Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μικρή πτώση πληθωρισμού δείχνουν τα επίσημα στοιχεία – Στο 126% ο πληθωρισμός λένε οικονομολόγοι

Οι αυξήσεις τιμών στην Τουρκία σταθεροποιήθηκαν τον Οκτώβριο εν μέσω μιας πιο επιθετικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα (TCMB) της χώρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 61,36% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 61,53% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (TÜİK) της χώρας την Παρασκευή. Αυτό το νούμερο συνιστά μια πιο ήπια μέτρηση από την ελαφρά άνοδο που περίμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η FactSet.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της τουρκικής Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που ιδρύθηκε το 2020 για την παρακολούθηση του πληθωρισμού της χώρας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία έφτασε το 126,18% τον Οκτώβριο, με μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού 5,09%.

ENAGrup Consumer Price Index (E-CPI) increased by 5.09% in October 2023.

E-CPI increased by 126.18% in the last 12 months

— ENAG (@ENAGRUP) November 3, 2023

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,94% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 39,39%, ανέφερε η TÜİK.

Τον Οκτώβριο, η υψηλότερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στην κατηγορία ένδυσης και υπόδησης με άνοδο 13,73%, ακολουθούμενη από την κατηγορία κατοικίας με 7,54% και την κατηγορία ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια με 3,51%.

Ετησίως, η κατηγορία των ξενοδοχείων, των καφέ και των εστιατορίων προηγήθηκε στην αύξηση των τιμών με 94,12% στο επίσημο ποσοστό, ακολουθούμενη από την κατηγορία υγείας με άνοδο 81,30% και από την κατηγορία εκπαίδευσης με άνοδο 80,83%.

Η TCMB αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος και στο 65% και 36% αντίστοιχα, δήλωσε η επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν στις 2 Νοεμβρίου, δεσμευόμενη να συνεχίσει τη σταδιακή νομισματική σύσφιξη.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι τιμές των τροφίμων ξεπέρασαν άλλες κατηγορίες τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 72% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ υπηρεσίες όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η φιλοξενία ηγήθηκαν της αύξησης. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η κατοικία και η ένδυση αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, περίπου στο 26% και 39%, αντίστοιχα.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

ΗΠΑ: Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να κάνει ακόμα πιο εύκολη την κατάκτηση του χρίσματος

admin

Γάζα: Πάνω από 12.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος: Το Ισραήλ φέρει ευθύνη για “εγκλήματα” εναντίον των Παλαιστινίων

admin

Το Ισραήλ λέει πως “προχωράει” με την επίθεση στη Ράφα

admin

Η Ινδία προχωρά στην αγορά γαλλικών μαχητικών και υποβρυχίων

admin

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τον δημοσιογράφο του Reuters Ισάμ Αμπντάλα

admin

Η Σουηδία υποκύπτει στον Ερντογάν: Το κοινοβούλιο αυστηροποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο

admin

Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ στη Χαλμαχέρα της Ινδονησίας (GFZ)

admin

Πούτιν: Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, αλλά χωρίς επιτυχία

admin