Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 1.300 μονάδες

Νέα προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 1.300 μονάδων καταβάλλει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο, δεδομένου ότι έχουν ήδη «κλειδώσει» μια μέση ετήσια απόδοση λίγο κάτω του 40%.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική πορεία, φθάνοντας αισίως στο υψηλό 9ετίας των 11,4 ευρώ, ενώ η Intrakat οδεύει προς νέο υψηλό 14ετίας, μετά το deal για την πράσινη ενέργεια. Στις τράπεζες, η μοναδική που ξεχωρίζει είναι η Alpha Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία αυξάνεται δυναμικά άνω του 2%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 1.300,65 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.298,48 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.299,12 έως 1.303,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Ετήσια απόδοση 40% για τον Γ.Δ.


Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν ελάχιστες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων, έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες τις προηγούμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να βιάζονται ιδιαίτερα, αποφεύγοντας την ανάληψη περιττού ρίσκου, δεδομένου ότι έχουν ήδη «κλειδώσει» μια μέση ετήσια απόδοση λίγο κάτω του 40%. Πρόκειται για ένα ποσοστιαίο μέγεθος, το οποίο συνιστά το τρίτο μεγαλύτερο στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως για το 2023.

Ο Γενικός Δείκτης, μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών, απέχοντας ελάχιστα από το υψηλό έτους και το υψηλό 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Όσον αφορά τη συνέχεια, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί και στους πρώτους μήνες του 2024, δεδομένης της πρόθεσης των κεντρικών τραπεζών να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, κάτι το οποίο ήδη παρέχει στηρίγματα στην αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 3%, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2022. Την ίδια στιγμή, το spread έναντι του γερμανικού τίτλου ανέρχεται μόλις στις 108 μονάδες βάσης.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες επίκειται μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών, όπως για παράδειγμα η αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου στην Τρ. Πειραιώς (27%), η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α. κ.ο.κ.

Ειδήσεις σήμερα:Σε κατάσταση συναγερμού το Ρέικιαβικ από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοίΠολιτικό σοκ στις ΗΠΑ από την απόφαση δικαστηρίου ότι ο Τραμπ δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις εκλογέςΑπάνθρωπη κίνηση από 26χρονη στην Αυστραλία: Πέταξε σκυλί από ταράτσα και έγραψε «της έκανα χάρη» – Δείτε βίντεο

Related posts

Σακίλ Ο’Νιλ: Η συμβουλή που του έδωσε ο Τζεφ Μπέζος και θα θυμάται για πάντα

admin

Κομισιόν: «Χαμηλώστε τη θέρμανση κατά 1°C και θα εξοικονομήσουμε 7% ενέργεια»

admin

Πλημμύρες Σεπτεμβρίου: Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις πρώτης αρωγής

admin

Η μέχρι πρότινος άγνωστη φαρμακευτική που διεκδικεί τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη

admin

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια

admin

«Φωτιά» η βενζίνη σε όλη την Ελλάδα – Πού άγγιξε τα 2,3 ευρώ η αμόλυβδη

admin

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών – Έως τις 6 Οκτωβρίου η πληρωμή

admin

Ποιοι δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα των 300 ευρώ του ΟΑΕΔ

admin

Κομισιόν: «Ναι» σε κρατικές ενισχύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα

admin