Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Μια «ανάσα» από τα 4 ευρώ η Πειραιώς – «Ακουμπά» τα 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

Μία «ανάσα» από τα 4 ευρώ, δηλαδή την τιμή του φετινού placement για το 27% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου, βρίσκεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου να αναδεικνύονται σε παράγοντα X.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της τράπεζας, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2,2% και φθάνει στα 3,986 ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα σημεία από τα τέλη του Απριλίου.

Ο τζίρος των ημερήσιων συναλλαγών καθορίζεται σε τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 4,2 εκατ. τεμάχια, ενώ έχουν «περάσει» και δύο τεμάχια, αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Ώθηση από τα μεγέθη

Η ανοδική κίνηση της Πειραιώς αποδίδεται στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με τη διοίκηση να ανακοινώνει κέρδη – ρεκόρ 563 εκατ. ευρώ έναντι 299 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Την ίδια στιγμή, η εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 19% έναντι στόχου 15%.

Οι παραπάνω επιδόσεις, όπως είναι εύλογο, προλειαίνουν το έδαφος για νέα υπέρβαση του guidance για το 2024, καθώς τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή του εξαμήνου έφθασαν το 0,47 ευρώ έναντι στόχου για 0,85 ευρώ στο σύνολο του έτους.

Όλα αυτά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το εν εξελίξει ράλι του τελευταίου διημέρου, με τη μετοχή να κερδίζει σχεδόν 6% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, διευρύνοντας κοντά στο 25% τη συνολική απόδοση του 2024.

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς δείχνει να γεφυρώνει την απόσταση (-5%) από τα υψηλά έτους και τα υψηλά 3ετίας των 4,22 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί στις αρχές του Μαρτίου.

Περιθώριο για νέα άνοδο;

Μάλιστα, παρά την τρέχουσα άνοδο, η μετοχή της τράπεζας εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα, με τον δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να υπολείπεται του 5x και τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV να μην ξεπερνά το 0,65x.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών, με βάση τα στοιχεία του investing, διαμορφώνεται στα 5,2 ευρώ, κάτι το οποίο ενσωματώνει ανοδικό περιθώριο άνω του 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Ας σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς, αυτήν την στιγμή, υπολογίζεται στα 4,98 δισ. ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό ενδιαφέρον από 30 funds

ad

Πειραιώς: Η Φ. Ιωάννου αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Εταιρικής Τραπεζικής

admin

Πειραιώς: Χρηματοδότηση 40 εκατ. σε Thomas Cook για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Πειραιώς: Περνούν τον πήχη για Amoeba δύο από τις 4 προσφορές

admin

Πειραιώς: Τέσσερις στη β΄ φάση για το ΑΜΟΕΒΑ

admin

Στεγαστικό: Λύση και μέσω τραπεζών-Που αποδίδεται το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών

ad

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Γεωργία με τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

admin

Ηλεκτροκίνητα οχήματα με leasing από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τρ. Πειραιώς: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας 333 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024

ad