Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οπισθοδρόμηση στις παρυφές των 1.480 μονάδων – Οι θετικοί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Σε γενικευμένο profit taking επιδόθηκαν την Τετάρτη (22/5) οι πωλητές στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, εκμεταλλευόμενοι το placement της Mytilineos προκειμένου να «αποφορτιστούν» από το βάρος των συσσωρευμένων κερδών των τελευταίων ημερών.


Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

κατέγραψε απώλειες 16,26 μονάδων ή -1,09% και έκλεισε στις 1.480,09 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.478,23 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.496,54 μονάδες.





Πρόκειται για την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τις 16 Απριλίου, όταν ο ΓΔ είχε οπισθοχωρήσει κατά -2,4%, αλλά και για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 14 Μαΐου (1.471,78 μονάδες). Επιπλέον, το Χ.Α. διόρθωσε -1,51% το τελευταίο διήμερο, δηλαδή από το υψηλό 13 ετών των 1.502,79 μονάδων. Διατηρείται στο 14,46% φέτος.


Αν και άνοιξε η «ψαλίδα» από τις 1.500 μονάδες, ένα σημαντικό ορόσημο που κατακτήθηκε πρόσφατα, τα παραδείγματα της τελευταίας περιόδου δείχνουν ότι τέτοιου είδους διορθώσεις αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επενδυτές, προκειμένου να πάρουν «ανάσες» και να επανατοποθετηθούν με μεγαλύτερη δυναμική.





Στην προκειμένη περίπτωση, οι traders πήραν το «νήμα» της διόρθωσης από την Mytilineos, καθώς το χθεσινό placement έλαβε χώρα στα 35,5 ευρώ, δηλαδή με discount περίπου -8,8% σε σύγκριση με το κλείσιμο της μετοχής την Τρίτη (21/5) στα 38,94 ευρώ. Για να καλύψουν το discount, οι πωλητές έσπευσαν σήμερα μαζικά στη μετοχή.


Υπενθυμίζεται ότι το placement αφορούσε το 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Mytilineos. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση 4,5 εκατ. μετοχών, αλλά η ισχυρή ζήτηση αύξησε τον αριθμό των προς διάθεση μετοχών στις 7,2 εκατ. μετοχές. Η συνολική αξία της συναλλαγές «άγγιξε» τα 255,6 εκατ. ευρώ. Με το εν λόγω placement -το οποίο συνδέεται με την επερχόμενη εισαγωγή της Mytilineos στο χρηματιστήριο του Λονδίνου- αυξάνεται η διασπορά, καθώς ο βασικός μέτοχος Ευ. Μυτιληναίος μείωσε το ποσοστό του από 26,5% σε 21,5%.





Σε κάθε περίπτωση και παρά το profit taking του τελευταίου διημέρου, τα σημαντικά περιθώρια ανόδου που έχουν πολλές μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α. αποτελούν «καύσιμο» για τη συνέχιση του θετικού μομέντουμ στην εγχώρια αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε οι αναλυτές προχωρούν σε διαρκή updates αναφορικά με τις τιμές – στόχους που δίνουν.


Τρανό παράδειγμα η Titan, καθώς η Eurobank Equities ανέβασε τον πήχη για τον τίτλο στα 40,5 ευρώ από 31 ευρώ προηγουμένως, που αποτελεί upside μεγαλύτερο του 30%. Η Titan, με την Motor Oil και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ήταν από τις λίγες μετοχές που «απέδρασαν» σήμερα με αξιόλογα κέρδη.


Κατά τα άλλα, η Mytilineos διολίσθησε σχεδόν -5%, κοντά στα 37 ευρώ, κάνοντας μάλιστα τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ. Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν κι άλλα «βαριά χαρτιά», όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Alpha Bank και ο ΟΠΑΠ, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» καθώς οι πτωτικές μετοχές υπερίσχυσαν έναντι των ανοδικών σε μία αναλογία περίπου 9 προς 2.






Νέος κανονισμός και αποτελέσματα

«Πράσινο φως» στο νέο Κανονισμό του Χ.Α. άναψε η Επ. Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Ο νέος Κανονισμός οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, στο καθεστώς αναστολής διαγραφής και επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών των εισηγμένων, τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Χ.Α., το ποσοστό επαρκούς διασποράς, ενώ προστίθεται ως νέος λόγος υπαγωγής στην Κατηγορία Επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τους εκδότες.





Τα οικονομικά μεγέθη τους για το α’ τρίμηνο του 2024 θα ανακοινώσουν σήμερα η ElvalHalcor και η Quest Συμμετοχών, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ακολουθούν η Ideal Holdings και η Lavipharm (στις 23/5) και η Aegean (στις 24/5). Την ερχόμενη εβδομάδα, σειρά έχουν η ΕΧΑΕ (στις 27/5), η Motor Oil και η Epsilon Net (στις 28/5), ο ΟΠΑΠ, η Cenergy και η Κρι Κρι (στις 29/5) και η Austriacard (στις 31/5).






Διορθωτικές τάσεις και στις διεθνείς αγορές









Με απώλειες υποδέχθηκαν οι ευρωαγορές τα νέα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό, ο οποίος μειώθηκε μεν, αλλά λιγότερο απ’ ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Μεικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου «άγγιξε» το 1% για πρώτη φορά από το 2013.


www.--.gr

Related posts

Στο «στόχαστρο» το TikTok στις ΗΠΑ – Μέλος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ζητά από την Apple και τη Google να το μπλοκάρουν

admin

Επιδόματα – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Από το Δεκέμβριο η αύξηση 8% – Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

admin

Τα κρυμμένα ταξιδιωτικά διαμάντια της Ελλάδας από τον φωτογράφο που έχει κάνει τη Φύση ιδεολογία

admin

Προσωπικός βοηθός – Άτομα με Αναπηρία: Άνοιξε η πλατφόρμα

admin

Οικονόμου: Οριζόντια στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

admin

Wall Street: Με το αριστερό το ποδαρικό του μήνα για τον Dow Jones

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή – Οι ανατροπές για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

admin

Πετρέλαιο: Οι γεωπολιτικές εντάσεις εκτινάσσουν τις τιμές – Πάνω από 91 δολάρια το Μπρεντ

admin

Κάτω από το 1% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

admin