Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρότατοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, αναφορές για χερσαία επίθεση – “Η Χαμάς θα νιώσει την οργή μας”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:49

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν.

Η Χαμάς “θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση”, δήλωσε από τη μεριά του το βράδυ της Παρασκευής ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

“Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας”, συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι “πολύ διαφορετική” όταν ολοκληρωθούν.

“Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, που επικαλούνται οι The Times of Israel, χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των τανκ, επιχειρούν εντός του θύλακα. Υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων. Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι αναφορές δεν μπορούν να επαληθευτούν άμεσα ενώ δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις ισραηλινές δυνάμεις μέχρι στιγμής.

صفحة ألموغ بوكير العبرية: بعد إعلان المتحدث بإسم الجيش الإسرائيلي عن توسيع العملية البرية، أول توثيق للهجمات من شمال قطاع غزة. دبابات الجيش الإسرائيلي في العمل. pic.twitter.com/OyAlswmyy8

— الأمير ياسين (@M86950933) October 27, 2023

Ο ανταποκριτής του Fox news Trey Yingst έκανε λόγο για ήχους από πυρά πολυβόλων κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Machine gun fire along the Israel/Gaza border. pic.twitter.com/OttW0jy26K

— Trey Yingst (@TreyYingst) October 27, 2023

Η τοπική κυβέρνηση της ισλαμιστικής Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για “κατάρρευση” των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

⚠ Confirmed: Live network data show a collapse in connectivity in the #Gaza Strip with high impact to Paltel, amid reports of heavy bombardment; the company is the last remaining major operator to supply service as connectivity declines amid ongoing fighting with Israel 📉 pic.twitter.com/nDPf7HnjKF

— NetBlocks (@netblocks) October 27, 2023

Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Οι βομβαρδισμοί είναι “οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου” ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι “προετοιμάζεται για σφαγές”.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο στρατός έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί χερσαίες επιχειρήσεις.

“Η Πολεμική Αεροπορία πλήττει υπόγειους στόχους πολύ σημαντικά”, είπε, προσθέτοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις θα “επεκτείνουν” τη δραστηριότητά τους απόψε.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, δυνάμεις πεζικού και τανκς των IDF έχουν πραγματοποιήσει περιορισμένες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χαγκάρι σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να χτυπά την πόλη της Γάζας και τις γύρω περιοχές στη βόρεια Γάζα και ανανεώνει την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν προς τα νότια της Λωρίδας.

“Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε σε όλους τους χώρους. Ενεργούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Κράτους του Ισραήλ”, κατέληξε.

“Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε Reuters – Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Για “σφοδρές συγκρούσεις” στη Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο η Χαμάς – Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, στο Μπέιτ Χανούν και το Μπουρέιτζ

Για “βίαιες συγκρούσεις” με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα αυτόν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

“Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη” ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Η Χαμάς δηλώνει “έτοιμη” να αντιμετωπίσει τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε νωρίτερα απόψε ότι η οργάνωση είναι “έτοιμη” να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

“Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη” ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι “η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών”.

Η Χαμάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Η παλαιστινιακή Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε νωρίτερα από όλον τον κόσμο “να αναλάβει αμέσως δράση” για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον θύλακα αυτόν.

“Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

“Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η βραδυνή επιχείρηση δεν είναι η μεγάλης κλίμακας εισβολή που αναμενόταν

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο ABC News ότι η αποψινή χερσαία εισβολή στη Γάζα δεν αποτελεί τη μεγάλη επιχείρηση που αναμενόταν.

Μια ανώνυμη αμερικανική πηγή δήλωσε στο δίκτυο ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένη. Και ο εκπρόσωπος των IDF Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι η σημερινή επιχείρηση δεν είναι η μεγάλη επιχείρηση που αναμενόταν.

Heavily intensified lsraeli airstrikes hit Gaza Strip. pic.twitter.com/GvAJDuvDLB

— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 27, 2023

Ιορδανία: Το Ισραήλ “μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο” στη Γάζα – “Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων”

Το Ισραήλ “μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο” στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια “ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι “εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς”.

Μπαράζ ρουκετών κατά Ισραήλ

Δύο μπαράζ ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ εκτοξεύτηκαν από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, με μία εξ αυτών να μην αναχαιτίζεται και να πληττει πολυκατοικία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Reports of a direct rocket impact in Tel Aviv pic.twitter.com/eoL397rpTC

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 27, 2023

Footage shows the moment of the rocket impact in Tel Aviv pic.twitter.com/BnyWYeDRgd

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 27, 2023

Σύμφωνα με την ισλαμιστική Χαμάς, οι βομβαρδισμοί αποτελούν “απάντηση στις σφαγές που πραγματοποιούν οι Σιωνιστές στη Γάζα”.

Την ίδια στιγμή, η σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτοξευσε αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και άνοιξε πυρ με ελαφρά όπλα κατά ισραηλινής στρατιωτικής θέσης κοντά στο Αβιβίμ και κατά της περιοχής Misgav Am στη μεθόριο Λιβάνου – βορείου Ισραήλ.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν ότι κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε από τις επιθέσεις και τα στρατεύματα απαντούν με βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον των πηγών πυρκαγιάς στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, καθώς και για δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες σε θέσεις των IDF και ισραηλινές πόλεις από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η ιρανόφιλη ισλαμιστική οργάνωση έχει κατονομάσει επίσης 47 μέλη της που έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι έχει βάλει στο στόχαστρο διμοιρίες της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες που ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση.

Νέα σύντομη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα 

Το Ισραήλ έστειλε εξάλλου κατά τη διάρκεια της νύχτας άρματα μάχης και στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας για μια δεύτερη περιορισμένη εισβολή σε ισάριθμες νύχτες, λένε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), χτυπώντας στελέχη της Χαμάς και τοποθεσίες.

Η επιδρομή κοντά στη συνοικία Shuja’iyya στην ανατολική πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις πεζικού, μηχανικού και τεθωρακισμένων, με drone και ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να παρέχουν αεροπορική κάλυψη, σύμφωνα με τον στρατό.

כוחות חי”ר, שיריון והנדסה בפיקוד עוצבת ׳געש׳ (36) ובליווי של כטמ”מים ומסוקי קרב של צה”ל פשטו ביממה האחרונה פשיטה במרכז רצועת עזה. כחלק מהפשיטה, כלי טיס וארטילריה של צה״ל תקפו מטרות של ארגון הטרור חמאס בשכונת סג’עיה וברחבי הרצועה >> pic.twitter.com/oP6aTax85Y

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 27, 2023

Το IDF αναφέρει ότι πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές έγιναν κατά στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, περιλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και κέντρων διοίκησης.

Αρκετά μέλη της Χαμάς χτυπήθηκαν επίσης από τις δυνάμεις, λέει ο IDF. Όλες οι ισραηλινές δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από αρκετές ώρες και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η επιχείρηση σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που οι δυνάμεις του IDF εισέρχονται για λίγο στη Λωρίδα της Γάζας, εν όψει μιας αναμενόμενης πλήρης επίθεσης.

Αγνοούνται όμηροι από τη Χαμάς;

Μέλος αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Ρωσία, είπε ότι η οργάνωση “πρέπει να βρει πού έχουν κρυφτεί όλοι οι άνθρωποι” που απήχθησαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες κατά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι γνωστό το που έχουν στοιβαχτεί.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, που ονομάζεται Αμπού Χαμίντ, λέει στο ημιεπίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Kommersant ότι η ομάδα ήταν πάντα πρόθυμη να απελευθερώσει αμάχους, αλλά “χρειάζεται χρόνο για να τους βρει”.

Ισχυρίζεται ότι μέλη διαφόρων ομάδων κρατούν ομήρους και απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στη Χαμάς να πραγματοποιήσει την έρευνά της, να βρει τους ομήρους και στη συνέχεια να τους απελευθερώσει.

Αυξάνεται ξανά ο επίσημος αριθμός ομήρων

Τουλάχιστον 233 όμηροι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, λέει ο IDF, αυξάνοντας τον αριθμό από 228 που ανακοινώθηκαν μια ημέρα νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι ο στρατός έχει ειδοποιήσει τις οικογένειες 229 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει επίσης τέσσερις απελευθερωμένους ομήρους – μητέρα και κόρη Τζούντιθ και Νάταλι Ραανάν, που αφέθηκαν ελεύθερες πριν από μια εβδομάδα, και ηλικιωμένες γυναίκες Γιοσεβέτ Λιφσιτς και Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Χαγκάρι λέει ότι ο αριθμός δεν είναι οριστικός, καθώς ο στρατός συνεχίζει να ερευνά νέες πληροφορίες.

Ισραήλ: Η κύρια βάση επιχειρήσεων της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας

Σε ενημέρωση για δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι η Χαμάς έχει πολλά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το Σίφα – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας – τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες των ισλαμιστών για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι εκατοντάδες τρομοκράτες πλημμύρισαν στο νοσοκομείο για να κρυφτούν εκεί μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου”.

Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες οι οποίες οδηγούν στην υπόγεια βάση έξω από το νοσοκομείο, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στην υγειονομική μονάδα για να φτάσουν εκεί. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει και είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν από τους θαλάμους.

“Οι τρομοκράτες της Χαμάς λειτουργούν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα — και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα — με ένα δίκτυο τρομοκρατικών τούνελ”, είπε ο Ισραηλινός υποναύαρχος. “Η Σίφα δεν είναι το μόνο νοσοκομείο – είναι ένα από τα πολλά. Η χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς είναι συστηματική”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

Ο Χάγκαρι κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο – με 1.500 κλίνες και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό – ως ανθρώπινη ασπίδα.

Χαμάς: Άνω των 7.300 οι νεκροί στη Γάζα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν τους 7.326, όπως ανακοίνωσε το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι Χούθι της Υεμένης ευθύνονται για τους πυραύλους που έπεσαν στην Αίγυπτο, υποστηρίζει το ισραηλινό ΥΠΕΞ

Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έπληξαν νωρίτερα σήμερα την Αίγυπτο εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι της Υεμένης και στόχευαν το Ισραήλ, υποστηρίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το Ισραήλ καταδικάζει τους τραυματισμούς των μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση Χούθι σε σκοπό να βλάψει το Ισραήλ”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τα νοσοκομεία και τα καταφύγια της Γάζας μειώνουν τις υπηρεσίες καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται

Καθώς η Γάζα ξεμένει από καύσιμα για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριές της, τα νοσοκομεία στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα φοβούνται ότι θα πρέπει να απομακρύνουν τους ασθενείς και να αποσυνδέσουν μηχανήματα διάσωσης. Τα καταφύγια που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σβήνουν τα φώτα. Τα αρτοποιεία κλείνουν.

“Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα”, είπε ο Μοχάμαντ Αμπουραγιά, ένας 47χρονος γιατρός, ο οποίος βρίσκεται καταφύγιο με την οικογένειά του σε μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών για σχεδόν δύο εβδομάδες. “Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα ρεύμα”.

Την Πέμπτη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είπε ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα για τη διατήρηση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών επιχειρήσεων . “Τα τρέχοντα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί πλήρως, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες διάσωσης να σταματήσουν. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή νερού με σωληνώσεις καθώς και καυσίμων για τον τομέα της υγείας, αρτοποιεία και γεννήτριες”, ανέφερε σε έκθεσή της.

Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις προμήθειες τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που σκότωσαν 1.400 Ισραηλινούς. Επέτρεψε την παράδοση μικρών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο, αλλά το Ισραήλ αντιτάχθηκε στην παράδοση καυσίμων στη Γάζα λόγω ανησυχίας ότι η Χαμάς θα το χρησιμοποιούσε για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο Ισραήλ δείχνουν ότι η Γάζα έχει άφθονα καύσιμα. Επισήμανε επίσης μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης X από την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι είχε λάβει αναφορές για άτομα που υποτίθεται ότι προέρχονταν από το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας στη Γάζα που έπαιρναν καύσιμα από το συγκρότημα του οργανισμού στην πόλη της Γάζας. Το πρακτορείο είπε αργότερα ότι δεν έγινε καμία τέτοια λεηλασία.

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι , δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να παρέχεται πρόσβαση σε καύσιμα στη Γάζα όπου χρειάζεται, χωρίς να επιτραπεί να φτάσει στη Χαμάς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν σπάνια στη Γάζα ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Περίπου το ένα τρίτο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της λωρίδας προερχόταν από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσε με βιομηχανικό καύσιμο ντίζελ που εισάγεται από το Ισραήλ, ενώ τα δύο τρίτα προέρχονταν από γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονταν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Gisha, έναν ισραηλινό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη Γάζα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που βασίζονται μόνο στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λάμβαναν ρεύμα για περίπου 12 έως 15 ώρες την ημέρα. Οι άνθρωποι που μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά χρησιμοποιούσαν εφεδρικές γεννήτριες που εξαρτώνται επίσης από εισαγόμενο ντίζελ, κατά τη διάρκεια μακρών διακοπών ρεύματος. Πολλά νοσοκομεία, επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, εγκατέστησαν επίσης ηλιακούς συλλέκτες για ηλεκτρική ενέργεια.

Τώρα, οι οργανώσεις αρωγής και δικαιωμάτων προειδοποιούν για πλήρη συσκότιση, τη στιγμή που περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι του θύλακα βρίσκονται υπό εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ.

ΗΠΑ: Δέκα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

Άλλα δέκα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, εν μέσω των βομβαρδισμών από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι είναι πλέον διαθέσιμες κάποιες ποσότητες καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζονται περισσότερες.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι έχει δει τις αναφορές για την επέκταση των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, μαζί με τους εταίρους τους, να ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά τη Χαμάς. Πρόσθεσε ότι εάν για να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Γάζα χρειάζεται μια τοπική, προσωρινή παύση (των συγκρούσεων), τότε “είμαστε υπέρ”. Η Ουάσινγκτον θα στήριζε επίσης μια διακοπή των βομβαρδισμών ώστε να σταλούν στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Ιατρική ομάδα και φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

Μια ιατρική ομάδα και 10 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν νωρίτερα σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος συνοριακός αξιωματούχος.

“Σήμερα το πρωί, ιατρική αντιπροσωπεία που συνίσταται από 10 ξένους γιατρούς εισήλθε, επιπλέον των 10 φορτηγών που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω του χερσαίου περάσματος της Ράφα, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανεβάζοντας σε μόλις 84 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών (που έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα) από την έναρξη του πολέμου”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από τη Γενεύη ότι γύρω στα οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμενόταν να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένας συνδυασμός τεχνικών, πολιτικών και ζητημάτων ασφαλείας εμποδίζει την παράδοση βοήθειας.

Η ίδια σημείωσε ότι ενδελεχείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η διέλευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είχαν περάσει γύρω στα 74 φορτηγά με βοήθεια σε αυτόν.

Η Γάζα πλήττεται αδιάκοπα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε αντίποινα για την αιφνίδια φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

“Επιπλέον των τεχνικών ζητημάτων και των ζητημάτων ασφαλείας, υπάρχουν επίσης πολιτικά ζητήματα”, επισήμανε επίσης η Χέιστινγκς στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ. “Και υπάρχει μια κάποιου βαθμού πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ από την άποψη της εσωτερικής της πολιτικής”, πρόσθεσε.

Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την μεταφορά καυσίμων στην Γάζα, και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι η απουσία καυσίμων θέτει εκεί σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διανείμουν την ελάχιστη αυτή βοήθεια.

“Γνωρίζουμε για 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και για πάνω από 100 παιδιά και μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, άρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη”, κατέληξε η Χέιστινγκς.

Εκτιμήσεις για 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα στα ερείπια των κτιρίων στη Γάζα

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει λάβει εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

“Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ανησυχία ΟΗΕ για “εγκλήματα πολέμου”

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι “εγκλήματα πολέμου” έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

“Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου”, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία: Συμφωνία για το άνοιγμα δρόμων στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις μετά τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον ισραηλινό στρατό

admin

Abercrombie & Fitch: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αναθεώρησε ανοδικά το guidance

admin

“Δεν κάνει” η Λαγκάρντ για την ηγεσία της ΕΚΤ λέει η πλειοψηφία του προσωπικού της τράπεζας

admin

Στόλτενμπεργκ: H κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

admin

Ο Τραμπ ζητά από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει απόφαση στο Κολοράντο

admin

Ο Λούλα απέρριψε πρόταση Πούτιν να επισκεφθεί τη Ρωσία

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες

admin

Κάθετος Διάδρομος: Μνημόνιο Συνεργασίας για την ένταξη της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας

admin