Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: “Στον αέρα” το μορατόριουμ με τις ΗΠΑ για πυραύλους μικρής-μεσαίας εμβέλειας

Ο διαπραγματευτής της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών προειδοποίησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Μόσχα θα αποσυρθεί από το μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει με τα σχέδια για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία και την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επισήμως από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), αφού κατήγγειλαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά δυτικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να υπάρξει μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη συνθήκη INF.

Όμως ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “κινούνται με ταχείς ρυθμούς” προς την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη.

“Κατά συνέπεια, το μορατόριουμ μας, το οποίο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το φως τέτοιων εξελίξεων, φυσικά, δεν μπορεί να διατηρηθεί”, δήλωσε ο Ριάμπκοφ στην εφημερίδα Kommersant.

“Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία, δήλωσε ο Ριάμπκοφ. “Εμείς πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό επιφέρουν ένα νέο ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια σταθερότητα και την ασφάλεια των αντίστοιχων περιοχών”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για την ανάπτυξη του πυραύλου κρουζ εδάφους 9M729, ως αιτία για την αποχώρησή της από τη Συνθήκη INF.

Related posts

Τουρκία: Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ

admin

Σερβία – Κόσοβο: Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο Μίλαν Ραντόιτσιτς

admin

Νέα όξυνση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

admin

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι “διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα” – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

admin

Νετανιάχου: Απερίγραπτη τραγωδία ο θάνατος των τριών ομήρων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό

admin

ΗΠΑ: Επιμένει ο πληθωρισμός και βάσει του δείκτη “της Fed” – Στο 2,8% τον Μάρτιο

admin

Υποστηρικτές και αντίπαλοι αποτίουν φόρο τιμής στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

admin

Αίγυπτος: Τρίτη προεδρική θητεία για τον Σίσι – “Απορρίφθηκε ο απάνθρωπος πόλεμος στη Γάζα”

admin

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης

admin