Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχεδιάζουν νέο ραντεβού πριν από τη συνάντηση κορυφής

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το τετ α τετ των δύο υπουργών που διήρκεσε 50 λεπτά ήταν διεξοδικό και κάλυψε μια σειρά από διεθνή και περιφερειακά θέματα, ενώ στη συζήτηση τέθηκε και ο οδικός χάρτης της διμερούς συνεργασίας καθώς και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να αγγίξουν στον μεταξύ τους διάλογο και τα «δύσκολα» θέματα, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στη στάση της Τουρκίας μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, η οποία να επηρεάζει δυσμενώς τον νέο γύρο ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων.

Επιπλέον, μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, που επαναβεβαίωσε το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μια σχέση ειλικρίνειας που αρχίζει να εμπεδώνεται, τα δύο υπουργεία βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας για μια εκ νέου συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, που θα προηγηθεί της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα και στην οποία θα οριστικοποιηθεί το τελικό πλαίσιο διαλόγου για τη συνάντηση κορυφής του έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο.

Πάντως, έως και χθες σε Αθήνα και Αγκυρα δεν είχαν καταλήξει σε οριστική ημερομηνία για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, κάνουν λόγο για μια συνάντηση που θα λάβει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με πιο πιθανές τις ημέρες μετά την εβδομάδα του Πάσχα.

Η  συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως για την ομαλή συνέχιση των επόμενων πυλώνων στον οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς στην Αθήνα, μετά τη συντριβή Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, υπήρχε μια εύλογη ανησυχία για πιθανή εξωτερίκευση των εσωτερικών προβλημάτων της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις η συνάντηση για τη Θετική Ατζέντα στις 15 Απριλίου και στις 22 Απριλίου τα πολιτικοστρατιωτικά

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας όμως και με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να συζητήσει με τον ουκρανό ομόλογό του για τις ανάγκες που υπάρχουν και για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερος συντονισμός για την παροχή βοήθειας από πλευράς Αθήνας στο Κίεβο.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, ο έλληνας ΥΠΕΞ θα παρευρεθεί σε ειδική τελετή για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας.

Related posts

ΠΑΣΟΚ: «Φίμωσαν» βουλευτή μας σε πανηγύρι στην Ροδόπη, επειδή το ζήτησε ο Τούρκος υποπρόξενος

admin

Μητσοτάκης: Επανάσταση για την Ελλάδα η ψηφιακή μεταρρύθμιση

admin

Δένδιας: Εξελίξεις το 2023 για την ΑΟΖ με Αλβανία

admin

Κασσελάκης: Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αύριο

admin

Γιάννης Οικονόμου: Συμφωνία με την Αίγυπτο για εργάτες γης

admin

Ο καθημερινός Κωνσταντίνος της Αθηναϊκής Λέσχης

admin

«ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος ποτέ νικημένος»: Πανό ενότητας σήκωσε ο Κασσελάκης με ηλικιωμένο σύνεδρο

admin

Στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη

admin

ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού

admin