Image default
ΚΟΣΜΟΣ

3M: Συμβιβασμός “μαμούθ” $5,5 δισ. για ελαττωματικές στρατιωτικές ωτοασπίδες

Η 3M συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 5,5 δισ. δολάρια προκειμένου να διευθετήσει περισσότερες από 300.000 αγωγές που της καταλογίζουν ότι πούλησε ελαττωματικές ωτοασπίδες στον στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της συμφωνίας και τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ο διακανονισμός θα αποτρέψει μία δυνητικά πολύ μεγαλύτερη ζημία για την 3M, την οποία η εταιρεία είχε προσπαθήσει να περιορίσει μέσω μιας αμφιλεγόμενης υπόθεσης πτώχευσης που τελικά κατέρρευσε.

Το ποσό του συμβιβασμού είναι περίπου το ήμισυ των περίπου 10 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές ότι θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώσει η 3M, λόγω καταγγελιών ότι οι ωτοασπίδες δεν προστάτευαν επαρκώς την ακοή των στρατιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές δείχνουν να χαιρετίζουν την είδηση του διακανονισμού με τη μετοχή της 3M να ενισχύεται έως και άνω του 6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Ερωτηθείς σχετικά από το Bloomberg, εκπρόσωπος της 3M είπε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει φήμες ή εικασίες.

Αναλυτές της Barclays είχαν υπολογίσει ότι η ενδεχόμενη υποχρέωση αποζημιώσεων της 3M ανερχόταν σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Bloomberg Intelligence να την ανεβάζει στα 9,5 δισ.

Η συμφωνία θα θέσει τέλος σε έναν “κατακλυσμό” νομικών προσφυγών κατά της εταιρείας, η οποία βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και χιλιάδες άλλες αγωγές σχετικά με συνθετικά χημικά (PFAS) που ενδέχεται να της κοστίσουν πολλαπλάσια.

Σχετικά με τις ωτοασπίδες, η 3M έχει χάσει 10 από τις 16 πρώτες δίκες μέχρι τώρα και της έχει επιδικαστεί να καταβάλλει περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια σε πάνω από δώδεκα στρατιωτικούς.

Στην τελευταία υπόθεση που επιδικάστηκε, δικαστήριο στην Φλόριντα διέταξε την 3M το 2022 να πληρώσει βετεράνο του αμερικανικού στρατού 77,5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για απώλεια της ακοής του εξαιτίας των ωτοασπίδων. Ο βετεράνος, ο οποίος δοκίμαζε όπλα για μία περίοδο τεσσάρων ετών, είπε ότι ανέπτυξε απώλεια ακοής και εμβοές, μια αίσθηση βόμβου ή σφυρίγματος στα αυτιά.

Σύμφωνα με αρχεία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές ενοποιήθηκαν σε μία υπόθεση. Στις προσφυγές, νυν και πρώην μέλη των στρατιωτικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι η 3M γνώριζε πως οι ωτοασπίδες δεν επαρκούσαν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ότι απέτυχε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ή τους χρήστες ή να λάβει μέτρα για να διορθώσει το προϊόν της.

Related posts

Ουκρανία: Οι πλημμύρες αναγκάζουν τη Ρωσία να υποχωρήσει στη Χερσώνα

admin

Μήνυμα πρέσβη Κίνας στην Ελλάδα προς ΗΠΑ: “Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο”

admin

Υεμένη: Τρεις γυναίκες και δύο κορίτσια σκοτώθηκαν από επίθεση drones

admin

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα

admin

Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι

admin

“Άλμα” άνω του 35% για τη MorphoSys, μετά τις αναφορές για πιθανή εξαγορά από τη Novartis

admin

Κίνα: Σε χαμηλό πενταμήνου η εργοστασιακή δραστηριότητα τον Μάιο

admin

Η Walgreens Boots Alliance θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της

admin

Πετρελαιοκηλίδα στη βόρεια Ρωσία απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή

admin