Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χέρι – χέρι Δούκας και Χριστοδουλάκης

Με τη φράση «Χάρη, πάμε;», ο Μανώλης Χριστοδουλάκης άλλαξε τα δεδομένα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής: ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, που θεωρούνταν ευρέως πως θα ήταν ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη (οι πληροφορίες έλεγαν πως εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο), επέλεξε τελικά να ταχθεί στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ο Χριστοδουλάκης, τέως γραμματέας του κόμματος και ο νεότερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει στο πλευρό του μια νεότερη γενιά του κόμματος, καθώς και στελέχη που στο παρελθόν στήριξαν τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου – λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε καταθέσει δημόσια πολιτική πλατφόρμα, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη η παράταξη «να ανοίξει», αλλά και τη σημασία άμεσης προσφυγής στην κάλπη. «Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα «θέλω» της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα «εγώ» ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα», ανέφερε ο βουλευτής στη χθεσινή ανάρτησή του. «Η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν», σχολίασε χαρακτηριστικά. Παρότι το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες αναμένεται να περιγραφεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, η κίνηση Χριστοδουλάκη ανακατεύει την τράπουλα και δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα συμμαχία ενόψει της αναμέτρησης (που όλο και περισσότερο μοιάζει με το πιο πιθανό ενδεχόμενο με ημερομηνία εντός φθινοπώρου).

Από τη Χαριλάου Τρικούπη περιέγραφαν την πρωτοβουλία του, που επί της ουσίας σφραγίζει μια συμμαχία, ως ένα γεγονός που δεν τους αιφνιδίασε. Ο τρόπος που ανακοινώθηκε ήταν, για την προεδρική πλευρά, δηλωτικός «κινήσεων που έχουν γίνει στο παρασκήνιο», ενώ σχολίαζαν πως ήρθε μετά την τελευταία δημοσκοπήση της GPO που έδειχνε τον Χριστοδουλάκη τέταρτο σε ποσοστά εντός ΠΑΣΟΚ μετά τους Ανδρουλάκη, Γερουλάνο και Δούκα. Φαίνεται ωστόσο πως επαφές τουλάχιστον για στήριξη της μιας πλευράς στην άλλη για τον δεύτερο γύρο είχαν γίνει νωρίτερα, ενώ τη Δευτέρα ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, οι Δούκας και Χριστοδουλάκης συναντήθηκαν οριστικοποιώντας τη συνεργασία τους, με την τελική απόφαση να ανήκει στον βουλευτή.

Από εδώ και πέρα, τρία στρατόπεδα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα: αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη, αυτό του Παύλου Γερουλάνου και αυτό των Δούκα – Χριστοδουλάκη, που αναμένεται σίγουρα να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος, μάλιστα, που έστρεψε τα βέλη του προς τον Ανδρουλάκη ήδη μετά τις υπόνοιες για τα ποσοστά της Αττικής, χθες (δείχνοντας προς τον έτερο αντίπαλό του) σχολίασε πως «η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών» και πως «αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι» (Παραπολιτικά). Ο ίδιος ο Δούκας, πάντως, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε πως «θα παραμείνει δήμαρχος με οποιαδήποτε εξέλιξη». Ο δήμαρχος Αθηναίων αναμένεται σήμερα να έχει και επίσημη συνάντηση με τον Χριστοδουλάκη, ανταποκρινόμενο στο «πάμε;» που του απευθύνθηκε.

Εν αναμονή της εισήγησης Ανδρουλάκη, στη συνεδρίαση της Κυριακής αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και στελέχη όπως ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι ακόμα και αν δεν είναι υποψήφιοι διαμορφώνουν συγκεκριμένες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Related posts

Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης

admin

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο

admin

2+1 αιτίες για τις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει κάτω από 17%, λέει η Κεχαγιά – «Να προκληθούν τραύματα στη ΝΔ»

admin

Μητσοτάκης και Ερντογάν «πάτησαν» restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

admin

Αλβανικό δημοσίευμα: Η Ελλάδα κάνει γεωτρήσεις στην αλβανική θάλασσα και ο Ράμα σιωπά

admin

Debate: Πότε και πώς θα διεξαχθεί – Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων

admin

Κασσελάκης – Φάμελλος: Συνάντηση στη Βουλή

admin

Θέμα

admin