Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς, ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρεία επίθεση – Πάνω από 900 συνολικά οι νεκροί

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο για πρώτη φορά μετά το 1973 και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Η κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, μια κυρίως συμβολική και τυπική διαδικασία, θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ μια ευρύτερη κινητοποίηση των στρατιωτικών εφεδρειών και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να προσδιορίσει συγκεκριμένους πολεμικούς στόχους, αυξάνοντας το φάσμα μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα, σημειώνει η Washington Post.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίμ Νετανιάχου είχε δηλώσει από χθες σε έκτακτο διάγγελμα πως η χώρα βρίσκεται “σε πόλεμο” με τη Χαμάς.

❗️ #Israel has declared a state of war

This decision was taken by the government of the country by introducing “paragraph 40-Alef”. This means that the army is given full freedom of action and must report only to the political leadership.

The last time the “40-Alef” was invoked… pic.twitter.com/b4mJPeKRWV

— NEXTA (@nexta_tv) October 8, 2023

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών

Στους περίπου 900 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανήλθε σε 600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε σήμερα υπόμνημα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η Haaretz, επικαλούμενη με τον στρατό του Ισραήλ, ανέφερε πως ανακτήθηκε ο έλεγχος των περισσότερων περιοχών στο νότο, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων σημείων διείσδυσης, σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους επιτιθέμενους και αιχμαλώτισε δεκάδες άλλους, αλλά εξακολουθούσε να μάχεται σε ορισμένα σημεία.

Την ίδια ώρα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Την κατάσταση “δυναμιτίζει” περαιτέρω η Χεζμπολάχ. Ο ανώτερος αξιωματούχος Χασέμ Σαφιντίν δήλωσε ότι τα “όπλα και οι ρουκέτες μας, είναι μαζί σας”, εκφράζοντας τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους.

“Η ιστορία μας, τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας”, δήλωσε.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι “αλληλέγγυα” προς τον παλαιστινιακό λαό.

Εκκενώνονται περιοχές

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα

Related posts

Ουκρανία: Τουλάχιστον εννέα τραυματίες από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο

admin

Ανησυχία για το λιμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Γάζας εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση οι Μπορέλ – Λέναρτσιτς

admin

Nikkei: Η Ρωσία αγοράζει drones για στρατιωτική χρήση από την Κίνα

admin

Αζερμπαϊτζάν: Σύντομα νέα συνάντηση με τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

admin

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της “να μην χάνουν την ελπίδα” τους έπειτα από δύο χρόνια πολέμου

admin

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την καθυστέρηση της βοήθειας, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο

admin

Η στράτευση των υπερορθοδόξων Εβραίων “πονοκέφαλος” για τον Νετανιάχου και πιθανή αίτια ρήξης του κυβερνητικού συνασπισμού

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έδωσε στη Ρωσία πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία

admin