Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν κέρδη στα… σημεία

Από χθες το βράδυ, στη Χαριλάου Τρικούπη μπορούν να λένε πως είναι το μοναδικό κόμμα εκ των τριών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που έχει κερδίσει στα σημεία. Κατάφερε να ενισχύσει κατά σχεδόν μία μονάδα το ποσοστό του, μετρώντας την τρίτη σερί εκλογική αναμέτρηση που πετυχαίνει αύξηση των ποσοστών του. Τον στόχο όμως που είχε τεθεί προεκλογικά, ως βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα, δεν τον πέτυχε: το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να έρθει δεύτερο, κερδίζοντας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία (ατύπως) τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κάλπη, σημαίνοντας την επιστροφή του – και αυτό παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη περαιτέρω μείωση των ποσοστών του, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες, ενώ η ΝΔ έχει χάσει περίπου 13 μονάδες από το ποσοστό – ρεκόρ που είχε πετύχει στις τελευταίες εθνικές εκλογές. «Αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση της ΝΔ. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία», ανέφερε στην δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλοντας «πρωτοβουλίες με τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις» για την δημιουργία «εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας».

Σε αυτό το πεδίο, η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ πάντως θεωρείται δεδομένο πως θα ξεκινήσει τις ημέρες που έρχονται, ως αποτίμηση της εκλογικής προσπάθειας, των στόχων που τέθηκαν, αλλά και ως διαχείριση της επόμενης ημέρας. «Βάλαμε έναν πολύ υψηλό στόχο και σήμερα δεν είμαστε εδώ ούτε για να πούμε μεγάλες κουβέντες ούτε για τίποτα άλλο. Θέλω τα υπόλοιπα κόμματα να αποφασίσουν αν θέλουν να αξιολογηθούμε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών ή των τελευταίων εθνικών εκλογών. Και πάνω σ’ αυτό να αξιολογήσουμε τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε σ’ αυτό το πλαίσιο ο Παύλος Χρηστίδης. «Η ΝΔ σε έναν χρόνο μέσα έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της δύναμής της και αυτό θα σηματοδοτήσει εξελίξεις από εδώ και μπρος. Δεν υπάρχουν άχαστοι και αλαζόνες», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «μεγάλες πρωτοβουλίες» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ώστε «να βρει η χώρα μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση». Ως «ένα βήμα» στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε το αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Δουδωνής. «Ζητήσαμε τη δεύτερη θέση για να έχουμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η απόκλιση μιας ή δύο μονάδων δεν αλλάζει τον στόχο», ξεκαθάρισε, δείχνοντας τον δρόμο που θα επιδιώξει να πάρει η Χαριλάου Τρικούπη την επόμενη ημέρα.

Το σενάριο συγκλίσεων

Θα μπορούσαν αυτές οι ζυμώσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να περιλαμβάνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τα όσα μεσολάβησαν μεταξύ των δύο πλευρών προεκλογικά; «Ο Κασσελάκης δεν εκπροσωπεί τον προοδευτικό κόσμο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δείχνοντας και μια διάθεση που επικρατεί στο κόμμα για το σενάριο συγκλίσεων σε επίπεδο ηγεσίας την επόμενη ημέρα – ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αφήσει υπόνοιες και προεκλογικά για την πιθανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, περιγράφοντας το ΠΑΣΟΚ ως την πιο αξιόπιστη επιλογή να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας, μια εκτίμηση που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει παρά τις δύο μονάδες διαφορά που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως «το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει και δεν καλπάζει αλλά έχει καταφέρει ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο», ενώ τόνιζαν πως «το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» και πως «ο Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι έχει τη δυναμική και το υπόβαθρο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες και δεν αλλάζει. Είναι προτεραιότητα. Τα υπόλοιπα θα ξεδιπλωθούν, θα φανεί ποιος είναι αξιόπιστος να συσπειρώσει».

Μαύρη τρύπα

Στα εκλογικά αποτελέσματα που του στέρησαν τη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πληρώνει εκ νέου τη μαύρη τρύπα που εμφανίζει εδώ και χρόνια στα αστικά κέντρα και η οποία δεν έχει κλείσει. Στην Αττική δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε το στοίχημα τουλάχιστον της τρίτης θέσης ούτε του διψήφιου ποσοστού, παραμένοντας πίσω από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ή την Ελληνική Λύση ανάλογα την αττική περιφέρεια. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη περιφέρεια της πόλης, ενώ έχασε τη δεύτερη θέση επίσης στη Λάρισα, στη Μαγνησία, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου σημείωσε ψηλά ποσοστά η Ελληνική Λύση. Στα θετικά, η περιφέρεια αποδείχτηκε ξανά το δυνατό σημείο του κόμματος, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφεται δεύτερο πίσω από τη ΝΔ σε 19 περιφέρειες. Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις δύο πρωτιές της Κρήτης, στο Ηράκλειο και το Λασίθι, στα οποία το κόμμα κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ, η οποία είχε επικρατήσει καθαρά στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Related posts

Κλιμάκωση της σύγκρουσης για τις υποκλοπές

admin

Η δύναμη του μίσους

admin

Αντιναύαρχος ε.α: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στρατιωτικά να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

admin

Παρέμβαση από την ομάδα Τεμπονέρα – «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

admin

Αξιολόγηση ανά μήνα και ξαφνικές εφόδους

admin

Σε 6 μήνες θα παραδώσουμε το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό, λέει ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

admin

Φάμελλος: Ορισμός της βαρβαρότητας η έξωση για χρέος 800 ευρώ

admin