Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ύψιστο συναγερμό η Αθήνα, συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Η χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έθεσε την Αθήνα σε ύψιστο συναγερμό. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει το απόγευμα με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και την ετοιμότητα εκκένωσης ελλήνων πολιτών που θα ζητήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ως προς τα μέτρα ασφαλείας, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να ληφθεί απόφαση για διπλασιασμό και συνολικά ένταση τόσο των περιπολιών όσο και της φύλαξης πιθανών στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων που είναι ισραηλινών αλλά και αμερικανικών συμφερόντων. Η φύλαξη έχει να κάνει τόσο με άτομα όσο και φορείς και εταιρείες.

Ως προς το θέμα της εκκένωσης ελλήνων πολιτών, υπάρχουν ήδη σχέδια εκκένωσης που θα γίνουν τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, που είναι ήδη σε ετοιμότητα να υποδεχθεί πολίτες τρίτων χωρών που θα φύγουν τόσο από το Ισραήλ αλλά και τον Λίβανο. Για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί αιτήματα πολιτών που να ζητούν να φύγουν. Διπλωματικές πηγές υπενθύμισαν τη σύσταση αποφυγής ταξιδιών που υπάρχει προς τους έλληνες πολίτες για τις εμπλεκόμενες χώρες. Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Αμυνας της Κύπρου, εξάλλου, η Αθήνα θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. Στο τραπέζι επίσης θα τεθούν και όλα τα σενάρια αύξησης των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η φρεγάτα «Ελλη» που βρίσκεται στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της UNIFIL, η φρεγάτα «Σπέτσαι» που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και η συστοιχία των πυραύλων Patriot που βρίσκεται εδώ και μήνες στη Σαουδική Αραβία.

Σε επιφυλακή η Σούδα

Εν τω μεταξύ, στη Σούδα η κίνηση τόσο μεταγωγικών όσο και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και εναέριου ανεφοδιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ήδη το ελικοπτεροφόρο «WASP» και τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ καταφτάνει και το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», ενώ στον Περσικό βρίσκεται το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» και στην Ερυθρά άλλα τέσσερα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά.

Related posts

Μητσοτάκης σε Τζένγκο: «Ευχαριστούμε Ελίνα, μας γεμίζεις περηφάνια»

admin

Κοινές δηλώσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν

admin

Στην Αθήνα έρχεται στις 26 και 27 Οκτωβρίου ο Σολτς

admin

Γιούχαραν τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Λέρο: Έξαλλοι οι νησιώτες με τη διάλυση του ΕΣΥ

admin

Η Ομπρέλα ετοιμάζεται για μάχη στην κάλπη

admin

Γιατί οι βουλευτές δεν μπαίνουν στην Ολομέλεια

admin

Μοντέλο Μελόνι για τους μετανάστες προωθεί η Φον ντερ Λάιεν

admin

Μονομαχία ύφους

admin

Μητσοτάκης – αγρότες: το αργότερο Τρίτη η συνάντηση

admin