Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αγγίζει» ξανά τις 1.300 μονάδες – Ώθηση από τις τράπεζες

Σε απόσταση αναπνοής από τις 1.300 μονάδες βρίσκεται το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές βάζει τέλος στο διήμερο πτωτικό σερί και επαναφέρει την ελληνική αγορά κοντά στις κρίσιμες αντιστάσεις.

Η Eurobank είναι η βασική «πρωταγωνίστρια», καθώς ενισχύεται δυναμικά άνω του 2% και φθάνει στο 1,65 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Alpha Bank – Τέρνα Ενεργειακή – ΟΠΑΠ βρίσκονται πέριξ του 1%, ενώ από τις μικρότερες εισηγμένες ξεχωρίζει η Trastor, η οποία συνεχίζει το ράλι εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,68% και διαμορφώνεται στις 1.295,77 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.287,22 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.285,68 έως 1.296,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Σε απόσταση – αναπνοής από τις 1.300 μονάδες
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, ενόσω οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη περιττού ρίσκου και προσπαθούν να «κλειδώσουν» τις υψηλές αποδόσεις του 2023.

Άλλωστε, το τρέχον έτος αναμένεται να μας αποχαιρετήσει με συνολική μεταβολή της τάξης του 39%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είναι εύλογο οι traders να μην θέλουν να ρισκάρουν, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη να εξαντλούνται σε ένα στενό εύρος, το οποίο σε κάθε περίπτωση παραμένει σε απόσταση – αναπνοής από τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό έτους ανέρχεται στις 1.345 μονάδες, το οποίο αποτελεί και το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 9ετίας.

Για το, δε, α’ τρίμηνο του 2024, οι αναλυτές είναι εξίσου αισιόδοξοι, καθώς περιμένουν περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, χάρη στην πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια.

Αυτή η προσδοκία αντανακλάται και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να υποχωρεί μόλις στο 3,1% και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, ενόσω το spread έναντι της γερμανικής απόδοσης δεν υπερβαίνει τις 110 μονάδες βάσης.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους επίκειται μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών ξένων, όπως για παράδειγμα η αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου στην Τρ. Πειραιώς (27%), η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α. κ.ο.κ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η θεωρία της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα που αμφισβητεί τον Μανόλη ΑνδρόνικοΆγριος καβγάς μεταξύ του Άλεκ Μπάλντουιν και διαδηλωτών κατά του Ισραήλ – Τον έβρισαν και προσέβαλαν την καριέρα του

Αγρίνιο: Πιστοί προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο Παΐσιος – Δείτε εικόνες

Related posts

Power Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε 1,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα

admin

Σπάει το «φράγμα» του €1 δισ. η Μασούτης φέτος – Αναζητά ευκαιρίες εξαγορών

admin

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

admin

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

admin

Εργατικά – Ασφαλιστικές οφειλές: Πάγια ρύθμιση σε 24 αντί για 11 δόσεις

admin

Πόθεν έσχες: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας – Οι υπόχρεοι

admin

Χρέη στην εφορία: Ποιοι μπορούν να μεταπηδήσουν από τις 24 στις 72 δόσεις

admin

Στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Κλείνουν σήμερα οι αιτήσεις

admin

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

admin