Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς οι ψίθυροι της Κυριακής έγιναν κραυγές στο ΠΑΣΟΚ

Η ασυνήθιστη ησυχία της περασμένης Τρίτης εντός του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ενδεχομένως μια επίπλαστη αίσθηση στο κεντροαριστερό στρατόπεδο. Αποδείχτηκε το ήρεμο τοπίο πριν από μια νέα καταιγίδα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πλέον μπαίνει στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής, με στελέχη να θέτουν ζήτημα ηγεσίας προτού καν φτάσει η ώρα των οργάνων. Οι ψίθυροι των πρώτων ωρών μετά το αποτέλεσμα, καθώς και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών για τον στόχο της δεύτερης θέσης που δεν επιτεύχθηκε, πήραν χθες επίσημη μορφή με δύο παρεμβάσεις: αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και αυτή του άρτι επανεκλεγέντος ευρωβουλευτή (και πρώτο σε σταυρούς) Νίκου Παπανδρέου. Ο πρώτος με μια επιστολή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε επίσπευση της εκλογής προέδρου από τη βάση, που καταστατικά είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2025, με στόχο ένα «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς», ενώ ο δεύτερος απέδωσε ευθύνες στην ηγεσία για το αποτέλεσμα και ζήτησε τον λόγο να πάρουν «οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ» – μιλώντας, επί της ουσίας, για την ίδια διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τα απανωτά χτυπήματα

Το μούδιασμα στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν φανερό από νωρίς το πρωί, με την παράδοση της επιστολής του Κωνσταντινόπουλου, όμως ήταν φανερό πως το δεδομένο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν τα απανωτά χτυπήματα διακεκριμένων στελεχών, ειδικά αυτών που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μετά τον Κωνσταντινόπουλο, ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε (ΣΚΑΪ) την πρόταση για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας «καλοδεχούμενη», κρατώντας ωστόσο τις λεπτομέρειες των κινήσεών του για τη συνεδρίαση των οργάνων. Ο βουλευτής Χαλκιδικής και αναπληρωτής γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Απόστολος Πάνας, σχολίασε πως η επιστολή εκφράζει μια «αυθεντική αγωνία» για την επόμενη μέρα ενώ είχε προηγηθεί και η δημόσια δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη (ΣΚΑΪ) πως «κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο». Αλλα στελέχη ζητούσαν «ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος», παραδεχόμενα ωστόσο πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο για το ΠΑΣΟΚ.

Πριν από τις διαδοχικές δηλώσεις, κύκλοι από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης της διαδικασίας σε σχέση με το καταστατικό, το χρονοδιάγραμμα του οποίου έχουν σκοπό να τηρήσουν «κατά γράμμα»: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» ανέφεραν χαρακτηριστικά σε σκληρό ύφος. «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες» σχολίαζαν. Επισήμαιναν τον κίνδυνο της απογοήτευσης των ψηφοφόρων που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ πάλι να απασχολεί λόγω εσωκομματικών ζητημάτων, λόγω των προσώπων που στρέφουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, την ώρα που ο Ανδρουλάκης δρα με βασικό γνώμονα την ενότητα.

Related posts

Χίος: «Τούρκοι μας παρενοχλούν με εμβολισμούς ή με όπλα»

admin

Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Αριστεράς

admin

Σακελλαροπούλου: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας πλήττει την ενότητα του ΝΑΤΟ

admin

Η ΑΔΑΕ ετοιμάζει κλήση για τον διοικητή της ΕΥΠ

admin

Σφοδρή σύγκρουση με αντιπολιτευτικό μέτωπο

admin

28η Οκτωβρίου: Οι δηλώσεις των πολιτικών για την εθνική επέτειο

admin

Είναι η αποχή απειλή για τη δημοκρατία;

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου

admin

Κεντροαριστερό συναπάντημα

admin