Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Η Ρωσία ματαίωσε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης του κινητήρα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών που τελευταία στιγμή ματαιώνεται η εκτόξευση του πυραύλου.

Η συγκεκριμένη δοκιμή αποσκοπούσε να παρουσιάσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας τη μετασοβιετική εποχή και τον αυξανόμενο ρόλο του κοσμοδρομίου Vostochny, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Η προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης εκτόξευση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω προβλήματος στις ενδείξεις για ανάφλεξη, ενώ τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε και κατά την αντίστοιχη δοκιμή της Τρίτης,

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η τρίτη εκτόξευση θα προγραμματισθεί για την Πέμπτη. Υποβάθμισε τη σημασία των εκτοξεύσεων που ματαιώθηκαν, λέγοντας ότι η διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων γίνεται για να εντοπισθούν τα προβλήματα, τα οποία όπως είπε δεν είναι ασυνήθιστα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου ρωσικού διαστημικού σταθμού έως το 2027 και έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα Angara ως υψηλής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Ο πύραυλος Angara έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων σε τροχιά.

Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Vostochny, η μοναδική εκτόξευση διαστημοπλοίου της Ρωσίας στη μετασοβιετική περίοδο. Όντας πιο κοντά στον ισημερινό, ο Angara-A5 μπορεί να μεταφέρει σε τροχιά ένα πιο βαρύ ωφέλιμο φορτίο αν εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι παρά από το Πλεσέτσκ, ένα σοβιετικής εποχής κοσμοδρόμιο από το οποίο η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τρείς εκτοξεύσεις πυραύλων Angara.

H οπισθοδρόμηση αυτή έπεται μιας αποτυχημένης ρωσικής αποστολής στη Σελήνη, της πρώτης μετά από 47 χρόνια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν το διαστημόπλοιο που έστειλε συνετρίβη στο έδαφος της Σελήνης.

Related posts

Η Χεζμπολάχ έπληξε στρατιωτική “βάση” στο βόρειο Ισραήλ

admin

Μυστικές Υπηρεσίες Ουκρανίας: Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει στη Χαμάς δυτικά όπλα που απέκτησε ως λάφυρα

admin

ΕΕ: Την Τρίτη παρουσιάζεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

admin

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Κανείς δεν σώζεται μόνος του, κανείς δεν σώζεται αν δεν σωθούν όλοι”

admin

Μ. Βέμπερ: Η σημερινή συμφωνία της ΕΕ με την Αίγυπτο δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΚ επιλύει τις σημαντικές προκλήσεις

admin

Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

admin

“Επιφυλακτικά αισιόδοξη” η Ουάσινγκτον για μια εκεχειρία στο Σουδάν – Αδιέξοδο στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

admin

O Βεράν δήλωσε ότι το Παρίσι ζητά “μια σταθερή, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας”

admin

Ζελένσκι: Έφτασαν στην Ουκρανία τα αμερικανικά άρματα Abrams

admin