Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Επιφυλακτικά ανοδικά συνεχίζει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο λαμβάνει στηρίγματα από επιλεγμένες μετοχές, ενόσω οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνεδριάζουν για τελευταία φορά μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενο σήμα των Fed – ΕΚΤ για γρηγορότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα προλειάνει το έδαφος για τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.300 μονάδων.

Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy προσπαθεί να ανακόψει το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, αντιδρώντας στο 0,7% και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μείωσης του discount σε σχέση με την τιμή διάθεσης του 11% (7 ευρώ). Από εκεί και πέρα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1%, ενώ μικρά κέρδη εμφανίζουν και οι τράπεζες (εξαιρείται η Εθνική).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 1.287,87 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.283,12 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.284,26 έως 1.287,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Οι κεντρικές τράπεζες «κρίνουν» τις 1.300 μονάδες


Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, φαίνεται ότι προσπαθεί να «ψαλιδίσει» την απόσταση από τις επόμενες ισχυρές αντιστάσεις, ευρισκόμενο ήδη στην περιοχή των 1.280 – 1.290 μονάδων, οι οποίες ισοδυναμούν με το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναμφίβολα, ενόσω απομένουν επτά συνεδριάσεις έως τις αργίες των Χριστουγέννων και μόλις 10 έως το τέλος του 2023, στόχος των επενδυτών είναι η ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.300 μονάδων.

Ωστόσο, η ανάληψη ρίσκου θα είναι φειδωλή, καθώς ουδείς επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τις ήδη πολύ υψηλές αποδόσεις του έτους, οι οποίες για τον Γενικό Δείκτη υπερβαίνουν το 37%.

Το ενδιαφέρον, στο μεταξύ, εστιάζει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνεδριάζουν για τελευταία φορά μέσα στο 2023 και οι οποίες αναμένεται να δώσουν το στίγμα της πορείας τους για το 2024.

Την αυλαία ανοίγει απόψε η αμερικανική Federal Reserve, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αμφότερες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα.

Όμως, όλο το «ζουμί» αφορά το κατά πόσο οι δύο επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα προλειάνουν τον δρόμο για μια ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά ευνοεί τις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι αναλυτές περιμένουν ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι (year-end-rally), το οποίο θα ανεβάσει περαιτέρω τις αποτιμήσεις στο ταμπλό, καθιστώντας εφικτό τον στόχο των 1.300 μονάδων για τον Γ.Δ. Σε διαφορετική περίπτωση, η διάψευση των προσδοκιών θα οδηγήσει σε ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:To συγκλονιστικό βίντεο 20χρονου δευτερόλεπτα μετά από επίθεση καρχαρία: Δεν πίστευα ότι θα ζήσωTaste Atlas: Διέπρεψε η ελληνική κουζίνα – Δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο37 βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας η απάντηση της Αθήνας στην αδιαλλαξία Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

Related posts

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές

admin

Συντάξεις: Πόσες είναι οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές

admin

Ακίνητα: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης

admin

Στο 4,9% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Νέα πληρωμή στους δικαιούχους

admin

Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυξήσεις σε συντάξεις και νέα ρύθμιση οφειλών

admin

Συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για την αύξηση κατά 3% από 1/1/2024

admin

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ

admin

Πάσχα: Στην τελική ευθεία για το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του νονού»

admin