Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση στα απόνερα θετικών (ΤΕΝΕΡΓ) και αρνητικών (Διυλιστήρια) εξελίξεων

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση στα απόνερα θετικών (ΤΕΝΕΡΓ) και αρνητικών (Διυλιστήρια) εξελίξεων

Η χθεσινή (21/6) ημέρα θα μπορούσε να ήταν η απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης της αγοράς με μοχλό την θετική κατάληξη της πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ στην Masdar από την μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς εκτός από την ρευστότητα που θα απελευθερωθεί (συνολικά 2,4 δισ, αν εξαιρέσουμε τους βασικούς μετόχους που κατέχουν ~ το 70% σε ιδιώτες και θεσμικούς θα αναλογούν περίπου 720 εκ) θα τονωθεί ταμειακά αλλά και χρηματοδοτικά ο εθνικός πρωταθλητής των κατασκευών/παραχωρήσεων ΓΕΚ για να μπορέσει να εκπληρώσει απρόσκοπτα τα μεγάλα έργα που εμπλέκεται (άνω των 5,5 δις).

Αντ’ αυτού, η απρόσμενη απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη του 2023 (η κυβέρνηση τα οριοθετεί στα 300 εκ, η αγορά τα κοστολογεί υψηλότερα προς τα 400 εκ) έφερε αναμενόμενη αναστάτωση όχι μόνο στις εταιρίες που θίγονται άμεσα (ΜΟΗ -3,4% ,ΕΛΠΕ -2,9%), αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς με φήμες και πληροφορίες να κυκλοφορούν γύρω από σκέψεις και εκτιμήσεις για πιθανή διεύρυνση του συγκεκριμένου μέτρου και σε άλλους τομείς και κλάδους (βλ. τράπεζες).

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το μεγάλο γύρισμα της αγοράς ειδικά μετά το μεσημέρι, με αυξημένες πωλήσεις ειδικά στις τράπεζες (ενδοσυνεδριακά ο ΔΤΡ έφτασε έως και το -3%) αλλά και συνολικά σε σημαντικό μέρος της αγοράς με τον ΓΔ να κλείνει τελικά στις 1421 μονάδες -0,3% μαζεύοντας εν μέρει τις απώλειες από τα χαμηλά των 1411 μονάδων.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε σε υψηλά μήνα (αρνητικό σήμα σε πτωτική συνεδρίαση) και έφτασε τα 160 εκατ. από τα οποία περίπου το 35% αφορούσε σε συναλλαγές σε ΤΕΝΕΡΓ & ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενώ άλλο ένα 30% αφορούσε σε συναλλαγές στις πιεζόμενες τραπεζικές μετοχές.

Το θέμα που άνοιξε με την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια δίνει ισχυρά πατήματα στους short θεωρώντας ότι ακόμα και αν τελικά δεν επεκταθεί το μέτρο στις συστημικές τράπεζες , θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να μειώσουν ή/και να περιορίσουν τις υπερβολικές χρεώσεις σε διάφορες συναλλαγές και προμήθειες, μέτρο που θα έχει σίγουρα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, από την άλλη μεριά θα συμπιέσει (σε ένα βαθμό) τα φετινά κέρδη των τραπεζών.

Από τις χθεσινές ειδήσεις στα συν η ενημέρωση από την ΤτΕ για σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στο τετράμηνο κατά 22% στα 1,8 δις κάτι που σηματοδοτεί άλλη μια χρονιά ρεκόρ για την βασική πηγή εσόδων του κράτους, στα πλην θα πρέπει να καταγραφεί η μη ένταξη σε watchlist to developed από τον Msci κάτι που σημαίνει ότι το ΧΑ θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο για κάτι τέτοιο.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε μια συνεδρίαση όπου τα ευρωπαικά χρηματιστήρια έδειξαν σημάδια ζωής και αντέδρασαν έντονα θετικά (Stoxx 600 0.93%) ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι δείκτες μετά την κατάκτηση νέων υψηλών (Nasdaq & S&P) έκαναν μια πτωτική στάση ίσως αναλογιζόμενοι μήπως κάποιες αποτιμήσεις φούσκωσαν υπερβολικά (Nvidia 3.3 τρις $ !).

Στα δικά μας, η αγορά θα κινηθεί στα απόνερα των θετικών (ΤΕΝΕΡΓ) και αρνητικών (Διυλιστήρια) εξελίξεων με σημεία στήριξης σε ημερήσιο διάγραμμα στις 1410 μονάδες και αντίσταση στις 1433.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#χρηματιστήριο #ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ #φόρος #εξελίξεις

Related posts

ΔΕΗ: Μειώθηκε στο 5,52% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Prodea: Η Invel δεν θα επιδιώξει διαγραφή από το Χ.Α.

admin

Morgan Stanley: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος €43 για τη Mυτιληναίος

admin

ΟΠΑΠ: Στο 50,18% το έμμεσο ποσοστό της Valea Foundation

admin

Alpha Trust: Στα €6,76 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Στα €105,6 εκατ. ο αυξημένος τζίρος εξαμήνου

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη στήριξη στις 1284 μονάδες- Ισχυρή αντίσταση οι 1299

admin

Inform Λύκος: «Άλμα» πωλήσεων 125,4% στο γ’ τρίμηνο

admin

ΤΧΣ: Με 329 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank

admin