Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα πιέσεων και κατοχύρωσης κερδών

Προσπάθεια αντίδρασης και αρκετά πάνω από τις 1.260 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

σε μια κατα τα άλλα πτωτική συνεδρίαση, ακολουθώντας το «χλιαρό» κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Έπειτα ωστόσο, από έναν ισχυρό Νοέμβριο που έκλεισε στο 6,9% για τον ΓΔ οι επενδυτές έδειξαν ήδη από τη χθεσινή συνεδρίαση την πρόθεσή τους να «κλειδώσουν» μέρος των κερδών με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται σημαντικά και σήμερα Τρίτη.

Εξάλλου, η ελληνική αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση μετά και την αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τις θετικές προβλέψεις άλλων διεθνών οίκων, όπως η Morgan Stanley που εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ένα σταθερό μοτίβο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley για το επόμενο έτος, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τις ανώτερες επιδόσεις της σε σχέση με την Ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το γ’ τρίμηνο, υποχώρηση από την ανάπτυξη 1,3% που παρατηρήθηκε το β’ τρίμηνο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης στις 1.270, 41 με πτώση στο -0,39% και τζίρο στα 99,5 εκ των οποίων τα 19,4 εκατ. σε 18 πακέτα, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,62 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.050,44 μονάδες με πτώση -0,61%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρέθηκε στο -0,44% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,43% στις 2.164,48 μονάδες. Συνολικά, 38 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 58 πτωτικών.

H εικόνα των μετοχών
Στο ταμπλό, η μετοχή που ξεχωρίζει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι αυτή της Intrakat με άνοδο 3% στα 3.60 ευρώ, μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι διαθέτει 85 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, η οποία εντατικοποιεί τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης . Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον τον αγοραστών εστίασε στον ΟΠΑΠ με 1,4% και τζίρο 3,2 εκατ. και την Aegean με 0,88% και 1,1 εκατ. ενώ ανοδικά κινήθηκαν ακόμα η Λάμδα με 1,9%, η ΕΥΔΑΠ με 1,48%, η Quest με 1,43% και η Autohellas με 0,48%.

Πέρα από τις τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις εστίασαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -1,8%, την Motor Oil με -1,45%, τον ΟΤΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με -1,2% η καθεμία, την ΔΕΗ με -1%, τον Μυτιληναίο με -0,6% και την Jumbo με -0,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Intrakat με άλμα 4,29% και τον 9ο υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 3,2 εκατ. (εκ των οποίων τα 1,35 εκατ. σε 5 πακέτα).

Παράλληλα, ο ΟΛΠ ενισχύθηκε κατά 1,06% και ο ΑΔΜΗΕ κατά 0,92%, ενώ η Πλαστικά Θράκης έχασε 2,14% και η Αλουμύλ 1,5%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νεα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Είχε αλλάξει σπίτι, πήρε panic button αλλά ο φονιάς πρόλαβε την 43χρονηΠώς «ψάρευε» ανυποψίαστα κορίτσια το κύκλωμα trafficking – Κρατούσαν σημειώσεις για τις επιδόσεις των θυμάτων«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», απαντά ο Κολυδάς στις επικρίσεις για τα έκτακτα δελτία καιρού

Related posts

e- EΦΚΑ: Στελέχη από την αγορά στις γενικές διευθύνσεις και νέοι μέθοδοι management

admin

Δώρο Πάσχα: Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή στους εργαζόμενους

admin

Κορωνοϊός – Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων: Κλείνουν τα «παραθυράκια» για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

admin

Η Avis προσελκύει διεθνή κεφάλαια ύψους €130 εκατ. για επενδύσεις στην πράσινη κινητικότητα

admin

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

admin

Αυθαίρετα: Προς λήξη η παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς αποφεύγονται τα πρόστιμα

admin

Εξοικονομώ 2023: Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά επιδότησης – Πότε ολοκληρώνονται οι αιτήσεις

admin

Συντάξεις Αυγούστου 2022: Ξεκίνησαν οι πληρωμές, ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ

admin

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει ακόμα ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας

admin