Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με διαδοχικά ρεκόρ και υψηλό 13 ετών

Με το «σπάσιμο» ενός ορίου που ήταν «απόρθητο» για σχεδόν 13 χρόνια (όσον αφορά τα κλεισίματα) ξεκίνησε ο

Φεβρουάριος

για το ελληνικό χρηματιστήριο.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.370 μονάδες για πρώτη φορά από τις 11 Μαΐου 2011, όταν είχε σταματήσει στις 1.388,11 μονάδες. Ξεπέρασε με αυτό τον τρόπο το προηγούμενο ρεκόρ των 1.369,56 μονάδων (κλείσιμο 18ης Μαρτίου 2014). Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο είχε φτάσει χθες (31/1) έως και τις 1.378 μονάδες.





Οι αγοραστές πήραν το «νήμα» από εκεί που το άφησαν τον Ιανουάριο και συνόδευσαν την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής του

Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

(έληξε σήμερα στις 16:00 η διαδικασία) με μία ακόμη άνοδο και μάλιστα σε υψηλό 13ετίας. Μάλιστα, δεν επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει εκ νέου αμετάβλητα τα επιτόκια.





Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 1ης Φεβρουαρίου ο

Γενικός Δείκτης

του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 9,21 μονάδες ή 0,67% και έκλεισε στις 1.376,62 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.362,14 μονάδες.


Παράλληλα, η Λεωφόρος Αθηνών διεύρυνε το 5,74% που σημείωσε τον Ιανουάριο και πλέον το ράλι από τις αρχές του 2024 ανέρχεται σε 6,46%. Ήταν, επίσης, η τρίτη διαδοχική ημερήσια άνοδος, με τα σωρευτικά κέρδη να είναι της τάξης του 1,9%.





Οι τράπεζες ηγήθηκαν και αυτής της ανόδου, με τον κλαδικό δείκτη να ξεπερνά τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2016. Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,64% ή 19,42 μονάδες και έκλεισε στις 1.201,57 μονάδες.





Στους τίτλους των τραπεζών, η Alpha Bank ξεχώρισε στο 3,03% και τα 1,7 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank στο 1,85% και τα 1,82 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς στο 1,33% και τα 3,8 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα στο 0,71% και τα 7,08 ευρώ.


Όσον αφορά την είσοδο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α., η δημόσια προσφορά των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε σήμερα και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μέσω της IPO αναμένεται να αντληθεί το ποσό των 738 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ και η τιμή διάθεσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,2 ευρώ, δηλαδή στο άνω εύρος που έχει δοθεί.





Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η υπερκάλυψη ήταν πολλαπλή (5-6 φορές στο ελληνικό κομμάτι της έκδοσης και πάνω από 10 φορές από ξένους επενδυτές). Το equity value διαμορφώνεται στα 2,46 δισ. ευρώ και το enterprise value στα 3,3 δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα ξεκινήσει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.


Μετά τον ΔΑΑ θα ακολουθήσουν εξελίξεις αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα, εντός Φεβρουαρίου έχουμε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2023 της Τρ. Πειραιώς, η ανακοίνωση των οποίων θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για την αποχώρηση ή τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επερχόμενο placement θα αφορά στην πώληση ποσοστού 20% από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ.


www.--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα προσφύγει στα δικαστήρια σε βάρος της εισαγγελέως, είπε ο Κούγιας – «Να το κάνετε», του απάντησε





Επεισόδια και προσαγωγές σε Βουλή και Εξάρχεια στο πανεκπαιδευτικό: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία (βίντεο & φωτογραφίες)






Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ του Netflix που παρουσιάζει ομοφυλόφιλο τον Μέγα Αλέξανδρο


Related posts

«Χρειαζόμαστε νέο χρήμα!» – Υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την ΕΕ ο Τζεντιλόνι

admin

Πρωταθλητής στις ελληνικές εξαγωγές το ελαιόλαδο

admin

ΔΝΤ: Να είμαστε προετοιμασμένοι για διόρθωση στις αγορές

admin

Πληρωμές 78,2 εκατ. ευρώ σε 80.500 δικαιούχους από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους, η πρώτη «ακτινογραφία»

admin

Κτηματολόγιο: Νέο νομοσχέδιο για την ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου

admin

Στην τελική ευθεία το «Ταμείο Μικροπιστώσεων» για αγρότες

admin

Επί τα χείρω οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρώπη

admin

L’artista – Η αυθεντική ιταλική οικογενειακή κουζίνα στη Μύκονο

admin