Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα υστερόγραφα της κυπριακής τραγωδίας

Πενήντα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η καπηλεία των νεκρών αγωνιστών, η πλαστογράφηση της αλήθειας, η τυμβωρυχία της αντίστασης, η ξύλινη γλώσσα, κινδυνεύουν να μας οδηγήσουν στην απόδραση από τα σκληρά προ του ’74 γεγονότα. Γιατί η αντίσταση στο πραξικόπημα δεν μπορεί να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις συλλογικές ευθύνες. Ούτε ως εξαγνισμός της κυπριακής κοινωνίας από τις οφειλόμενες τύψεις.

Γιατί οι ενοχές τείνουν να οδηγήσουν και στον μύθο. Που θέλει την επικράτηση της ιστορικής αμνησίας. Που θέλει να ξεχνά ότι η βαρβαρότητα της ελλαδικής δικτατορίας πέρασε στην Κύπρο και ότι κάλυψε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Που θέλει να ξεχνά πως Εθνική Φρουρά, Αστυνομία, Παιδεία, Δημόσια Υπηρεσία είχαν μετατραπεί σε άντρα της αντιλαϊκής συνωμοσίας και σε εφαλτήρια της τελικής επίθεσης. Που θέλει να ξεχνά πως η περίφημη θεωρία της βίας και της αντιβίας έστρωσε τον δρόμο στο πραξικόπημα.

Αλλά επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι σε κάθε κοινωνία με αυτοσεβασμό, οι πνευματικοί άνθρωποι είναι η ψυχή του λαού, η άμυνά του στη λογική της βίας και του ολοκληρωτισμού, ο θώρακάς του απέναντι στη μισαλλοδοξία και την εθνοκαπηλεία. Γιατί οι άνθρωποι του πολιτισμού άφησαν να κηλιδωθεί και να κουρελιαστεί κάθε ίχνος πολιτισμού και κάθε ψήγμα αισθητικής από τους εκπροσώπους των γελοίων συνταγματαρχών; Πού ήταν οι άνθρωποι του πολιτισμού στην Κύπρο να πουν το όχι και γιατί αντί τούτου συνωστίζονταν ως γλοιώδεις και οσφυοκάμπτες για το ναι;

Related posts

Οι διαφορές εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής

admin

Νάσος Ηλιόπουλος για Κασσελάκη: «Πολύ φοβάμαι πως η χτεσινή δήλωση δεν ήταν λεκτικό λάθος αλλά άγνοια»

admin

Στην τελική ευθεία με στόχο το μικρότερο δυνατό «τραύμα»

admin

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Δεν δεχομάστε επέκταση των χωρικών υδάτων – Διδαχθείτε από το 1922»

admin

Κασσελάκης: Θα δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη εάν κληθώ – Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να με αμφισβητήσει

admin

Ανδρέας Λοβέρδος: «Πράξη απελευθέρωσης η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ

admin

Quo Vadis Κεντροαριστερά

admin

Στρώνουν το χαλί για το ραντεβού της Αγκυρας

admin