Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αγροδιατροφή ετοιμάζεται να επενδύσει η HIG

Στην ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας για τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα για την αγροδιατροφή, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της στον κλάδο της φιλοξενίας και στα logistics εστιάζει το επενδυτικό πλάνο της HIG, operating partner της οποίας στην Ελλάδα είναι η Inventio.

Έχοντας λάβει mandate για την υλοποίηση projects στην Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια και έχοντας ήδη επενδύσει στην ελληνική αγορά συστηματικά και μακροπρόθεσμα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, η HIG έχει αυτό το διάστημα υπό ανάπτυξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός του αμερικανικού fund προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων πλατφορμών στην Ελλάδα, η μία εκ των οποίων θα επικεντρώνεται στην αγροδιατροφή. «Έχουμε λάβει εντολή από τους μετόχους της HIG να μεγαλώνουμε όσο μπορούμε τις πλατφόρμες μας. Η HIG μπορεί πλέον να θεωρείται στρατηγικός επενδυτής για την Ελλάδα. Μας αρέσουν οι πολυδιασπαμένες αγορές», τόνισε, στο πλαίσιο ενημέρωσης, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος (φωτ.), CEO Inventio Group και Streem Global.

Μέχρι σήμερα η HIG δραστηριοποιείται στους τομείς του τουρισμού και των logistics. Στο πλαίσιο αυτό, το fund έχει αναπτύξει δύο λειτουργικές πλατφόρμες, την Ella Resorts και την Streem Global, με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο να επισημαίνει ότι «οι επενδύσεις στους δύο κλάδους στους έχει μέχρι σήμερα παρουσία η HIG προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 15% έως 17%».

Το πλάνο για τα logistics

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των logistics, η HIG έχει αναπτύξει τη λειτουργική πλατφόρμα Streem Global, μέσω της οποίας έχει δρομολογηθεί η ενοποίηση των εταιρειών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του το fund. «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση ενοποίησης των εταιρειών.

Στόχος είναι η οικονομική και λειτουργική ενοποίηση των εταιρειών και θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο “όχημα” που θα αναδείξει την Ελλάδα ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης σε κέντρα διαμετακόμισης παγκοσμίου εμβέλειας», τόνισε, στο πλαίσιο ενημέρωσης, ο Δημήτρης Καλλιγέρης, COO Streem Global.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η συγχώνευση υπό την Streem Global A.E. των εταιρειών Unit Hellas A.E., Unit Shipping A.E., Contrade A.E. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός Α.Ε. και έπεται η ενοποίηση της Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε.

Η Streem Global, έχοντας μόλις επεκταθεί στη Σερβία και την Ουγγαρία, έχει πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και απασχολεί συνολικά 2.500 άτομα. Επόμενοι σταθμοί της εταιρείας αποτελούν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Αυστρία και Πολωνίας, με απώτερο στόχο την επέκταση στη Γερμανία. «Ο τζίρος από τον κλάδο των logistics εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ και η Streem Global αντιπροσωπεύει το 18% της ελληνικής αγοράς», επισήμανε ο Δημήτρης Καλλιγέρης, COO της Streem Global.

«Στη μετά-κορωνοϊού εποχή οι εταιρείες στοχεύουν στην αποθεματοποίηση φορτίων ανά τον κόσμο. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας ενός “διαδρόμου” μεγάλης κλίμακας διακίνησης φορτίων και πέρα από την Κεντρική Ευρώπη. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε διαδρόμους και να δημιουργήσουμε λεωφόρους διακίνησης προϊόντων. Η Ελλάδα αποτελεί κόμβο», προσέθεσε.

Το μεγαλύτερο project της HIG, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αφορά τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal), με την έναρξη των σχετικών εργασιών να τοποθετείται στις αρχές του 2025.

Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Streem Global. Το έργο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή και εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις τον Μάρτιο του 2023. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία του έργου, το οποίο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

«Στον κλάδο των logistics, επικεντρωνόμαστε κατά βάση στην αγορά γης και λιγότερο στην απόκτηση έτοιμων αποθηκών, επειδή πλέον οι αποθήκες πρέπει να κατασκευάζονται με βάση συγκεκριμένα πρότυπα», είπε ο Κ. Μπήτρος και σχολίασε:

«Οι στην Ελλάδα πολύπλοκες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες. Θα βοηθούσε πάρα πολύ τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές να είναι απλοποιημένες».

Ερωτηθείς για τα δύο projects που «τρέχουν» στον δήμο Φυλής και στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου, ο Κ. Μπήτρος είπε: «Μας απασχολούν και παρακολουθούμε τα projects της Φυλής και του Στρατοπέδου Γκόνου, αλλά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς γιατί σε παραχωρήσεις των 29 ετών, ένας θεσμικός επενδυτής είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Σε ό,τι αφορά το project ανάπτυξης ενός «πράσινου» Επιχειρηματικού Πάρκου στη Φυλή, πήραμε τον φάκελο και θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης που τρέχει αυτή την περίοδο».

Η ταυτότητα

H H.I.G. Capital Advisors LLC είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 62 δισ. ευρώ ενεργητικό. Ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων» της, των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η HIG συγκαταλέγεται πλέον στην τριάδα των ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

H Inventio αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη της HIG στην Ελλάδα. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στη σύσταση της Inventio Edge Development που ανέλαβε το συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της HIG. Η Inventio Edge πλέον διευρύνει σημαντικά τη δραστηριότητά της παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end) ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real-estate development) και προς τρίτους.

Related posts

Mytilineos: Νέο έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ισπανία

admin

Eurobank: Εφάπαξ ενίσχυση €1.000 στους χαμηλόμισθους

admin

Συνεργασία Αναπτυξιακής Τράπεζας με ΣΕΠΕ

admin

Microsoft: Δωρεάν προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων σε 30 εκατ. σε όλο τον κόσμο

admin

Μαγνητικό τομογράφο 3Τesla απέκτησε το «Μητέρα»

admin

Interamerican: Απορροφά τις Interamerican Ζημιών και Ορίζων

admin

Centric: Λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής «Chicken Stories ΙΚΕ»

admin

Πως να πετύχετε σε μια online συνέντευξη

admin

Νέος CEO στη Westnet αναλαμβάνει ο Μάνθος Πάγκαλος

admin