Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος για τη “λύκαινα” της Τουρκίας: Η Μεράλ Ακσενέρ αποχωρεί από το κόμμα της

Η Μεράλ Ακσενέρ η ιδρύτρια του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ) της Τουρκίας, στις 8 Απριλίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία στο επερχόμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Το κόμμα είχε ζητήσει το έκτακτο συνέδριο στις 27 Απριλίου μετά τις κακές επιδόσεις του στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. 

Η Ακσενέρ δημοσίευσε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπερασπίστηκε την απόφαση του κόμματος να “σπάσει” την Εθνική Συμμαχια, που είχε συνάψει του με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να κατέβει ανεξάρτητα στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. “Είμαι στην ευχάριστη θέση να πληρώσω το τίμημα εάν αυτό σημαίνει ότι το όνομα του κόμματός μας δεν θα ειπωθεί στην ίδια πρόταση με επικίνδυνες διαπραγματεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας”, έγραψε.

Büyük Türk Milleti’ne… pic.twitter.com/NJW0BRnSvL

— Meral Akşener (@meral_aksener) April 8, 2024

Η Ακσενέρ προσέθεσε: “Το Καλό Κόμμα κλονίζεται σήμερα, αλλά στάθηκε στο ύψος του και δεν έγινε εκ των υστέρων σκέψη να συνταχθεί με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση ή ορισμένων παραγόντων που υπολογίζουν κάποιοι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2028”. Πρόσθεσε ότι ευχαρίστως θα πλήρωνε οποιοδήποτε τίμημα για “την ευημερία του έθνους και του κράτους”. Με αυτή τη δήλωση, η Ακσενέρ ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση της υποστήριξης του κόμματος από 6% στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 σε 3,77% το 2024, αποδίδοντάς την στην απόφαση να συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητο κόμμα χωρίς να συμμετέχει σε καμία συμμαχία.

Εθεάθησαν υπάλληλοι του κόμματος να αφαιρούν τα προσωπικά αντικείμενα της Ακσενέρ από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της μετά την ανακοίνωση. 

Το İYİ ήταν ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2023. Ως μέλος του “Τραπεζιού των Έξι”, της πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου, με την οποία ήθελε να ενώσει όλη την αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα έβγαλε 38 βουλευτές στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. 

Μετά από την ήττα του υποψηφίου της συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές, η Ακσενέρ επέκρινε το σύστημα συμμαχίας και υποσχέθηκε να κατέβει στις δημοτικές εκλογές “ελεύθερα” και “από μόνη της”. 

Η Ακσενέρ άσκησε κριτική και επιτέθηκε ανοιχτά στους δημάρχους Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, αποκαλώντας τους “δειλούς”, επειδή συντάχθηκαν με τον πρόεδρό τους και προχώρησαν σε κάποια εσωκομματική ανταρσία για να κατέβει ένας εξ αυτών ή και οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2023. Η Ακσενέρ ανήκε στο μπλοκ πολιτικών και πολιτών που θεωρούσαν εξαρχής ότι η υποψηφιότητα Κιλιτσνταρογλου ήταν καταδικασμένη είτε διότι ως πολιτικός ο Κολιτσνταρογλου ήταν πολύ ευγενής για την πολιτική σκηνή και τον λαό της Τουρκίας είτε επειδή είχε το μειονέκτημα σε μια τόσο φανατικά εθνικιστική, ισλαμιστική και ρατσιστική κοινωνία να είναι και Ζαζά (η μεγαλύτερη φυλή Κούρδων στην Τουρκία) και Αλεβίτης (η μεγαλύτερη μη σουνιτική θρησκευτική ομάδα στην Τουρκία, που μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες αντιμετωπιζόταν ως και εχθρικά ως “άπιστοι”). 

Φυσικά η απόφασή της για την ανεξάρτητη πορεία στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, είχε άλλο σκεπτικό. Πέραν της εκδίωξης Ερντογάν, η Ακσενέρ είχε πάντα ως ατζέντα να αντικαταστήσει τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ως την ακραία εθνικιστική φωνή στον πολιτικό διάλογο της Τουρκίας.

Στις τοπικές εκλογές, το İYİ κέρδισε μία δημαρχία στο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας και 23 κοινότητες.

Η Ακσενέρ είχε χτίσει την προεκλογική της εκστρατεία κατηγορώντας το CHP, τον πρώην ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου, αλλά και τους δημάρχους Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, αντί να επικεντρωθεί στο AKP και τον Ερντογάν, για να ενισχύσει την ταυτότητα του κόμματος. Αυτό γύρισε μπούμερανγκ, καθως οι ψηφοφόροι του İYİ σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα είχαν επίσης υποστηρίξει τους Ιμάμογλου και Γιαβάς στις δημοτικές εκλογές. Έτσι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του νεου αρχηγού του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, έγινε ένα είδος “συμμαχίας βάσης”, που λειτούργησε ενάντια στο Καλό Κόμμα.

Δημοφιλή ονόματα εντός του κόμματος, όπως ο Μπιλγκέ Γιλμαζ, παραιτήθηκαν από τις διοικητικές θέσεις του κόμματός τους και κάλεσαν την Ακσενέρ να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. 

Π.Κ.

Related posts

Oracle: Έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα έσοδα

admin

Διώρυγα του Σουέζ: Συνεργασία με πελάτες για να μειώσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Αεροδρόμιο Αμβούργου: Ο πατέρας συνεχίζει να κρατά όμηρο την 4χρονη κόρη του – Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

admin

Chesapeake Energy: Μεγάλη πτώση κερδών το γ’ τρίμηνο

admin

Κυρ. Πιερρακάκης: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin

Η Ρωσία στρατολογεί Σέρβους μισθοφόρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη

admin

The Times: Ο Πούτιν ξεκίνησε τη “νύχτα των μεγάλων μαχαιριών” στη Ρωσία

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αισθάνεται “αρνητικά” για το ρωσικό σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

admin