Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλό βαρομετρικό στη Χαριλάου Τρικούπη

Αν υπάρχει ένα ερώτημα που ακόμα ψάχνει απάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε είναι αυτό: γιατί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με τη ΝΔ να χάνει 13 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε εξίσου χαμηλές πτήσεις σε σύγκριση με το 2023, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του δεύτερου κόμματος; Παρότι τα κεντροαριστερά στελέχη μπορούν να χαίρονται γιατί κατάφεραν να ενισχύσουν το ποσοστό κατά μία μονάδα από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, τα δεδομένα της κάλπης δυσκολεύουν τους πανηγυρισμούς και δημιουργούν και τις πρώτες πραγματικές εσωκομματικές γκρίνιες του τελευταίου χρόνου, που φτάνουν, με δημόσιες αντεγκλήσεις των στελεχών, και στην πόρτα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ατμόσφαιρα καταγράφεται και από το μπαράζ δηλώσεων των στελεχών δημόσια: «Δεν μπορώ να χωνέψω ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη», δήλωσε (OPEN) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον Μιχάλη Κατρίνη να σχολιάζει (Σκάι) την εκλογική επίδοση λέγοντας πως η αύξηση του ποσοστού είναι μεν «αξιοσημείωτη, αλλά κατώτερη των προσδοκιών». Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε στο Mega πως το ΠΑΣΟΚ «δεν πανηγυρίζει», γιατί «δεν πέτυχε τον στόχο του».

Εκ των αριστερών του κόμματος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης (Action24) τόνιζε κι αυτός πως «το κόμμα θα μπορούσε να είναι δεύτερο», μιλώντας για «εκλογική φτώχεια» σε όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Αιχμές για αμφισβήτηση της ηγεσίας ακούστηκαν στη διαμάχη μεταξύ Νάντιας Γιαννακοπούλου και Παναγιώτη Δουδωνή, με την πρώτη να λέει πως στα όργανα «θα συζητηθούν τα πάντα» και τον δεύτερο να σχολιάζει λίγες ώρες μετά πως η συνάδελφός του βουλευτής «είχε έτοιμη δήλωση για την αμφισβήτηση Ανδρουλακη» – «δεν θέλω να σχολιάσω απαράδεκτες δηλώσεις. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται», απάντησε εκείνη, όταν ρωτήθηκε.

«Ευθύνες της ηγεσίας»

Η συζήτηση συνεχίζεται και σε πιο χαμηλές βαθμίδες στελεχών: ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, Μαρίνος Σκανδάμης, έκανε λόγο σε ανάρτησή του για «ευθύνες της ηγεσίας» για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ έκανε αναφορά και στο κατά τον ίδιο «μήνυμα» της μη εκλογής του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Για τη μουρμούρα που προέκυψε, επισήμως στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν παραπάνω σχόλια, ζητώντας «όποιος έχει να πει κάτι να το πει στα όργανα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη συζητηθεί το αποτέλεσμα». Και αυτό θα συμβεί σύντομα, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, για αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έως τα τέλη Ιουνίου. Οσον αφορά το αποτέλεσμα, η εξήγηση που δίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη για το τελικό ποσοστό αφορά και την ασυμμετρία που παρατηρείται μεταξύ της επίδοσης του κόμματος στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα, με την ηγετική ομάδα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική. Αυτά είναι τα δεδομένα που αναλύουν αυτές τις μέρες στη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να φανεί πού και τι «δεν τραβάει» και σε επίπεδο οργάνωσης για το κόμμα στα αστικά κέντρα, ώστε να υπάρξουν και οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Related posts

Ακροπόλ;

admin

Συναγερμός στον Περισσό: Επίθεση από ένοπλο σε κουβούκλιο έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ

admin

Κασσελάκης: Ο Βαρθολομαίος είναι οικουμενικός ηγέτης – Έχω ρίζες από την Κωνσταντινούπολη

admin

Το παρασκήνιο μιας υπογραφής

admin

Μέτωπο αλλά χωρίς… μέτωπο, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

admin

Τι φοβούνται αλλά και τι ελπίζουν οι Ελληνες

admin

Στουρνάρη- Κουμουνδούρου: το βράδυ του πρώτου γύρου για την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο διορισμός της Δημαδάμα και το παράδειγμα με το Κέντρο

admin

Το τέλος της αποσταθεροποίησης και η αρχή της μεγάλης Ανατροπής

admin