόρους”. “Η διόγκωση αυτής της αγοράς συνιστά πραγματική απειλή για τη δημοκρατία, την παγκόσμια σταθερότητα, την ασφάλεια και το διαδικτυακό περιβάλλον”, τονίζεται στην έκθεση.

- - ΜΠΕ

Related posts

Ντ. Κάμερον: Ζωτικής σημασίας μια εκεχειρία στη Γάζα, αλλά απαιτούνται προϋποθέσεις

admin

Βρετανία: Το BBC εξετάζει την κατασκευή δικού του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης

admin

Τσεχία: Παρατείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Σλοβακία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

admin

Η ΕΕ ζητά λεπτομέρειες για το “όραμα” του Αζερμπαϊτζάν για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι Πιβντένι της Οδησσού – Χτυπήθηκαν και εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Σιγκαπούρης

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αισθάνεται “αρνητικά” για το ρωσικό σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

admin

Κίνα: Περίπου 5,3% η ανεργία το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2024

admin

ΗΠΑ: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε drone στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

“Μετάσταση” του παγκοσμίου πολέμου στη Δυτική Αφρική;

admin