Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Καναδά: Η Κίνα πρέπει να συμβάλλει στην ασφάλεια του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα πρέπει να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια των εμπορικών διελεύσεων από την Ερυθρά Θάλασσα καθώς τον κίνδυνο των επιθέσεων από τους Χούθι αντιμετωπίζουν και τα κινεζικά πλοία.

Την ίδια στιγμή, η Τζολί κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία στην παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, η Τζολί ανέφερε ότι επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν το το Σάββατο, ότι το Πεκίνο πρέπει “να βοηθήσει πιέζοντας τους Χούτι να κρατήσουν ανοιχτή την Ερυθρά Θάλασσα”.

“Είναι προς το συμφέρον της Κίνας ως εξαγωγέα”, ανέφερε η Τζόλι σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το Reuters κατά την τελευταία ημέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Οι Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως το πετρελαιοφόρο M/T Pollux που σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους χτυπήθηκε από πύραυλο την Παρασκευή.

Οι επιθέσεις, τις οποίες οι Χούθι δικαιολογούν ως δράσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, έχουν διαταράξει τον εμπορικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας που αποτελεί έναν από τους βασικούς εμπορικούς διαδρόμους μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και χρησιμοποιείται ευρέως από πλοία από την Κίνα, οδηγώντες σε αύξηση του ναύλων αλλά και των ασφαλίσεων. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προέτρεψαν αμφότερες την Κίνα να παρέμβει μέσω του Ιράν για να “χαλιναγωχηθούν” οι Χούθι.

Η Τζολί ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον Γι για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία και του ζήτηση να διασφαλίσει το Πεκίνο ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν.

“Πρέπει να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στη Ρωσία”, είπε η Τζολί. “Οι κυρώσεις μας είναι σημαντικές, αλλά η Κίνα δεν μπορεί να αποτελεί μέσω υπεκφυγής από το σύστημα κυρώσεων”.

Πέρυσι η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις και αγόρασε τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση.

Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν ενδιάμεσους εμπόρους προκειμένου να αποφύγουν την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων.

Μετά τη συνάντηση του Σαββάτου με την Τζολί, ο Γι μίλησε για την ανάγκη “ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης” με τον Καναδά, μετά από χρόνια διπλωματικών εντάσεων.

Οι σχέσεις Κίνας-Καναδά ψυχράνθηκαν στα τέλη του 2018, όταν η καναδική αστυνομία συνέλαβε έναν υψηλόβαθμό Κινέζο, στέλεχος εταιρείας επικοινωνίων και λίγο αργότερα το Πεκίνο συνέλαβε δύο Καναδούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών συνέχισαν να είναι τεταμένες και κατά το το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους καθώς το κοινοβούλιο του Καναδά ξεκίνησε έρευνα για υποτιθέμενη κινεζική ανάμειξη στις εκλογές τις χώρας, ισχυρισμό που η Κίνα έχει αρνηθεί επανειλημμένως.

Related posts

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα ο Ερντογάν

admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην πρόσληψη της Αμερικανίδας πρώην λομπίστριας Φιόνα Σκοτ Μόρτον

admin

ΗΠΑ: Ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 324.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, λέει η ADP

admin

Ιαπωνία: Τσουνάμι 3 μέτρων έφθασε σε πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς

admin

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αρνείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στη Γρανάδα – Δεν θα μεταβεί στην Ισπανία

admin

Βρετανία: Ο Σούνακ διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι για την ακλόνητη υποστήριξη του Λονδίνου το 2024

admin

Αυστρία: Ο Νεχάμερ κάλεσε την Τουρκία να ασκήσει επιρροή στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

admin

Ουκρανία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι απώθησε ουκρανικές επιθέσεις στο μέτωπο του Μπαχμούτ

admin

Βρετανία: Πλοίο του ΠΝ κατέρριψε ύποπτο drone που είχε στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

admin