Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζεται η αυστηρή πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο στόχο, λέει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο στοχευμένο επίπεδο, δήλωσε την Πέμπτη ο νέος διοικητής της, Φατίχ Καραχάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό της τράπεζας, ο Φατίχ Καραχάν, ο οποίος διορίστηκε στη θέση πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, είπε ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, παρέμεινε πάνω από τα επίπεδα-στόχο.

Ο Καραχάν ανέλαβε τη θέση, αφότου η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν απολύθηκε, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ερκάν αποπέμφθηκε μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. 

Η πρόβλεψη της τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος και για το 2025 διατηρήθηκε στο 36% και 14%, αντίστοιχα, είπε ο Καραχάν. “Στα τέλη Μαΐου θα μπούμε σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού όπου θα δούμε ταχεία πτώση του ετήσιου πληθωρισμού”, είπε. 

Η τράπεζα προβλέπει ότι ο μέσος μηνιαίος πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 2,5% για το έτος και γύρω στο 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τόνισε.

Το επίπεδο νομισματικής στενότητας που απαιτείται για τη διαδικασία αποπληθωρισμού έχει επιτευχθεί, είπε ο Καραχάν, υπογραμμίζοντας ότι το τρέχον επίπεδο επιτοκίων πολιτικής θα διατηρηθεί όσο χρειαστεί, πράγμα που είχε ανακοινώσει η Ερκάν πριν από την αποπομπή της.

Το βασικό επιτόκιο πολιτικής της τράπεζας είναι αυτή τη στιγμή στο 45%.

Ο πληθωρισμός στο τέλος του 2023 ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις της τράπεζας, τόνισε ο Καραχάν.

O πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο σημείωσε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο, με άνοδο 6,7% από τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση έφτασε σχεδόν στο 65%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων διαμορφώθηκε σε 64,86% σε ετήσια βάση, ελαφρώς αυξημένος από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12%, καθώς και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος κλάδος που παρουσίασε πτώση τιμών σε μηνιαία βάση, με -1,61%.

Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, είδαν αυξήσεις μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μια κοινοπραξία ανεξάρτητων οικονομολόγων φίλα προσκείμενων στην αντιπολίτευση ανακοίνωσε το ποσοστό του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 129%

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Μεσανατολικό: Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ζητούν “άμεση κατάπαυση του πυρός”

admin

Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό – Χεζμπολάχ: Η επιδρομή θα “τιμωρηθεί”

admin

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Όμαρ Άμερ Γιούσεφ: Νέα εποχή στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου άνοιξε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο

admin

Ισραήλ-Χαμάς: Το Κατάρ θα φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την εκεχειρία

admin

Ρωσία: Το κοινοβούλιο εξετάζει σχέδιο δήμευσης περιουσιακών στοιχείων των διαφωνούντων

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

admin

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ έτεινε χείρα συνεργασίας με την ΕΕ

admin

ΗΠΑ: Συνέχισε να συρρικνώνεται ο μεταποιητικός κλάδος τον Απρίλιο – ISM

admin