Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Μητσοτάκη σε Κασσελάκη για το πόθεν έσχες

Προσωποποιημένη αντιπαράθεση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, χάριν του στόχου για μέγιστη συσπείρωση (μπροστά σε μια παραδοσιακά χαλαρή εκλογική διαδικασία) των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, αλλά και πασοκογενών που βρέθηκαν στην πλευρά της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη.

Αν κάτι ξεχώρισε στην περίπου μιάμιση ώρα της διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού από τα Χανιά – που παρεμπιπτόντως είναι ο τόπος καταγωγής και του ίδιου και του πολιτικού αντιπάλου του, αλλά και επιπλέον είναι ο μόνος νομός της Κρήτης στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο –, ήταν οι διαδοχικές «βολές» στον Κασσελάκη. Με κυρίαρχη τη δηκτική αποστροφή του ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισήλθε στην πολιτική «πρεσβεύοντας τη λογική των “καθαρών χεριών”» συνοδευόμενη από το ευθύ ερώτημα «γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν έσχες του;».

Η πρωθυπουργική επίθεση και γενικότερα η κυβερνητική ομοβροντία ανάγκασαν ουσιαστικά χθες τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακοινώσει ότι κατά τη σημερινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει όλη την περιουσιακή κατάστασή του. «Θα μπορούσα να περίμενα μέχρι την 1η Ιουλίου, που είναι η προθεσμία από τον νόμο. Παρ’ όλα αυτά, όλα θα είναι στη διάθεσή σας. Ολα δουλεμένα. Ολα φορολογημένα στις ΗΠΑ, εκεί που έζησα… Διάφανος μπροστά σας», ανέφερε.

Συνειδητά ο Μητσοτάκης σηκώνει πλέον ο ίδιος το θέμα βάζοντας καθαρά πια στο κάδρο του βασικού αντιπάλου του τον πρόεδρο της Κουμουνδούρου. Λένε αντίστοιχα πολλά οι εμφανώς ηπιότεροι τόνοι του Μητσοτάκη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη: ο Πρωθυπουργός τούς διαχώρισε, ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την – κατά τον ίδιο – έλλειψη διαλόγου για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. «Τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι μία ευρωομάδα με την οποία κανείς δεν θέλει να συνομιλήσει. Είναι τα αριστερά άκρα», σημείωσε. Ο Πρωθυπουργός επιμένει ταυτόχρονα να μιλάει για «λεφτόδεντρα» και για «αντιπολίτευση των ακοστολόγητων πολιτικών», προσπαθώντας να ενισχύει το γαλάζιο αφήγημα περί αξιοπιστίας και συνέπειας λόγου και πράξεων. Είναι σαφές ότι η ΝΔ επιδιώκει συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να επισημαίνει διαρκώς ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν με την ευρωκάλπη και ότι η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση. Εκείνο που κρίνεται συνεπώς είναι η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και εκεί θέλει ο Μητσοτάκης να «μετρηθούν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά, απαντώντας στα «ΝΕΑ», την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, χαρακτηρίζοντας ξανά την ακρίβεια ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο. «Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός μείωση του ΦΠΑ, όποιος θέλει να το κάνει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και τι περικοπές θα κάνει», είπε. Και «κάρφωσε» ξανά τον Κασσελάκη σχετικά με την κριτική του στην κυβέρνηση που ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών: «Η Αριστερά νόμιζα ότι ήταν κατά των ολιγοπωλίων (…) Δεν φοράνε τελικά όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό».

Για την τραγωδία στα Τέμπη

Τον χαρακτηρισμό «άδικες» επέλεξε για τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις» ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η δίκη. «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη με 34 κατηγορούμενους. Θυμηθείτε πόσο μας τραυμάτισε η υπόθεση του Ματιού», ήταν η αιχμή του, ενώ για άλλη μία φορά σχολίασε δηκτικά ότι «εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική επιτροπή, θα συζητηθεί αμέσως, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα και δεν μπορώ να μιλήσω για ένα υποθετικό σενάριο». Εξάλλου επέμεινε σε μια «ευθύνη» και μια «ηθική υποχρέωση» της κυβέρνησης: «να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνει τέτοια τραγωδία».

Για τη νέα εικόνα της Ευρώπης

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη στάθηκε στο Μεταναστευτικό προκειμένου να τραβήξει μια… ελληνική διαχωριστική γραμμή, υπό την έννοια ότι το θέμα πλέον «δεν συζητείται» στην Ελλάδα ως πρόβλημα. «Ελέγξαμε το Μεταναστευτικό, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στη συνεργασία με την Αίγυπτο αλλά και στη συνεννόηση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών Αρχών. Στο μεταξύ, απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία και διάλογο με μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ. Εκτίμησε ότι αυτά θα έχουν στην ευρωκάλπη «αισθητή παρουσία» («το πόσο αισθητή θα το δείξουν οι πολίτες»), υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία η ΝΔ «να είναι πολύ ισχυρή μετά τις εκλογές».

Για τη Βόρεια Μακεδονία

Απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία κράτησε σταθερές τις κόκκινες γραμμές του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύσει η λογική», αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα θέσει ανοιχτά το θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας. Εξάλλου συνέδεσε εκ νέου τη στάση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το όνομα της χώρας με την ευρωπαϊκή προοπτική της. «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Για το VMRO σχολίασε με νόημα ότι «οι εκλογές πέρασαν και ο λαϊκισμός της εξωτερικής πολιτικής μπορεί, μεν, να είναι ελκυστικός στο να προσελκύει ψήφους, αλλά δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης σοβαρής εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα». Για τη στάση της ΝΔ επέμεινε «στα πολλά αρνητικά» της Συμφωνίας των Πρεσπών, «αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν ακριβώς η μία και ενιαία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στην πράξη από κανέναν, με την Ελλάδα να μην είναι απομονωμένη», όπως είπε, αφού έχει με το μέρος της και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Related posts

Γλαβίνας για Νέα Φιλαδέλφεια: Υπάρχουν κραυγαλέες ολιγωρίες, πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες

admin

Εν μέσω θέρους

admin

«Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει δεύτερο κόμμα με τη λαϊκή ετυμηγορία στις ευρωεκλογές»

admin

ΣΥΡΙΖΑ για παραβάσεις στις παραλίες: Ερώτηση 24 βουλευτών για την ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού

admin

Σακελλαροπούλου: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έβαλε τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας του σε όλο το μουσικό φάσμα

admin

Βουλή: Από πλαστή επιστολή Τασούλα την πάτησαν βουλευτές

admin

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College

admin

Ο Θεοχάρης Λαλάκος αναμένεται να αναλάβει νέος ΓΓ του ΥΠΕΞ

admin

ΚΑΜΕΡΕΣ

admin