Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 3μηνου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ώθηση 3% από Πειραιώς και ΕΤΕ

Με ένα μίνι ξέσπασμα στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, το

Χρηματιστήριο Αθηνών

κατάφερε να υπερβεί τις 1.280 μονάδες και να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου (από 1/9), αξιοποιώντας στο έπακρον τα επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

Ωστόσο, η συσσώρευση παρέμεινε κυρίαρχη, με τους επενδυτές να σπεύδουν να «κλειδώσουν» τις ικανοποιητικές επιδόσεις του 2023 ( 37%). Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στράφηκε και στις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι οποίες συνεδριάζουν για τελευταία φορά μέσα στο έτος.

Η μετοχή της Helleniq Energy τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η διάθεση του 11% στους νέους κατόχους. Τέταρτη συνεχόμενη πτώση για την εταιρεία διύλισης, περιορίζοντας περαιτέρω το discount σε σχέση με την τιμή πώλησης των 7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα κέρδισαν πέριξ του 3%, ενώ η Attica Group παρέμεινε στο «κόκκινο» για 3η σερί συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 1.283,12 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.275,00 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.275,83 έως 1.284,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 91 εκατ. ευρώ.

Στροφή στις κεντρικές τράπεζες
Μόλις οκτώ συνεδριάσεις απομένουν έως τις αργίες των Χριστουγέννων και μόλις 11 έως το τέλος του 2023, και ο Γενικός Δείκτης δείχνει να έχει κλειδώσει μια ετήσια απόδοση της τάξης του 37%, η οποία αφήνει απολύτως ικανοποιημένους τους επενδυτές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τελευταίοι, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν ρίξει αισθητά ρυθμούς, επιδιδόμενοι σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα. Μην ξεχνάμε ότι από τις 22 Νοεμβρίου, το τόξο διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη εκτείνεται μεταξύ των 1.258 και των 1.283 μονάδων.

Στο μεταξύ, η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αμφότερες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Όμως, όλο το «ζουμί» αφορά το κατά πόσο οι δύο επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα προλειάνουν τον δρόμο για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά ευνοεί τις αγορές μετοχών και ομολόγων, δεν αποκλείεται να δούμε ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι (year-end-rally). Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να επικρατήσουν οι ρευστοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στην τριπλή λήξη των παραγώγων, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Την Τετάρτη, δε, θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο της Ideal Holdings, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 472 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το /- 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου δέχεται νέες πιέσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω των 70 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,90% και τα 69,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,80% και τα 73,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,18% και τα 1.997 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 1.115 σπίτια της «Little Athens» που πωλούνται στο ΕλληνικόΠοιος είναι ο πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού που έβαλε λουκέτο στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας με τη γροθιά σε διαιτητήΦωτογραφία: Τα σκυλιά που σκότωσαν τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη – Τη δάγκωσαν πάνω από 50 φορές

Related posts

Πρόστιμα myDATA: Σε διαβούλευση οι διατάξεις

admin

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται σήμερα – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Δείτε μέχρι πότε θα διαρκέσουν

admin

«Απειλή» για τον προϋπολογισμό το 1,5 δισ. χρέος που άφησε το lockdown

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε θα γίνονται οι αιτήσεις

admin

ΑΑΔΕ: Θα στέλνει «push» σε… ξεχασιάρηδες οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για αυξήσεις σε συντάξεις, επίδομα 250 ευρώ και νέα ρύθμιση οφειλών

admin

Αγρότες: Παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

admin

Προς παράταση έως το τέλος του χρόνου η προθεσμία για την επανένταξη στις 120 δόσεις

admin