Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και υφυπουργοί, ώρα αποφάσεων από τον Μητσοτάκη

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό βρίσκονται υπουργοί και υφυπουργοί, άλλοι αγωνιώντας περισσότερο και άλλοι με μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Μπορεί η πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη (Alpha) ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με τη «σημερινή σύνθεση» να δείχνει μετάθεση των αλλαγών για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο στο παρασκήνιο ουδείς αποκλείει να υπάρξουν εκπλήξεις νωρίτερα.

Το κλίμα ανασχηματισμού που έχει εδραιωθεί στην κυβέρνηση οδηγεί άλλωστε σε… κατεβασμένα (υπουργικά) μολύβια και οπωσδήποτε σε νευρικότητα και παρασκηνιακή σεναριολογία, με τον πρωθυπουργό αποφασισμένο πλέον να πατήσει το κουμπί αμέσως μόλις οριστικοποιήσει όλες τις επιλογές του.

Από τη στιγμή που η κυβερνητική μηχανή δουλεύει στο «ρελαντί», κρίνεται αναγκαίο να επιταχυνθεί όσο γίνεται περισσότερο το restart, εξ ου και οι επόμενες ώρες είναι στιγμές (τελικών) αποφάσεων για τον Μητσοτάκη.

«Διορθώσεις», ως συνήθως

Οι πληροφορίες του in επιμένουν ότι είναι ισχυρότερο το σενάριο των «διορθωτικών» κινήσεων, αντί μιας σαρωτικής και δομικού χαρακτήρα παρέμβασης. Έτσι κι αλλιώς ο Μητσοτάκης αποφεύγει τις «μεγάλες» αναταράξεις και προτιμά να μιλά για «στοχευμένες» ενέργειες – ενώ εκ των πραγμάτων ο ανασχηματισμός είναι ένα πεδίο που… δεν του βγαίνει πάντα, όπως μπορεί να είχε στο μυαλό του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σκέψεις για δομικές αλλαγές, όπως θα ήταν για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις υπουργείων, φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αναμένεται μια… επανάληψη του τελευταίου «ανασχηματισμού» τον περασμένο Ιανουάριο, όταν στο επίκεντρο είχε βρεθεί η ηγεσία μόνο ενός υπουργείου (του Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα) με αναπόφευκτες κάποιες περιορισμένες καραμπόλες (στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας).

Εν ολίγοις, «διορθώσεις» αναμένονται ξανά, εκτός απροόπτου, αλλά πάντως θα είναι αυτή τη φορά ευρύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

10 1 προτεραιότητες

Οι τομείς ύψιστης προτεραιότητας, όπως τους αποτύπωσε ο πρωθυπουργός, «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά το που «τρέχει» τις τελευταίες ώρες η αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και συμπεριφορών. Χωρίς προφανώς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε όλα αυτά τα πεδία αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Ειδικότερα υπάρχουν 10 1 «εθνικές προτεραιότητες»: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ, ασφάλεια, καθημερινότητα και μέσα μετακίνησης, μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής καθώς και η συνέχιση της μείωσης φόρων.

Αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αρχικά η διαπραγμάτευση για τις θέσεις ευθύνης της ΕΕ και έπειτα η άμυνα, τα ζητήματα τιμών, το αγροτικό, η ανταγωνιστικότητα.

«Επειγόντως… γείωση»

Εκείνο πάντως που επισημαίνουν ή μάλλον παραδέχονται τα μετριοπαθέστερα στελέχη της κυβέρνησης είναι η επείγουσα ανάγκη «γείωσης» της κυβέρνησης με την κοινωνία και τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Πρόκειται για παραδοχή ενός ύφους διακυβέρνησης που βρισκόταν επί της ουσίας πολύ μακριά και έξω από τον παλμό της κοινωνίας. Είναι κοινό μυστικό εξάλλου τα… εσωτερικά «καρφιά» από βουλευτές προς κυβερνητικά στελέχη για «αφ’ υψηλού» συμπεριφορές τους.

Διαφορετικές «αναγνώσεις»

Ταυτόχρονα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες για το δυσάρεστο 28,3% της ευρωκάλπης. Το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ επιμένει στη σημασία να πέσει το βάρος στην επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής βάσης της παράταξης, που αγνοήθηκε, όπως πιστεύουν χάριν μια κεντρώας συμμαχίας. Και θεωρούν ότι από εκεί υπήρξε η μεγαλύτερη δεξαμενή απωλειών.

Από την άλλη πλευρά το πιο κεντρώο κομμάτι της ΝΔ αποδίδει την κακή εκλογική επίδοση στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κεντρώους ψηφοφόρους που επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Πάντως όλες οι γαλάζιες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα από το προσδοκώμενο σε κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, με κυρίαρχο εκείνο της ακρίβειας – όπως αναγνώρισε δημόσια και ο Μητσοτάκης.

Related posts

Πρώτη θεσμική συζήτηση σε καλό κλίμα

admin

Εξετάζονται αντίμετρα για τις τουρκικές υπερπτήσεις

admin

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για Γάζα: «Απαράδεκτες οι γενικόλογες δηλώσεις της κυβέρνησης»

admin

Τα μέτρα για συνταξιούχους, Δημόσιο και ευάλωτους σε ορίζοντα 4ετίας

admin

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Καιρίδης: Θέλουμε τη νόμιμη λελογισμένη μετανάστευση με όρους και κανόνες

admin

Οι Αμερικανοί στέλνουν drone νότια της Χίου

admin

Επιθεώρηση Χαρδαλιά για τα μέτρα πυρασφάλειας σε μονάδες του στρατού μετά τη Νέα Αγχίαλο

admin

Χείρα φιλίας προς την Ελλάδα με προκλήσεις από την Αγκυρα

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Τι μου είπε ο Κουφοντίνας για τη δολοφονία του Παύλου

admin