Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή γραμμή με Νέα Αριστερά, άνοιγμα στην Πλεύση Ελευθερίας

Η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, έδωσε τον τόνο χθες στο συριζαϊκό στρατόπεδο. «Ενωση κομμάτων κατά τον νόμο. Δεν εισηγούμεθα αυτοδιάλυση και ενιαίο φορέα. Υπάρχει όμως η ανάγκη της εκλογικής συνεργασίας», ανέφερε ο πρώην υπουργός – σε γραμμή που, ωστόσο, απορρίπτεται από το επίσημο ΠΑΣΟΚ μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου Θανάση Γλαβίνα, δεν ταυτίζεται με την πρόταση Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα και στόχευση τον ενιαίο φορέα και δεν ταιριάζει στα όσα έχει περιγράψει για τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν δίστασε να απαντήσει σχετικά: «Εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση, διότι δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση», δήλωσε (ΑΝΤ1), ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι υποψήφιος, σ’ αυτό το θεωρητικό σενάριο, ακόμα κι αν απέναντί του είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κασσελάκης, που πέρασε το πρωινό του στο Ωδείο Αθηνών και σε συναντήσεις διεθνούς τύπου, εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και σ’ αυτήν της Νέας Αριστεράς –για την Πλεύση Ελευθερίας, ο ίδιος έχει καλέσει τους βουλευτές του να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για διάλογο, ενώ για τον σχηματισμό των 11 βουλευτών αποκλείει την οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία: «Οταν προκαλείς μια διάσπαση χωρίς ιδεολογικό διακύβευμα και λες ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά αλλά κρατάς τον μισθό σου», ανέφερε για τους λόγους που αποκαλεί τη Νέα Αριστερά «μόρφωμα», σημειώνοντας πως, σε αντίθεση, η αποχώρηση της Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για ιδεολογικούς λόγους, επομένως ήταν «μια πολύ πιο τίμια αποχώρηση απ’ ό,τι αυτό το οποίο έγινε τους περασμένους μήνες», ενώ «η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εργαστεί αρκετά σκληρά» για το θέμα των Τεμπών και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θέμα που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για εκείνον.

Με τον τρόπο που κάνει ανοίγματα προς την Πλεύση Ελευθερίας, ο Κασσελάκης δημιουργεί και εσωκομματικό σούσουρο. Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο πρώην διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ο οποίος πρωτοστατεί στο ζήτημα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις συγκλίσεις) πληροφορήθηκε πως «με εντολή Κασσελάκη» λύνεται η συνεργασία του με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, ως επιστημονικός συνεργάτης. «Είναι αδιανόητο, η απάντηση στους προβληματισμούς, που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη, να είναι αυτή. Είναι πρωτοφανής απόφαση για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα», τόνισε, ενώ, απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε συγκεκριμένα, ωστόσο τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει από μια «περίοδο που πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές γενικά στο κόμμα μας και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στους επιστημονικούς συμβούλους που έχει για να μπορέσει να παράγει έργο κοινοβουλευτικό».

Related posts

Οι ΗΠΑ κρατούν στο «ψυγείο» τα τουρκικά F-16

admin

Ανδρουλάκης: Οι φορολογικές επιλογές της ΝΔ υπερασπίζονται τους λίγους και ισχυρούς

admin

Η ηγεσία ήταν έτοιμη για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»

admin

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Σημερινό σύνθημα των Ουκρανών το «Ελευθερία ή θάνατος»

admin

Εντολές για εκστρατεία πόρτα πόρτα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι νέοι τομεάρχες

admin

Αποχή Βορίδη, ανοχή Μητσοτάκη

admin

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη»

admin

Στην Ακρόπολη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ολαφ Σολτς

admin